nlc.hu
Utazás

Majd 25 százalékkal drágult a külföldi nyaralás

20-23 százalékkal drágult meg a külföldi nyaralás, elsősorban a forintgyengülés a ludas

Bár az infláció is erősen száguld, leginkább azért kell sokkal többet fizetnünk az idei külföldi nyaralásunkért, mert egy euróért közel négyszáz forintot kell fizetnünk.

Legalább ötödével drágulnak a külföldi nyaralóhelyek a magyarok számára idén. A forint az euróval és a kunával szemben is tizenhárom százalékkal kevesebbet ér, mint tavaly nyáron, és a horvát valuta gyengülésére nem is érdemes számítani, mert jövőre bevezetik az eurót. A Bankmonitor elsősorban a horvátországi árakat vizsgálta, és arra jutott, hogy egy háromtagú magyar család, akik tavaly még 700 ezret költöttek az adriai vakációjukra, idén ugyanezt 158 ezer forinttal drágábban tudják csak megoldani – derül ki az RTL Híradó riportjából.

Trogir, Horvátország

Idén mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki szép tengerpartot akar látni (Fotó: Pixabay)

Hasonló drágulásra számíthat az is, aki Horvátország helyett Olaszország, Görögország vagy Spanyolország tengerpartját célozza meg. Tehát infláció nélkül, pusztán a forintgyengülés miatt egy tizenhárom százalékos emelkedéssel indulunk, de ha ehhez hozzávesszük a benzináremelést (a horvátoknál egy liter több mint hétszáz forintba kerül), valamint a többi áremelkedést, összességében azzal számolhatunk, hogy 20-23 százalékkal fizetünk majd többet a vakációnkért, mint tavaly. A Bankmonitor számításai szerint a drágulás 60 százalékáról a gyenge forint tehet, a maradék 40-ről pedig a magas infláció. Sándorfi Balázs, a Bankmonitor ügyvezetője nem tudta megmondani, érdemes-e már most kifizetni a szállásokat, vagy inkább várni kell az utazás kezdetéig, mivel jelenleg senki sem tudja megmondani, hogyan alakul az euró árfolyama a nyáron. A K&H Bank kutatása szerint a 30 és 59 éves magyarok 26 százaléka tervez külföldi nyaralást az idén, másfélszer annyian, mint tavaly. Ugyanakkor 56 százalékról 58-ra nőtt azoknak az aránya, akik egy 5 napos belföldi kikapcsolódást sem engedhetnek meg maguknak, ugyanis a hazai nyaralások ára is jelentősen megnőtt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top