nlc.hu
Utazás

Látnivalók az őszi Balatonnál

5 meseszép látnivaló az őszi Balatonnál

Az ősz nem azt jelenti, hogy akkor el is felejthetjük a Balatont. Sőt, kifejezetten érdemes ebben az évszakban is ellátogatni a tóhoz, és felfedezni egy másik arcát.

Az ősz egyértelműen a kirándulások, hosszabb túrák ideje. Miért ne tennétek egy kört a Balaton körül is? Mondjuk, hova érdemes ellátogatni.

Kányavári-sziget

A Kányavári-sziget a Kis-Balaton fokozottan védett területe. A kis szigetre egy különleges fahídon át érkezhetünk.

Balatoni látnivalók ősszel

(Fotó: MTVA/Bizományosi: Juhász Gábor)

A szigeten a Búbos Vöcsök tanösvényt alakította ki a Nemzeti Park Igazgatósága. A 15 állomásból álló tanösvény hossza kb. 1,5 km, egy óra alatt kényelmesen bejárható. Az információs táblák a Kis-Balaton madárvilágát mutatják be. A sziget közepén egy fából épült madármegfigyelő-helyet találunk, ahol a többszintes kilátótornyot újjáépítették.

Jókai Mór Emlékház

Az országban szinte egyedülálló író-ház bepillantást enged a Jókai család füredi mindennapjaiba, felidézi társasági életük hangulatát. Jókai Mór 1857. évi első füredi látogatása mély hatással volt rá és feleségére, Laborfalvy Rózára. A táj szépsége mellett a fürdő hangulata annyira vonzotta a házaspárt, hogy attól fogva rendszeres vendégei voltak a városnak, majd 10 évvel később megvásárolták a telket, amelyen a napjainkban emlékmúzeumként működő villa áll.

Balatoni látnivalók ősszel

(Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba)

Szent György-hegyi tanösvény

A közel 4 km hosszú, hurkot leíró tanösvény bemutatja a Szent György-hegy állat- és növényvilágát, elvezet a bazaltorgonákhoz, és a körpanorámát nyújtó hegytetőre is.

Balatoni látnivalók ősszel

(Fotó: MTI/ Czika László)

A Tapolca felől megközelíthető, volt raposkai bányaudvarból induló túra első (magyar és német nyelvű) táblája a hegy földtörténetével, a következő a növényvilággal ismerteti meg az érdeklődőket. A “jégbarlang” állomásai után a legérdekesebb látnivalók, a bazaltorgonák mellett vezet fel az út a 414 m-es csúcsig.

Szigligeti vár

A Szigligeti vár a Szent György-hegyen magasodó, a Balaton-felvidék egyik legjelentősebb várroma. A szigligeti vár egyike azon kevés várainknak, amely a török időkben sohasem hordozta tornyain az oszmán felségjelvényeket. A vár megőrizte függetlenségét 150 éven keresztül.

Balatoni látnivalók ősszel

(Fotó: MTVA/Molnár-Bernáth László)

A várból belátni a türkizkék színben pompázó Balatont, a közeli Badacsonyt, Szent György-hegyet, a kopár tetejű Csobáncot.  A felnőtt belépőjegy 1.000 forint, a gyerek pedig 500. 

Keszthely és környéke

A Balaton nyugati végénél található Keszthely és környéke több egyedülálló úti célt is kínál, többek közt hazánk egyik legszebb kastélyát, a keszthelyi Festetics-kastélyt, Európa legnagyobb meleg vizű tavát, a Hévízi-tavat, valamint a romantikus, csatornákkal átszőtt, nádasrengeteget, a Kis-Balatont.

Balatoni látnivalók ősszel

(Fotó: MTI/H. Szabó Sándor)

A Balaton északnyugati sarkánál magasodó Keszthelyi-hegységet elsősorban csodálatos panorámájú kilátói és romantikus várromai (Rezi, Tátika) miatt érdemes felkeresni.

Még több utazás!

(Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Juhász Gábor)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top