nlc.hu
Gasztro
Nem is vagy boros? Akkor igyál forralt sört!

Nem is vagy boros? Akkor igyál forralt sört!

Ki mondta, hogy csak borból lehet meleg, fűszeres italt készíteni? Sörösök, figyelem, az angolszászok és a lengyelek is tudják a megoldást, íme!

A sör szó hallatán mindenkinek a kellemes nyári meleg, és egy korsó jéghideg csapolt jut eszébe. A téli hidegben sokkal inkább átállunk az erősebb vagy épp a forró italokra, vagy azok kombinációjára, hogy legyen, ami felmelegíti a testünket és a lelkünket a zimankóban. A karácsonyi vásárban sétálgatva lelkesen szorongatjuk a forró bögrét, vagy a szánkózásból hazaérve próbáljuk alkoholos forralt italkülönlegességekkel kiolvasztani elgémberedett ujjainkat, amíg a gyerekek a forró csokit szürcsölik. Van, aki a forralt borra, van, aki a rumos teára esküszik, viszont most ideje beújítani és kipróbálni egy másik téli italkülönlegességet is, méghozzá a lengyel barátaink nagy kedvencét, a forralt sört. 

A forralt sör mifelénk még kissé szokatlan, de könnyű megszeretni (Fotó: iStock)

Bár elsőre kissé furcsán hangzik a meleg sör gondolata, de a végeredmény egészen kellemes. Ez a karácsonyi ízesítésű nedű, akárcsak a forralt bor, az illatos fűszerektől és a méztől kifejezetten ünnepi jelleget kap, és az a jó benne, hogy többféleképpen is elkészíthető, így biztosan mindenki megtalálja a kedvencét.

A bátortalanabbak kezdhetik a fűszeres alapváltozattal, ami leginkább az angolszász országokban elterjedt és mulled beerként emlegetik. A bevállalósak pedig kipróbálhatják a tejszínes-rumos verziót is, vagyis a lengyel grazne piwót, a jó hangulat garantált mindkét esetben. De akárcsak a forralt bornál, itt is figyeljünk, hogy ne tévesszen meg az ital neve, vagyis nem kell felforralni, mert akkor elillan az alkoholtartalom. A forralt sört is csupán melegíteni kell, hogy biztosan feldobja a kedvünket.

Forralt sör alaprecept

Hozzávalók

  • fél liter sör
  • 2 ek. méz
  • 1 fahéjrúd
  • 5 szem szegfűszeg
  • 5 szem kardamom
  • ízlés szerint jól megy még hozzá a csillagánizs, reszelt gyömbér, szerecsendió

Elkészítés

  1. A fél litert sört egy fazékban felmelegítjük nagyjából 60 fokig. Nem szabad felforralni, hogy megmaradjon az alkoholtartalom.
  2. Mikor felmelegedett hozzáadjuk a mézet, a fahéjrudat, a szegfűszeget és a kardamomot, valamint ízlés szerint egyéb „karácsonyi” fűszereket.
  3. Melegítjük még pár percig, majd levesszük a tűzről, és fedő alatt 10 percig állni hagyjuk, hogy összeérjenek az ízek.
  4. Ezután szűrőn át bögrékbe töltjük, és melegen fogyasztjuk.

Lengyel grazne piwo

Hozzávalók

  • fél liter sör
  • 1 tojássárgája
  • fél dl tejszín
  • 2 ek. méz
  • fél dl rum
  • 1 fahéjrúd
  • 5 szem szegfűszeg
  • 5 szem kardamom
  • ízlés szerint jól megy még hozzá a csillagánizs, reszelt gyömbér, szerecsendió
  • reszelt narancshéj
  • 1 csipet őrölt fahéj

Elkészítés

  1. A sört felmelegítjük egy fazékban.
  2. Közben összekeverjük a tojássárgáját a mézzel és a tejszínnel.
  3. Mikor a sör már forró, de még épp, hogy nem forr, folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a tejszínes keveréket.
  4. Ezután hozzáadjuk a fűszereket, a narancshéjat és a rumot és tovább melegítjük.
  5. Levesszük a tűzről, majd fedő alatt 10 percig állni hagyjuk.
  6. Bögrékbe töltjük, a tetejét megszórjuk egy csipet fahéjjal és melegen fogyasztjuk.

Érdemes kipróbálni mindkét változatot. Az alaprecept inkább a forralt borra emlékeztet, de kevésbé édes, a lengyel grazne piwo pedig testesebb, krémesebb, na és persze a rumtól erősebb is, így, ha farkasordító hideg van, válasszuk ezt a receptet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top