nlc.hu
Utazás

12 rejtett látnivaló Magyarországon

12 eldugott, mesebeli hely Magyarországon, amit még idén nyáron látnod kell!

Ha az augusztus 20-i hétvégén szeretnéd elkerülni a tömeget, és csendes, meghitt pihenésre vágysz, akkor ezeket a helyeket feltétlen keresd fel, nem fogsz csalódni!

Magyaron rengeteg varázslatos táj vár arra, hogy felfedezd, de most ahelyett, hogy a nagyobb városokat és az ismertebb látnivalókat sorolnánk fel, igazi rejtett kincseket mutatunk.

Szálka, az idilli kis falu

A neve ellenére ez a kis tolna megyei település nagyon is kellemes és meghitt pihenést kínál. Bonyhádtól 12 kilométerre, a szekszárdi dombvidéken elterülő falu pont olyan, mintha egy festővászon gyönyörű tájképe elevenedne meg a szemünk előtt. Tökéletes célpont, ha el akarsz vonulni, és háborítatlan környezetre vágysz.

Dimbes-dombos tájakon, mesés völgyekben, hűst adó erdőkben kirándulhatsz piknikezhetsz, de komolyabb túrákat is tehetsz a környéken. Az útra fürdőruhát is érdemes pakolnod, ugyanis Szálkán egy csodaszép kis tó is található, aminek az egyik szegletében strandolhatsz, a másikban pedig a horgászok lelhetnek jó fogásra.

12 rejtett varázslatos látnivaló Magyarországon

Forrás: Szálka.hu

Wenckheim-kastély

A szabadkígyósi Wenckheim-kastély az egyik leggyönyörűbb épület Magyarországon. A kastélyt Ybl Miklós tervei alapján gróf Wenckheim Frigyes és gróf Wenckheim Krisztina, Sisi palotahölgye építtette a 19. század végén. A neoreneszánsz-eklektikus kastélyt pazar környezetben, a Körös-Maros Nemzeti Park területén találod, és a parkja is természetvédelmi terület.

Az építéskor külön kérése volt a tulajdonosoknak, hogy leendő otthonukban semmi ne legyen egyforma, de mégis meglegyen a harmónia. Ybl azonban nemcsak ezt a kívánságot teljesítette: a kastélynak pontosan annyi ablaka van, ahány nap az évben, annyi szoba található benne, ahány hét egy esztendőben, a 12 bejárat a hónapok számának felel meg, a 4 épületrész pedig a 4 évszaknak.

Wenckheim-kastély Szabadkígyóson

A legszebb kastélyok közé sorolják itthon (Fotó: Egresij/Wikipedia)

Arlói-tó

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében igazi különlegesség vár rád. A Hódos-patak völgyében terül el Arló, ahol a földcsuszamlás következtében egy tó keletkezett, az Arlói-tó. Ezen kívül csak egyetlen ilyen tó létezik egész Európában, az pedig nem más, mint a Gyilkos-tó. A különleges természeti képződmény több mint 8 hektáros, a partja alkalmas a kempingezésre, de a hangulatos faházak egyikében is megszállhatsz. 

A településen kirándulhatsz és strandolhatsz is, sőt, a tó alkalmas a horgászásra is. Ha az aktív pihenés híve vagy, itt kipróbálhatod az evezést, valamint a vízibiciklizést, a parton pedig pingpongozhatsz és különböző sportpályákon mozgathatod át magadat – mindezt hering party és tömeg nélkül.

Epöli romok, Babály-szikla

Epöl Komárom-Esztergom megyében van, és amilyen kicsi, legalább olyan nagy a régészeti jelentősége – a falut már a honfoglalás előtti időkben is lakták. A meseszép településen számos rom vár arra, hogy felfedezd, és a környék tökéletesen alkalmas a kirándulásra is. 

