nlc.hu
Utazás

Furcsa jelenségek az univerzumban

Szubhold és sötét anyag – az 5 legfurcsább jelenség a világűrben

Az univerzum még mindig tele van talánnyal és furcsaságokkal.

Kétségtelen, hogy az univerzum furcsa. Csak nézz ki az ablakon, és mindenféle furcsa, önszaporodó növényt és állatot fogsz látni. Mégis a saját bolygónk egy kis töredékét képviseli a kozmoszban leselkedő különös jelenségeknek, és a csillagászok nap mint nap újabb meglepetésekkel találkoznak. Cikkünkben az űr legkülönlegesebb objektumait mutatjuk meg.

Misztikus rádiójelek

2007 óta a kutatók ultraerős, ultrafényes rádiójeleket kapnak, amelyek mindössze néhány ezredmásodpercig tartanak. Ezeket a rejtélyes villanásokat gyors rádiókitöréseknek (FRB) nevezték, és úgy tűnik, hogy több milliárd fényév távolságból érkeznek (nem földönkívüliek,). A közelmúltban a tudósoknak sikerült elkapniuk egy ismétlődő FRB-t, amely egymás után hatszor villant fel, ez a valaha látott második ilyen jel, amely segíthet megfejteni ezt a rejtélyt.

holdak

Fotó: Unsplash

Hold a hold körül

Mi jobb egy holdnál? Egy hold körül keringő hold, amelyet az internet holdholdnak nevezett el. A szubholdaknak, nagyholdaknak is nevezett holdak még mindig csak elméletiek, de a legújabb számítások szerint nem lehetetlen, hogy keletkezhetnek ilyenek. Talán a csillagászok egy napon felfedezhetnek egyet.

A sötét anyag

A sötét anyag – az ismeretlen anyag, amely a világegyetem összes anyagának 85 százalékát teszi ki – igencsak furcsa. A kutatók azonban legalább egy dologban biztosak: a sötét anyag mindenhol jelen van. A csillagászok 2018 márciusában észleltek egy sajátos galaxist, amely úgy tűnt, alig tartalmazott sötét anyagot. A későbbi kutatás viszont arra a következtetésre jutott, hogy az égi furcsaság valójában tartalmazott sötét anyagot, bár a felfedezés paradox módon hitelt adott egy alternatív elméletnek, amely azt feltételezi, hogy a sötét anyag egyáltalán nem létezik.

Bizarr csillag

Amikor Tabetha Boyajian, a Louisianai Állami Egyetem csillagásza és kollégái először megpillantották a KIC 846285 néven ismert csillagot, összezavarodtak. Az objektum fényereje ugyanis szabálytalan időközönként és páratlan ideig csökken, néha akár 22 százalékkal is. Különféle elméletekre hivatkoztak, köztük egy idegen megastruktúra lehetőségére, de manapság a legtöbb kutató úgy véli, hogy a csillagot egy abnormális porgyűrű veszi körül, amely a sötétedést okozza.

galaxis

Egy galaxis (Fotó: Unsplash)

Új galaxis

A DGSAT I egy ultradiffúz galaxis (UDG), ami azt jelenti, hogy akkora, mint egy galaxis, mint a Tejútrendszer, de csillagai olyan vékonyan terülnek el, hogy szinte láthatatlan. Ám amikor a tudósok 2016-ban meglátták a kísérteties DGSAT 1-et, észrevették, hogy az teljesen egyedül létezik, eltérően a többi UDG-től, amelyek általában klaszterekben találhatók. Jellemzői arra utalnak, hogy a halvány objektum az univerzum egy egészen más korszakában keletkezett, körülbelül 1 milliárd évvel az Ősrobbanás után, így a DGSAT 1 élő kövületté vált.

(via)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top