nlc.hu
Utazás

Az Al Naslaa sziklaképződmény

A földönkívüliek művének tartják a bizarr sziklát

A különleges képződmény művészeti alkotásnak is beillene, ám mégsem az.

Szaúd-Arábia sivatagában, a Tayma oázistól 50 kilométerre található a világ egyik legszokatlanabb, legbizarrabb sziklaképződménye. 

Az Al Naslaa sziklaképződmény legszembetűnőbb tulajdonsága, hogy középen egy tökéletesen egyenes hasadék szeli ketté, mely lefelé halad a szikla közepén, alul pedig talapzatokká szélesedik, amelyeken a sziklák stabilan támaszkodnak. Mindemellett  további érdekességek is megfigyelhetők rajta: az oldalán ősi sziklarajzok találhatók, amelyek állatokat és más alakzatokat ábrázolnak. 

Al Naslaa sziklaképződmény

Az Al Naslaa sziklaképződmény (Forrás: Wikimedia Commons)

Az Al Naslaa bizonyosan nem emberi kőbányászatból származik, és nem is valamiféle művészeti alkotás. Keletkezésével kapcsolatban több elmélet is kering, akadnak péládul akik úgy vélik, a földönkvüliek műve. A legvalószínűbb azonban, hogy a képződményt a természetes erózió formálta ilyenné. Az üledékes kőzetek különböző sebességgel erodálódnak attól függően, hogy melyik rétegük van van feltárva. Ahogy az üledék erodálódik, talapzatszerű struktúrákat hagyhat maga után, valamint különös formájú képződményeket hozhat létre.

Egy másik elmélet szerint – ami ugyan megkérdőjelezhető, de nem zárható ki – a szikla egyszerűen kettétört.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top