Ha békés, mégis pazar túraútvonalat keresel, itt megtalálhatod. A magasból a Pilis, a Gerecse és a Budai-hegység panorámáját láthatod, de a Babály-szikla, a Juh-állás és az Öreglyuk rétegbarlang is felejthetetlen élményt kínál. Ha Epöl mellett döntesz, az 1805-ben épült barokk stílusú római katolikus templomot se hagyd ki, aminek a középső oltára fából épült.

Szent Jakab templomrom

Nemesleányfalutól délre, a Tapolcára vezető régi országút mentén fekvő dombtetőn találod a Szent Jakab templomot. Ez a terület már az Árpád-korban is lakott volt, de az egykor pezsgő életre ma már csak a román kori templom maradványai emlékeztetnek.

Az írásos emlékek alapján a falu lakói az 1300-as években hagyhatták el a települést, amikorra a templom pusztulását is datálják. Az épületből mára csak a nyugati homlokzat falai maradtak fenn, de érdemes megnézned, igazán különleges élmény a  majdnem ezer éves romok között sétálni.

Királyréti erdei vasút

Te is szereted a hangulatos erdei kisvasutakat? Akkor látogass el Királyrétre! A Magyarország legrégebbi erdei vasútjainak egyikeként számon tartott Királyréti Erdei Vasút hangulatos útvonalán utazva biztosan sikerül kikapcsolnod a hétköznapi pörgésből.

A kisvasút a Morgó patak völgyében robog – ami a Börzsöny legnagyobb medencéjének vizeit gyűjti össze – Szokolya községen át Királyrétig. Ide érdemes túrafelszerelésben érkeznek, mert a kisvasút végállomása, Királyrét a legszebb börzsönyi túrák kiindulóhelyei közé tartozik.

Répáshuta kivételes állat – és növényvilága

Répáshuta a Bükki Nemzeti Park területén fekszik, ami már önmagában garantálja, hogy varázslatosan szép környezetben pihenhetsz. Az Egertől 30 kilométerre fekvő települést alig ötszázan lakják, így, ha nyugalomra vágysz, itt biztosan megtalálod. Répáshuta bővelkedik a természeti látnivalókban: barlangok, források, szurdokvölgyek tarkította tájon barangolhatsz, kifejezetten ritka állat-és növényfaj mellett elhaladva.

Ha Répáshutát választod úti célodul, a Balla-barlangot is feltétlen nézd meg, ami egy fokozottan védett barlang. Nevezetessége, hogy Magyarországon itt találtak először őskőkori embermaradványt.

Répáshuta felülnézetből

Répáshután valóban kiszakadhatsz a hétköznapok rohanásából (Fotó: repashuta.hu)

Zengővárkony, ahol a hagyományok még mindig élnek

A Zengő lábánál elterülő, Pécsváradtól 3 kilométerre található Zengővárkony igazi hagyományőrző település. A faluban bár négyszázan sem laknak, de a helyiek nem hagyják kiveszni őseik hagyatékát. A tájházban megismerheted a paraszti kultúrát, a különböző mesterségeket, ahol igazi időutazásban lehet részed. Ha itt jársz érdemes megnézned a hímes tojás kiállítást is, ami a magyar tojásdíszítés legkülönbözőbb technikáit mutatja be – több ezer tojást felvonultatva -, és a Szalma-Kincs-tárba is feltétlen látogass el, ahol elődeink szalmából készült használati és dísztárgyait csodálhatod meg.

Ha sétálni szeretnél, a környékbeli 40 hektáros ősi szelídgesztenyékkel övezett területet addig róhatod, amíg jól esik. A gesztenyés első fáit még a török elöl menekülő magyarok ültették, így a séta közben gigantikus méretű, 600 éves famatuzsálemekkel is találkozhatsz.

