nlc.hu
Utazás

Airbnb-s horrorsztorik házigazdáktól és vendégektől

„A házunknak két hónapig olyan szaga volt, mint a döglött állatnak és a rothadó ételnek” – Airbnb-s horrorsztorik házigazdáktól és vendégektől

Közel másfél éven át lakott fizetés nélkül egy vendégházban, amit az Airbnb-n keresztül bérelt, a tulajdonos pedig nem tudta kiköltöztetni. Ezt csak egy olyan történet arról, milyen árnyoldalai lehetnek a rövidtávú lakásbérlésnek, illetve -kiadásnak.

Sok nagyvárosban van vita azzal kapcsolatban, hogyan és milyen formában kellene szabályozni az Airbnb-t és a hozzá hasonló szolgáltatásokat. Az egyik legnépszerűbb olasz városban, Firenzében például be is tiltották a rövidtávú lakásbérlést, így kívánnak segíteni a helyi lakosokon, ugyanis a megfizethető ingatlanokból borzasztóan kevés van.

De nemcsak a lakhatási válság miatt hallani sokat az Airbnb-ről, hanem a pórul járt házigazdák és vendégek történetei is gyakran bejárják a sajtót. Mi is írtunk arról, amikor öt nap alatt 122 ezer liter vizet használtak el a turisták bosszúból egy szálláson, vagy azokról az esetekről, amikor valaki egy vagyont fizet, és azzal kell szembesülnie, hogy a szállásán gusztustalan körülmények uralkodnak

Szövevényes történet

Hogy a bérbeadás milyen következményekkel járhat, arról hosszasan tudna mesélni Sascha Jovanovic, egy holland származású fogász és szájsebész, aki hosszú évekkel ezelőtt megvásárolta álmai otthonát a kaliforniai Brentwoodban. A férfi 2019-ben úgy döntött, keres egy kis plusz pénzt, és a vendégházat meghirdeti az Airbnb-nél. Jöttek is az ötcsillagos értékelések, és nem is sejtette, mit vesz a nyakába, amikor 2021-ben kiadta a vendégházat Elizabeth Hirschhornnak. A nővel úgy állapodtak meg, hogy hat hónapig fog ott lakni, mégpedig éjszakánként 105 dollárért.

Az első időszakban úgy tűnt, jól kijönnek majd egymással, jókat beszélgettek, teázgattak, amikor összefutottak, majd öt hónappal a beköltözése után Elizabeth Hirschhorn közölte, hogy elromlott a redőny, és meg kellene javítani. Amikor Jovanovic szétnézett a vendégházban, észrevette, hogy a fürdőszobában megjelent a penész, ezután felajánlotta bérlőjének, hogy amíg helyre nem hozzák a károkat, költözzön egy szállodába, ő pedig állni fogja ennek a költségeit. Hirschhorn nem kívánt élni a lehetőséggel, és azt a megoldást is elvetette, hogy ideiglenesen a nagy házban lakjon Jovanoviccsal. Arra hivatkozott, hogy allergiás a macskaszőrre, később, amikor pedig perre mentek, már azt állította, a férfi tisztességtelen ajánlatot tett. 

Nem tudta kilakoltatni

De miért citálták egymást bíróság elé? 2022 márciusában az eredeti megállapodás szerint a nőnek ki kellett volna költöznie, ám ezt nem tette meg azután sem, hogy kapott egy hónapnyi haladékot, és még a bérleti díjat sem volt hajlandó utána fizetni. Mivel az Airbnb sem volt már illetékes az ügyben 2022 márciusát követően, ők sem tudtak segíteni, azt ajánlották a férfinek, hogy forduljon a hatóságokhoz.

