nlc.hu
Utazás

India: halak hullottak az égből

És halesőt láttál már? – videó

Jagtial városában halak hullottak az égből.
Kifogott halak

Előfordul az ilyen látványosság, szélsőséges időjárás esetén, márpedig Indiában jelenleg is ezzel küzdenek, az 50 fok feletti hőhullámot monszun követi, ami árvizeket és nagy esőzéseket hozott magával. Telangána állam Jagtiál városában nemcsak csapadék, hanem halak is hullottak az égből, néha előfordul, hogy egy-egy nagyobb esőzés kis halakat vagy békákat hoz magával, amiket egy tó vagy folyó felett dúló vihar, nagy erejű szél emel ki a vízből.

Ráadásul ez a jelenség furcsa módon nem is feltétlenül csak a vízparti területeket érinti a dolog, hanem tulajdonképpen bárhol előfordulhat, akár több száz kilométerre a parttól; Ausztráliától Mexikóig számos példa van rá.  Ugyanakkor ez a természeti tünemény meglehetősen misztikus, sőt, akár még paranormálisnak is nevezhető, tudniillik magát a lényeget, vagyis a mennyekből éppen aláhulló halakat még nem nagyon sikerült dokumentálni, csak azt, amikor már a földön vergődnek vagy döglötten hevernek szerencsétlen állatok. Szóval az nem teljesen világos, hogyan is kerültek oda. A legvalószínűbb teória szerint a halesőt az ún. víztölcsérek okozzák, azaz – egyszerűen fogalmazva – a víztömegek felett megjelenő tornádók. Bár a víztölcsérek valójában nem szívják fel a vizet a levegőbe (a tölcsér rész ugyanis párából képződik), a forgószél képes kisebb állatokat kiemelni a vízből, és hosszú-hosszú kilométereken át szállítani őket.

Így néz ki egy haleső:

Előfordul olyan is, hogy fagyott leguánok, golflabdák, békák, hőségtől megfőtt denevérek, pókok vagy még lehetetlenebb dolgok. Ezek persze többnyire elszigetelt esetek, és legfeljebb csak egyszer-kétszer fordulnak elő. Vagy mondjuk pár száz évente egyszer, maximum.

Kiemelt fotó: Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top