nlc.hu
Utazás

Magyarországon a legmagasabbak az üzemanyagárak a régióban

Ezért Magyarországon a legdrágább tankolni a régióban

Dupla árrés van az üzemanyagon, ám a szakmai szervezet szerint ez nem jelent extraprofitot a kereskedőknek.
Egy fehér autóba tankolnak egy benzinkúton

Miután a héten kétszer is emelkedett az üzemanyagok ára, jelenleg átlagosan 658 forintba kerül egy liter benzin, a dízelért pedig 720 forintot kell fizetni. Így a régióban Magyarországon a legdrágább tankolni.

Pletser Tamás, az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője Világgazdaságnak azt mondta: az üzemanyagárstop eltörlése után megduplázódott mind a kis-, mind pedig a nagykereskedelmi árrés – azaz a beszerzési és az eladási ár különbsége.

Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára azonban az RTL Híradónak azt mondta, a kétszeres árrésből nem extraprofit lesz, mert nagy részét elviszik a kereskedők megnövekedett költségei.

„Ma piaci alapon működve a valós, többszörösére emelkedett energiaárakat kell megfizetni úgy a töltőállomásoknál, mint az egész ellátási rendszerben – tehát addig amíg a kőolajból üzemanyag lesz –, és ez az üzemanyag megérkezik a töltőállomásokra, majd ott eladják. Nem szabad elfelejteni, hogy jelentősen változik és óhatatlanul emelkedik a bérköltség is, ennek szintén meg kell jelennie az árban” – mondta Grád Ottó.

Ezek a költségek egyébként korábban is emelkedtek, csak az ársapka miatt nem jelenhettek meg az árban.

(Kiemelt kép: Pexels)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top