A férfi meg is próbálta kilakoltatni őt, de Kaliforniában a jogszabályok a bérlőket védi, ráadásul a bíróság megállapította, nem volt meg a megfelelő engedélye ahhoz, hogy a vendégházat bérbe adhassa, így nincs is joga kilakoltatni Elizabeth Hirschhornt. A nőnek pedig esze ágában sem volt távozni, így Sascha Jovanovicnak vissza kellett mondani a többi vendég foglalását is, illetve mivel nem tudott bejutni a vendégházba, nem tudták elvégezni a szükséges munkálatokat sem. Érthető módon a viszony nagyon elmérgesedett köztük, sok vád elhangzott azzal kapcsolatban, ki hogyan akarta megkeseríteni a másik életét.

Képünk illusztráció - Fotó: Getty Images

Képünk illusztráció – Fotó: Getty Images

Majd pár nappal ezelőtt, Elizabeth Hirschhorn végre kiköltözött a vendégházból úgy, hogy 2022 áprilisa óta nem fizetett egy cent lakbért sem. A nő ügyvédjén keresztül azt nyilatkozta, mindez aljas hazugság, nem állapodtak meg abban, hogy 2022. márciusig marad csak, ahogyan az sem igaz, hogy nem fizetett bérleti díjat, vagy százezer dollárt követelt volna azért, hogy kiköltözzön. „A valóság nagyon különbözik attól, amit előadtak a történtekről” – tette hozzá.

És a sztori még nem ért véget. Állítólag Jovanovic otthon volt, amikor látta, hogy költöztető brigád pakolászik a vendégháznál, amikor pedig észrevette, hogy nő elhajt, lecserélte a zárat. Elizabeth Hirschhorn ügyvédje szerint ez elhamarkodott lépés volt, és megírta a férfinak, törvényt sértett azzal, hogy engedély nélkül kicserélte a zárakat. Jovanovic ügyvédje abszurdnak tartja ezt a feltételezést, és leszögezte, ügyfele harcolni fog azért, hogy megkapja a ki nem fizetett bérleti díjat.

Döglött madár a nappaliban

Más házigazda is volt, aki Jovanovichoz hasonlóan megjárta a kaliforniai jogszabályok miatt. 

„Egy ideig egy kaliforniai társasházban éltem, és úgy alakultak a dolgok, hogy ki kellett adnom a lakásomat Airbnb-n keresztül, hogy tudjam törleszteni  jelzáloghitelt. Amikor jobb anyagi helyzetbe kerültem, megkértem a bérlőmet, hogy három héten belül távozzon. Amikor megpróbáltam hazamenni egy nappal azután, hogy neki ki kellett volna költöznie, még mindig ott volt, és nem is pakolt össze. Sajnos úgy tűnik, bírósági ügy lesz belőle, ám ez évekig eltarthat, én pedig itt ragadtam a ház hátsó részében egy görénymániás emberrel, aki ráadásul borzalmasan beszél velem.”

Ez minden bérbeadó rémálma, de azért vannak még más kellemetlen szituációk is.

„A földszinti lakrészt ki szoktuk adni, és a vendégek számától függ, mennyi pénzt kérünk érte. Volt egy lány, akinek egy személy után kellett fizetnie, de kiderült, az egyik barátja és a »házvezetőnője« is megszállt vele. Eleinte nem szóltunk miatta, de amikor a »házvezetőnőnek« sikerült ráparkolni a járdára és a gyepre, megkértük, hogy álljon arrébb. Erre ő felkapta a vizet, és azt mondta, hogy várjuk meg, amíg kitakarítja az autóját” – mesélte egy pórul járt bérbeadó, aki ezután szembesült csak azzal, milyen állapotok voltak a házban.

„Amikor távoztak, lementünk a földszintre, és mindenhol cigaretta- és vörösbornyomokat találtunk, valamint a nappali közepén volt egy macskaalom (nem tudtuk, hogy lenne ott egy macska is) tele ürülékkel. A házunknak két hónapig döglött állat és rothadó étel szaga volt, még azután is, hogy egy takarítócéget hívtunk” – tette hozzá. Az Airbnb 35 dolláros takarítási díjat szabott ki e bérlőre, de természetesen ez az összeg nem volt elég arra, hogy fedezze az általa okozott károkat. 

