A répatorta a húsvéti ünnepi asztal kihagyhatatlan eleme már jó ideje. Hogy miért, azt lehet, hogy soha nem fogjuk megfejteni, mindenesetre szuperül dekorálható marcipánból kifaragott mini répákkal, amivel számunkra tökéletesen megidézi a húsvétot ez a répás muffin.
A muffin sütése amúgy egy külön műfaj a süteménykészítésen belül, mégis a legtöbb tortarecept szuperül működik, így a répatorta receptje is, muffinformában. Semmi sem szabhat neki határt: még akár az ételallergiában szenvedők is kipróbálhatják az istenien finom répás muffint.
Répás muffin hozzávalói:
- 20 dkg barna cukor
- 0,75 dl olaj
- 2 ek. narancslé
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1 tk. sütőpor
- 2 tojás
- 1 tk. szódabikarbóna
- 1 tk. fahéj
- csipet só
- 10 dkg liszt
- 4 szál sárgarépa
- 5 dkg darált dió
Cukormázhoz:
- 10 dkg porcukor
- 3 ek. víz vagy narancslé
Díszítéshez:
- színes (narancssárga és zöld) marcipán
A répás muffin elkészítése:
- Az olajat, a barna cukrot, a narancslevet, a vaníliás cukrot és a tojásokat összekeverjük.
- Egy másik tálban pedig a lisztet keverjük el a sütőporral, szódabikarbónával, sóval és fahéjjal.
- A száraz és a nedves hozzávalókat alaposan elkeverjük, majd hozzáadjuk a darált diót és a reszelt répát is.
- A muffinsütő mélyedéseit kibéleljük a papírkapszlikkal és ¾-ig töltjük a tésztával.
- 180 fokos sütőben 35-40 perc alatt elkészül.
- Közben elkészítjük a cukormázat: a porcukorhoz öntjük a vizet vagy a narancslevet, és addig keverjük, míg sima, nehezen folyó mázat nem kapunk.
- Mikor megsültek a répatortatésztából készült muffinok és már kihűltek, kiskanállal rácsorgatjuk a cukormázat, hagyjuk megdermedni, és színes, répaformára vágott marcipánnal díszítjük.