nlc.hu
Utazás

Tihany romantikus helyei

Tihany, a romantikus zugok fellegvára

A Balaton igazi éke a Tihanyi-félsziget, ami telis-tele van természeti, és kulturális kincsekkel, ráadásul történetét is megannyi legenda zengi körbe. Jobb helyszínt keresve sem találtok, ha egy kis romantikára vágytok.

Tihany nemcsak a kultúra, a vallás vagy épp a levendula mezők központi helye, hanem a romantikáé is.

Engedjétek, hogy beszippantson titeket a Tihanyi apátság különleges hangulata

A Tihanyi-félsziget vulkanikus hegysorának kelet felén áll a Tihanyi Bencés Apátság, amit I. András király alapított 1055-ben. Érdekessége, hogy tájolása – a régi templomokhoz hasonlóan – a felkelő Naphoz igazodik – írja a tihanyiapatsag.hu.

Tihany legromantikusabb helyei

Napfelkelte Tihanyban. (Fotó: Mohai Balázs/MTI)

A monostorban jelenleg 10 szerzetes él, akik ellátják Tihany község és több környékbeli település lelkipásztori szolgálatát, mind emellett vendégfogadással, és kulturális programok szervezésével foglalkoznak. Az apátságot körbe öleli a hamisíthatatlan balatoni panoráma, ahol érdemes egy nagy sétát tenni kéz a kézben, az év bármely napján.

Romantikus andalgás a Lóczy Lajos tanösvényen

Ha egy különleges, romantikus és érdekes sétára vágytok, akkor fedezzétek fel a Lóczy Lajos tanösvényt, ami Tihanyi-félsziget legszebb helyeit és látnivalóit veszi sorra.

Tihany legromantikusabb helyei

A sajkodi erdőben rengetegféle állattal találkozhattok egy romantikus séta alatt. (Fotó: MTVA/Bizományosi: Farkas Melinda )

A turistaút a Sajkod melletti Apáti-templomromnál kezdődik, majd az Apáti-hegyen, a Nyereg-hegyen és a Csúcs-hegyen keresztül vezet a Szarkádi-erdőbe. Végül a Gejzír-mező és az Aranyház érintésével juthatunk el az ősközségbe.

Élményekkel teli séta az Apáti-hegyi Őrtorony Kilátóba

Kötelező randi-program egy kilátó megmászása. Szerencsére Tihany ebben sem szűkölködik: az Őrtorony kilátó a Tihanyi-félsziget közepén lévő Apáti-hegyen épült.

A háromemeletes, 16,5 méter magas kilátó nem csak nevében, de formájában és szerkezetileg is az egykori őrtornyokra emlékeztet. A magasból gyönyörű kilátás nyílik a Tihany tavaira, az őslevendulásra és a sajkodi öbölre is.

Csak felfedezésre vár a Visszhang-domb titkos legendája

Van olyan, aki ne hallott volna a tihanyi visszhangról? Messzi földön híres, amit érdemes felfedezni! Egy legenda szerint a félszigeten egy elátkozott hercegnőt zártak be a kövek közé, aki azt kapta büntetésként, hogy minden járókelőnek válaszoljon. Ha felmentek a Visszhang-dombra, egy jó nagyot az apátság felé kiabáltok, és az idő is tiszta, akkor a hang másodpercenként hétszer visszhangzik.

Tihany legromantikusabb helyei

Visszhang-domb (Fotó: Vasvári Tamás/MTI)

Gejzírmező az Aranyház gejzírkúp

A Szarkádi-erdő és a Belső-tó között elterülő gejzírmező mintegy hárommillió évvel ezelőtt keletkezett. A vulkáni tevékenység során a hévforrások – hasonlóan a jelenleg Izlandon működőkhöz – gejzír formájában törtek fel.

Európában egyedülálló jelenségek a tihanyi gejzírkúpok, írja a Balaton-felvidéki Nemzeti Park honlapja. A vulkanikus utótevékenység több mint 100-105 gejzírkúpot alakított ki, melyek közül a legismertebb az Aranyház gejzírkúp.

Balaton után randi a Belső-tónál?

Bár Tihany esetében is a fő attrakciót a Balaton jelenti, van más tó is itt: a kicsit nehezebben megközelíthető Külső-tó, és a nagyon könnyen elérhető, a város szívében lévő Belső-tó, ami igazán megér egy nagy sétát. Gyönyörű környezetben, sokféle különleges madár, és hüllőfaj, a nyugalom és béke szigete, mesésé panorámával.

Tihany legromantikusabb helyei

Megér egy romantikus sétát a Belső-tó is. (Fotó: Vasvári Tamás/MTI)

Egy rövid korzó a kikötőben

A Pisky-sétányról megcsodálható a Balaton legszebb kikötője, a Káli Nagy Dezső tervei által 1909-1911 között épült karcsú ívű móló.

Olvass kísértetjárta helyekről is

(Nyitókép: MTI/Molnár-Bernáth László)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top