„Az apósomok elutaztak, és erre az időre kiadták a házukat. Ugyan megkérték a bérlőket, hogy éjszakára ne hagyják nyitva a lenti ajtókat és ablakokat, mégis megtették. Egy madár bejutott a házba, és miközben megpróbált elmenekülni, összevérezte a padlót, és a nappaliban pusztult el.” A szomorú esetről a bérlők nem tettek említést, és nem is vesződtek azzal, hogy feltakarítsák a rendetlenséget. ”Megértem, hogy ez egy elég furcsa szituáció, de egy szó nélkül lelépni nem volt éppen tisztességes dolog” – jegyezte meg az illető, aki megosztotta családtagja történetét. 

Borzalmas szag a fürdőszobában

Mások is megjárták azzal, hogy egy szabad szobájukat az Airbnb segítségével kiadták. 

„Nálunk az a szabály, hogy mindig kopogtatni kell, mielőtt belépsz valakinek a szobájába, de azt hiszem, az udvariasság egyébként is ezt diktálja. Egy téli napon, amikor hazajöttem a munkából, bementem a szobámba, majd leültem a számítógép elé, és hirtelen ott állt a bérlő hunyorgó szemekkel, félredöntött fejjel és tátott szájjal. Amikor megkérdeztem tőle, hogy segíthetek-e valamiben, azt mondta, hogy hangokat hallott. Erre nem igazán tudtam mit mondani, és megkértem, hogy menjen ki a szobámból, és legközelebb kopogjon be az ajtón. Ez volt azonban az egyetlen rossz tapasztalatom az Airbnb-vel, de ez nem az ő hibájuk volt.”

„Amikor üzleti ügyben el kellett utaznom, az Airbnb-n keresztül kiadtam az otthonom, hogy keressek egy kis pluszt pénzt.

Egyszer egy pár lakott nálam két hétig, és úgy tűnik, ahonnan jöttek, ott nem húzzák le a használt vécépapírt, azt ugyanis a szemetesbe dobták.

Amikor hazaértem, a házaspár már elment, és amikor körülnéztem, hogy minden rendben van-e, nem romlott-e el vagy hiányzik-e semmi, észrevettem, hogy a fürdőszobából borzalmas szag árad. A szemetesben még mindig ott volt a használt vécépapír. Az egyik legszörnyűbb szag, amit valaha is éreztem. Ezután gondoskodtam arról, hogy minden vendégem tisztában legyen azzal, hogy a vécépapírt le kell húzni.”

Képünk illusztráció - Fotó: Getty Images

Képünk illusztráció – Fotó: Getty Images

Óvszerek, alsóneműk, összekent gyerekszoba

Van, akit ennél is nagyobb kár ért.

„Az Airbnb ügyfélszolgálatán dolgoztam. Egyik éjjel hajnali 4 óra körül felhívott egy vendég, hogy a bérelt házuk leégett. Húsz perccel később kaptam egy hívást egy házigazdától, aki azt mondta, hogy egy vendég felgyújtotta a lakását. Nem az én feladatom volt, hogy kiderítsem, ki a hibás, vagy egyáltalán mi is történt valójában, de egy biztos, a ház valóban leégett.”

Persze rengeteg történet kering még az interneten pórul járt házigazdákról, egy londoni pár lakásában például egy 21. születésnapi buli miatt többezer fontos kár keletkezett, arról nem is beszélve, hogy az egyik házigazdát gyomorszájon ütötték, amikor távozásra akarta bírni a vendégsereget. Hasonlóan járt egy kanadai házaspár is, akinek a lakását a vendégek nem egészen rendeltetésszerűen használták. Amikor ugyanis megszakítva a nyaralásukat hazatértek, az otthonuk tele volt összetört bútorokkal, poharakkal, használt óvszerekkel és alsóneműkkel, és gyermekeik szobájának a felét is összekenték barbecue szósszal.