Zengővárkonyi tájház

Zengővárkonyi tájház (Fotó: Wikipedia)

A három falu temploma

Ha magaslati levegőre vágysz, akkor irány Mátraszentimre, hazánk legmagasabban fekvő települése! A Heves megyei település panorámájától egészen biztosan eláll majd a szavad, amit akár több napon keresztül is élvezhetsz, mert sok vendégház van a környéken, ahol megszállhatsz.

Egy hangulatos kőtemplomot, vagyis A három falu templomát is itt találod, ami Mátraszentimre, Mátraszentistván és Mátraszentlászló településekre utal. De a Szlovák tájházat és a Fallóskúti Szentkutat is érdemes megnézned – utóbbiról az a legenda járja, hogy Hasznos községben egy helyi asszonynak megjelent a Szűz Mária, aki arra kérte a nőt, keresse meg a forrást – azóta jegyzik a szentkutat.

A három falu temploma

A kőtemplom igazi időutazás (Fotó: Gothika/Wikipedia)

Deseda-tó és arborétum

A Desda-tó hatalmas, 26 km területű, és arról híred, hogy ez Magyarország leghosszabb mesterséges tava, amit 1974-ben a Desda-patak vízéből töltöttek fel. A tó északi részén, a Zselic és Külső Somogy határán parkerdőt alakítottak ki, és egy különleges arborétum is helyet kapott itt, ami félszigetként nyúlik be a vízbe. Az arborétumba való bejutás is zseniális: egy száz méteres fahídon kell átsétálnod a félszigetre.

A környéken túrázhatsz, de van kiépített kerékpárútvonal is, sőt, madármegfigyelő és számos kilátó is helyet kapott, ahonnan meglesheted a környék gazdag madárvilágát. Ha gyerekekkel mész, ne hagyjátok ki a tanösvényt és a kalanderdőt sem, ahol a gyerekek úgy tanulhatnak, és ismerhetik meg a környezetüket, hogy közben szórakoznak.

Deseda-tó, a legnagyobb mesterséges tavunk

A Deseda-tó 8 kilométer hosszú (Fotó: Civertan/Wikipedia)

Károlyi-kastély

A klasszicista stílusú pazar kastélyt a Bakony és a Vértes között, a Móri-árokban találod, amit nem más építtetett, mint gróf Károlyi György, Széchenyi István egyik legjobb barátja, a Magyar Tudományos Akadémia társalapítója. A nemrég felújított kastélyban kereken 100 szoba található, csodás szalonok, az épület mellett kápolna, és mindezt egy 50 hektáros, ősfákkal teli angolpark övezi. 

A legkülönlegesebb látványossága a csipketerasz, ami az öntöttvas oszlopok tetején végigfutó szalagdíszről kapta a nevét. A Károlyi-kastély egy része szállóként működik, de a másik felében tárlatokon ismerheted meg a történetét, valamint időszakos kiállítások és zenei rendezvények is helyet kapnak.

12 rejtett varázslatos látnivaló Magyarországon

Károlyi-kastély (Fotó: fm2, CC BY-SA 2.5 HU via Wikimedia Commons)

Szent András templomrom

Ha jártál már a Művészetek-völgyében, akkor Taliándörögd nevét biztosan ismered. Ha nyugalomra vágysz, akkor a fesztivál után látogass el a településre pontosabban a szántóföldekkel övezett határába. Itt találod ugyanis a Szent András-templomrom, aminek helyén már az Árpád-korban is állt egy templom.

Erre építették rá a 14. században egy román stílusjegyeket magán viselő templomot, amit aztán a törökök leromboltak. Szerencsére azonban nem teljesen, ugyanis a keleti szentélyfal még ma is 20 méter magasan emelkedik ki a tájból. De nem ez az egyetlen maradvány, ami a régi korokra utal: a 70-es években bronzkori leleteket is találtak, de római épület maradványaira, középkori pénzérmékre is bukkantak itt a régészek.

12 rejtett varázslatos látnivaló Magyarországon

Szent András templom (Fotó: Thaler, CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons)

Még több utazás!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top