nlc.hu
Utazás

Vége a maszkviselésnek, itt az új enyhítések

Itt az enyhítések: az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön sem kell majd maszkot viselni

Megjelentek a Magyar Közlönyben azok az enyhítések, melynek bevezetését a kormány az 5 és félmillió beoltott eléréséhez kötötte. A jelenlegi oltási adatok alapján ezt a számot talán már ma elérhetjük, szóval hétvégétől egy szabadabb élet vár ránk.

Gulyás Gergely a múlt heti Kormányinfón már belebegtette, milyen enyhítésekre számíthatunk, de a Magyar Közlönynek köszönhetően most már pontosan tisztában lehetünk ezekkel – írja a Telex.

Maszkot le! (fotó: Getty Images)

Maszkot le! (Fotó: Getty Images)

  • Megszűnnek a boltokra vonatkozó korlátozások, vagyis nem lesz kötelező távolságtartás és azt sem kell megszabni, hányan tartózkodhatnak pontosan egy adott üzletben.
  • A kórházak és a szociális intézmények kivételével mindenhol megszűnik a kötelező maszkviselés. Nem kell felvenni maszkot az üzletben vagy a tömegközlekedési eszközökön. Természetesen, aki tovább szeretne maszkot viselni, az ezután is megteheti.
  • Nem lesz védettségi igazolványhoz kötve a belépés a vendéglátóhelyek belső területére, a szállásfoglalás is lehetségessé válik védettségi kártya nélkül, és már nem kell igazolni a védettségünket akkor sem, ha előreváltott ülőhelyes nézőtérrel megrendezett kulturális rendezvényre vagy előadásra, például színházba vagy moziba szeretnénk menni. Megemelik a családi rendezvények lehetséges létszámát. A családi és magánesemények most már 50 fő helyett 100 főig rendezhetők, lakodalmat pedig az eddigi 200 helyett már 400 vendéggel is szabad rendezni.
  • Az egyetemek és főiskolák készülhetnek a jelenléti oktatás őszi visszaállítására.

Ami nem változik: a zenés-táncos rendezvények, a sportrendezvények és a zárt térben vagy 500 főt meghaladó szabadtéren tartott egyéb rendezvények esetében maradnak a korábbi szabályok és korlátozások, vagyis továbbra is csak védettségi igazolvánnyal lehet részt venni rajtuk, vagy 18 év alattiak esetében védett személy felügyelete mellett.

Legfrissebb híreink a koronavírus-járványról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top