És sajnos nem egyedi eset, hogy a házigazdák csak későn jönnek rá arra, hogy a házukat vagy lakásukat ideiglenesen bordélyházzá változtatják a bérlők, bár biztosan vannak olyan is, akik ezt tudják, és szemet hunynak felette, csak az a lényeg, hogy a bérleti díj ki legyen fizetve. Stockholmban néhány évvel ezelőtt egyébként a rendőrség figyelmeztette az Airbnb-t használó tulajdonosokat, hogy ne legyen annyira naivak, sokan vannak, akik átlagos vendégnek adják ki magukat, miközben szexmunkásokat közvetítenek. 

Az Airbnb szerint egyébként ritka, hogy bármilyen komolyabb panasz érkezne hozzájuk a vendégekre… vagy éppen a házigazdákra. Ugyan ez egy 2015-ös adat, de akkor 35 millió vendég használta a szolgáltatásaikat, és csak 540 bejelentés érkezett jelentős anyagi kárról. Hozzátették, természetesen náluk zéró tolerancia van, igyekeznek segíteni a pórul járt félnek, azt, aki pedig a gondot okozta, letiltják az oldalról.

A vendégek is tudnak mesélni…

Ahogyan azt már sejtettük, nemcsak a házigazdáknak, a vendégeknek is vannak durva történeteik.

„Egyszer használtam egy Airbnb-hez hasonló céget, és miközben a házban laktam, a medence melletti kis házikó kigyulladt. Több mint hat órát voltunk távol, és amikor visszatértünk, már az egész lángokban állt. A tűzoltósággal együtt megpróbáltuk értesíteni az ingatlan tulajdonosát, de nem tudtuk utolérni. Végül a biztonság kedvéért felhívtam a közvetítő céget. A fickó nagyon gyanús volt, miután rájött, hogy a biztosítása nem fedezi a károkat, megpróbált rávenni, hogy utólag írjam alá, hogy az én hibámból égett le a házikó. Még a tűzoltóság is úgy gondolta, hogy ez egy átverés” – írta meg a történetét valaki Redditen.

Ugyan a házigazdák többsége valószínűleg nem biztosítási csalás miatt adja ki a lakását, házát, de így is érhetik kellemetlen meglepetések a vendégeket.

„Néhány hónappal ezelőtt az Airbnb-n keresztül találtam egy szállást. A hely elég mocskos volt, és egyértelmű volt, hogy az valakinek az otthona. Mondjuk nem tudom, hova ment, amikor éppen voltak nála vendégek, de a fürdőszobában mindenhol tégelyek voltak, meg kosz és haj, a konyhában pedig koszos edények sorakoztak. Persze mindenki éljen úgy, ahogyan akar, de ha vendégeket is fogad, akkor azért nem árt kitakarítani.”

Itt üzennénk a tulajdonosnak, hogy nem árt megválogatni a barátaikat, ezt támasztja alá a következő beszámoló.

„Pár évvel ezelőtt egy barátom Melbourne-ben járt, az Airbnb-hirdetés szerint a szálláson két szoba volt két ággyal, de amikor megérkeztek, kiderült, hogy a szobák olyan kicsik, hogy az egyikbe még egy rendes egyszemélyes ágy sem fért bele, a másik szobában pedig az éjjeliszekrényen egy csomó apró és egy kicsomagolatlan óvszer volt. A hely ráadásul koszos volt, és volt egy kis szűk erkély, ahová nem is lehetett kimenni, mert tele volt régi, törött bútorokkal. Nem tudom, hogy kaptak-e vissza pénzt, de amikor szerettek volna lepedőket és törülközőket kérni, a tulajdonos azt mondta nekik, hogy ő tengerentúlon van, és a barátjuknak kellene vigyáznia a helyre.”

