nlc.hu
Utazás

Jövőre jön a napi és heti autópálya-matrica

Jövőre jön a napi és heti autópálya-matrica, már az árát is sejteni lehet

Az EU-s előírások miatt 2024-től Magyarország is kénytelen bevezetni a napi- és heti autópálya-matricákat, ráadásul az Európai Unió az árazásban is ad megkötéseket.

Jelenleg Magyarországon tíz napnál rövidebb időtartamra nem lehet autópálya-matricát vásárolni. Egy EU-s előírás miatt ezen jövőre változtatni kényszerülünk: be kell vezetnünk a napi- és heti matricákat. Az előírás szerint 2024-től kezdve a tagállamoknak biztosítania kell személygépjárművek esetén napi, heti és/vagy 10 napos, havi és/vagy két hónapos, valamint éves matricákat.

A szabályozás alapján a kéthavi díjtétel összege nem haladhatja meg az éves díjtétel 30 százalékát, a havi díjtétel összege nem haladhatja meg az éves díjtétel 19 százalékát, a tíznapos díjtétel összege nem haladhatja meg az éves díjtétel 12 százalékát, a heti díjtétel összege nem haladhatja meg az éves díjtétel 11 százalékát, a napi díjtétel összege pedig nem haladhatja meg az éves díjtétel 9 százalékát – derül ki a 24 cikkéből.

Az M0-s felülnézetből

Drónfelvétel az M0-s autópályáról.
MTI Fotó: Ruzsa István

Jelenleg Magyarországon egy éves matrica 49 190 forintba kerül, és (bár jövőre szinte biztosan emelés várható) ez alapján most így nézne ki a több matricafajta ára:

  • A kéthavi maximum 14 757 forintba kerülhetne.
  • A haviért nem kérhetnének 9346 forintnál többet.
  • A 10 napos maximalizált ára 5902 forint lenne.
  • A hetiért 5410 forintot kérhetnének.
  • A napi matrica pedig nem lehetne drágább 4427 forintnál.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top