nlc.hu
Életmód
Magány ellen baromfikat kapnak az idősek

Magány ellen baromfikat kapnak az idősek

Újra teljesnek érzik az életüket.

Egy brit jótékonysági projekt keretében több tucat, idősek otthonában élő ember kapott baromfikat társaság gyanánt. A HenPower nevű kezdeményezés célja, hogy javítsák a nyugdíjasok közérzetét és ezáltal az egészségüket is.

Az idősek nap mint nap gondoskodnak az állatokról, és csinosítgatják a baromfiólat is. Nagyon lelkesek, többen közülük ritka fajokkal is bővítik a baromfiudvart. A résztvevők között verseny is zajlik a legjobb madár és a legszebb baromfiól címért. „Segít, hogy kimozduljak a házból, ahelyett, hogy a tévé előtt ülnék, innék és dohányoznék” – mesélte egy brit lapban az egyik nyugdíjas, a 76 éves Alan Richards, aki több száz ember előtt tart előadásokat a projektről.

Az idősek más otthonokból is fogadnak látogatókat, és helyi óvodákat, iskolákat látogatnak az állataikkal. „A gyerekek arca mindig felderül. Eleinte egy kicsit félénkek, utána viszont alig lehet őket elválasztani a baromfiktól” – mondta egy másik résztvevő, a 87 éves Ossie Cresswell.

„Az idős emberek számára nagyon fontos, hogy elfoglalják magukat és megoszthassák a képességeiket, tapasztalataikat más generációkkal – magyarázta Douglas Hunter, a programot elindító jótékonysági szervezet igazgatója. – A HenPower megszünteti az elszigeteltséget, és értelmet ad az életüknek. Sokan mondták már közülük, hogy újra élvezik, és teljesnek érzik az életüket. Ez nem csupán a baromfikról való gondoskodásról szól, hanem arról, hogy megosztják az élményeiket, és új barátságokat kötnek.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top