Fotó: Yuriko Nakao/Getty Images

Fotó: Yuriko Nakao/Getty Images

Ágyjavítás este kilenckor

És persze nem mondjuk azt, hogy mindig a vendégnek van igaza, de ha mégis, akkor azt viseljük méltósággal.

„A lakásban, amit a barátommal vettem ki, rossz volt az ágykeret, szóltam is a házigazdának, hogy meg kellene javítani. Ez volt este hétkor, majd este kilenckor, amikor éppen meztelenül feküdtünk az ágyban, megjelent egy férfi. Kiderült, hogy a tulajdonos küldte. Amikor szóltam neki, hogy ez így nem oké, felhívott, és mindennek elmondott. Azonnal jelentettem őt az Airbnb-nek, akik le is vették a hirdetéseit, és visszafizették a pénzünket. A tulajdonos ezután írt egy visszajelzést rólam, miszerint összetörtem a bútorait. Ismét szóltam az Airbnb-nek, hogy távolítsák el ezt a hazugságot. Később egyébként újra elérhetőek lettek a házigazda hirdetései, még használja alkalmazást.”

A vendégeknek pedig nem árt felkészülni arra, hogy nem valószínű, hogy minden úgy lesz, ahogyan azt előre elképzelték.

„Egyszer egy idős hölgynél szálltunk meg, és mint kiderült, a vendégszobát tartotta fenn nekünk, pedig nem erről volt szó. A szoba ablaka be volt törve, egy percnél tovább nem zuhanyozhattunk, és nem volt meleg víz se. Emellett este fél kilenc után nem beszélhettünk és nem hangoskodhattunk, és kérnünk kellett, hogy használhassuk a konyhát. Azt sem engedték, hogy a felhajtón álljunk meg a kocsival, így egy kilométerrel arrébb kellett parkolnunk.

És egy ló megpróbált állandóan bejönni a szobába, amíg mi aludtunk, az ablakunk ugyanis a karámra nézett. Úgy volt, hogy három éjszakára maradunk, de csak nyolc óráig bírtuk.

„Nem válaszoltak az üzenetemre, hogy mikor érkezik a buszom, majd néhány órával később kaptam egy üzenetet arról, hogy tudok bemenni a szobámba, de nem tudtam, hogy melyik szoba az enyém, sem a kódot, hogy bejussak a házba. Végül kiszedtem belőlük, de a szobában hideg volt, és csak egy lepedő volt az ágyon. Lefekvés előtt órákig ültem a kis elektromos fűtőtest előtt, és egy fürdőszobán osztoztam a többi vendéggel. Majd kaptam egy gúnyos üzenetet, hogy nem látták a cipőmet a bejárati ajtónál, és megemlítették, hogy nem láttak engem a misén. Udvariasan visszautasítottam az ajánlatot, hogy részt vegyek az esti imán, majd aznap este visszatérve nem volt vécépapír az egyetlen fürdőszobában.”

Ahogyan arra is gondoljunk, hogy a tulajdonosok is csak emberek, akinek néha van egy rossz (vagy éppen túl jó?) napjuk.

„Az egyik fesztivál előtt kivettünk egy kicsike apartmant. Amikor odaérünk, és a házigazda üzent nekünk, hogy találkozzunk az egyik közeli bárban, de nyoma sem volt. Amikor végre megérkezett, ittasnak tűnt. Azt állította, szájsebésznél volt, és utána ivott pár pohárral, és meg is mutatta a sebeket a szájában. Amikor elkértük a kulcsokat, felajánlotta, hogy körbevezet minket, de hát egy egyszobás lakásról beszélünk. Elég bizarr volt, hiszen mi teljesen józanok voltunk, ő pedig be volt állva. Amikor végre megérkeztünk, elmondta, az épület régen bordélyház volt. És a szobában minden falon és a plafonon tükrök voltak. Ezt nem láttam a hirdetésben, de oké… Nagyon megkönnyebbültünk, amikor végre elment. Nagyon helyes kis lakás volt, csak egyúttal nagyon bizarr is.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top