nlc.hu
Utazás

5 gyönyörű zsákfalu őszi kirándulásokhoz

5 mesebeli magyar zsákfalu, amit még idén ősszel érdemes megnézned

Varázslatosan szép, nyugalmat árasztó apró településeket mutatunk, ahol kristálytiszta a levegő, gyönyörű a táj, és elfelejtheted a napi gondokat. Érdemes ellátogatnod ezekbe a kedves zsákfalvakba!

Ezeken a településeken egészen biztosan nincs szmog, helyette csend és madárcsicsergés vár. A legidillibb zsákfalvakat mutatjuk most meg nektek, amik ősszel kihagyhatatlan kirándulóhelyek.

Bokor

Nógrád megye eleve tele van apró, gyalog is könnyen bebarangolható településekkel, így a kihagyhatatlan őszi kirándulóhelyek egyik legszebb területe. Az egyik ilyen, Bokor, ami alig 7 négyzetkilométer, és kicsivel több a lakosa, mint 100 fő. A Cserhát lábánál fekvő Árpád-kori település tökéletes kitérő, ha a környéken túrázol. A temető legmagasabb pontján áll egy 13. századi templomrom, aminek egy részét a növényzet már benőtte, igazi időutazás a régi romok között megállni egy kicsit.

Bokor - zsákfalu

A faluban egy 18. századi templom is áll
(Fotó: Pásztörperc/Wikipedia)

Ispánk

Ispánk, amit a világ közepének is szoktak nevezni, Vas megyében található, és a mérete, valamint a lakossága Bokorhoz hasonló. Az őrségi faluról először egy 14. századi írásban tettek említést, így ez a település sem egy mai darab. A településen érdemes megnézned a koldusállásos népi lakóházakat, majd a környék erdőkkel tarkított dombos vidékén túrázni egyet.

Ispánk zsákfalu

Fotó: ispank.hu

Németbánya

A Bakony vidéke maga a csoda, főleg ősszel. Az apró zsákfalu, Németbánya az erdők ölelésében fekszik, így az egész településre egy szó illik: varászlatos. Ha természetközeli helyet keresel, akkor Németbánya felé vedd az irányt, itt egészen biztosan megtalálod a számításaidat.

Németbánya zsákfalu

Fotó: Németbánya/Facebook

Mogyoróska

Már a neve is nagyon kedves ennek a településnek, és látványban is kellemes élményre számíthatsz. A településen áthalad az országos Kéktúra útvonala, és a közelben a Zempléni-hegység tornyosul. A regéci várat is a környéken találod, ahová feltétlen menj fel, ha erre jársz, mert a kilátás verhetetlen fentről!

Mogyoróska - zsákfalu

Fotó: MTI/Balázs Attila

Várgesztes

Ha budapesti vagy, de csendre szomjazol, akkor sem kell messzire menned, mert a környéken is sok látnivaló van. Az alig több mint 300 lakosú Várgesztest is Budapesttől nem messze találod, a település ideális célpont lehet, ha nyugalomra vágysz. Az egykori sváb faluban még ma is őrzik a több száz éves hagyományokat, a Vértes és a gesztesi vár pedig idilli környezetet teremt az őszi kirándulásokhoz.

Várgesztes - zsákfalu

A Vértes hegység részlete Várgesztes közelében
(Fotó: MTI /H. Szabó Sándor)

Ismerd meg még jobban hazánk legszebb tájait!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top