Utazás
Szponzorált tartalom

Kihagyhatatlan élmény – Lillafüredi Palotaszálló (X)

A közhiedelem szerint gróf Bethlen András földművelésügyi miniszter egyik vadászata során egy lenyűgöző szépségű helyet fedezett fel a Bükkben, melyet 1892-ben a főispán lányáról, Vay Erzsébetről (becenevén Lilla) Lillafürednek neveztek el.A terület üdülőteleppé történő fejlesztésének gondolata az 1920-as években született meg. A tervek elkészítésére Lux Kálmán neves építészt kérték el, aki a Mátyás korabeli reneszánsz paloták hangulatát idézve, a tátralomnici Nagyszálló mintájára álmodta meg a szállodát függőkerttel és parkokkal felöltöztetve. A szálloda megnyitójára 1930. júniusában került sor.

Kihagyhatatlan élmény - Lillafüredi Palotaszálló (X)

Az évek folyamán a szálloda számos rangos hazai és nemzetközi eseménynek adott otthont. 1931 júniusában itt rendezték meg az első Magyar Filmhetet, nagy nemzetközi érdeklődéssel övezve, valamint 1933 júniusában itt zajlott le az Írói Hét, melyen részt vett József Attila is, melynek emlékét Óda című verse őrzi.

Lillafüred múltját öregbíti az a számtalan filmfelvétel is, melyek által a Lillafüredi Palotaszálló egészen nyilvánvalóan a legtöbbször vászonra és képernyőre került Borsod megyei helyszínné vált. A z egyik leghíresebb magyar filmalkotás, a Meseautó mellett számos más mű – Egér a Palotában, Különös vadászat, Utánam, srácok, Magyar Vándor – felvételei is ezen a helyszínen készültek.

Kihagyhatatlan élmény - Lillafüredi Palotaszálló (X)Manapság a szálloda a romantikára vágyó szerelmesek, nosztalgiára szomjas örökifjak, feltöltődést, meghittséget kereső párok, aktív kikapcsolódást igénylő családok és baráti társaságok kedvelt helyszíne. A társalgóban található kandalló, a patinás bútorok, a festett ólomüveg ablakok a Mátyás étteremben, a toronyszobák mind egyedi hangulatot és felejthetetlen emlékeket garantálnak itt-tartózkodásunk során.

Kihagyhatatlan élmény a gitárszóval kísért fenséges reggeli a fakazettás mennyezetű Hunyadi teremben, vagy a Hámori-tóra néző mesés teraszon, a történelmi időutazás a toronyban található történeti kiállításon, a romantikus séta a Palota lábánál húzódó tematikus sétányrendszerben, a Függőkertben, valamint Magyarország legnagyobb függőleges zuhatagánál, a feltöltő libegés a bükki erdők felett a Lillafüredi Libegőn, a békés csónakázás a Hámori-tavon, nosztalgikus kisvonatozás Magyarország legszebb vonalvezetésű erdei vonatán, felfedező túra a lenyűgöző Anna és István cseppkőbarlangokban vagy az újonnan átadott Zsófia-kilátónál, melynek névadója Teleki Zsófia, a Palotaszálló névadójának édesanyja.

Kihagyhatatlan élmény - Lillafüredi Palotaszálló (X)

www.hotelpalota.hu

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top