nlc.hu
Család
A férfi, akinek 1000 gyereke van

Egy hihetetlen igaz történet: a férfi, akinek 1000 gyereke van

A holland istenkomplexusos spermadonor világszerte megszámlálhatatlan gyereket nemzett, amíg el nem tiltották az adományozástól. A spermacsalásban nem volt pénzügyi érdek, csak a saját egójának táplálása miatt verte át nők, párok százait.

A Netflix új háromrészes dokumentumsorozata, a The Man With 1000 Kids (Az ezergyerekes férfi) közben egyre idegesebben keresgéltük a magyar szabályozást a spermadonorokra nézve. Ez a dokusorozat ugyanis a felháborító alaptörténet mellett reflektorfénybe helyezte a spermaadományozás szabályozatlan világát is, különösen azt, hogy nincsenek olyan intézkedések, amelyek megakadályozhatnák, hogy az egyik ország által betiltott donorok egyszerűen más országba menjenek, hogy tovább adományozzák a spermájukat.

A The Man With 1000 Kids több pár és egyedülálló nő igaz történetét meséli el, akik felfedezik, hogy spermadonoruk több száz gyermeket nemzett különböző országokban és kontinenseken. A férfi, Jonathan Jacob Meijer 11 spermabanknak adott adományt Hollandiában (amelynek lakossága körülbelül 17 millió), és magánúton is adott – ki tudja mennyit – a spermájából a kétségbeesetten gyerekre vágyó nőknek, pároknak.

A szaporodási vágy

Jonathan Jacob Meijer egy holland zenész és YouTuber, akinek a saját bevallása szerint világszerte több mint 500 gyermeke van spermadonációból – de a szakértők ennél jóval többre becsülik a gyerekei számát. Meijer egy 2024 februárjában készült YouTube-videóban elmondta, hogy akkor döntött úgy, hogy spermadonor lesz, amikor egy volt osztálytársa elpanaszolta neki, hogy meddő. Korábban, egy 2023 októberi videóban kifejtette, hogy mivel a családjában nincs rák, cukorbetegség vagy genetikai betegség, úgy gondolta, hogy a spermaadományozás kifejezetten neki való és jótékonyságnak számít.

Meijer nagy családból származik, hét testvére van – egyik barátja, Patricia a sorozatban beszél a férfi gyerekkoráról, amelyből kiderül, hogy fiatal felnőttként Meijer küzdött a saját identitásának megtalálásával, és folyamatosan kereste a helyét a munkahelyek és az öltözködési stílusok között. A sorozatban szereplő egyik anya úgy jellemezte, hogy úgy nézett ki, mint egy északi isten, köszönhetően hosszú, hullámos szőke hajának és mélykék szemének.

Jonathan Jacob Meijer

Jonathan Jacob Meijer a Netflix dokumentumfilmjében (Fotó: Netflix, profimedia)

Miközben Hollandiában és szerte a világon spermát adományozott, Meijer gyakran posztolt a YouTube-csatornájára, ahol a kriptovalutától kezdve a nyershús-diétáig mindenről megosztotta a véleményét a világgal. A lelepleződését követően azt is kifejtette az egyik anyukának egy csetelés során, hogy igazából Isten munkáját végzi, csodát és életet teremt a spermájával, és mindenki hálával tartozik neki ezért: „Én csak segítek a nőknek, hogy teljesüljön a legnagyobb vágyuk” – mondta Meijer a sorozat megjelenése után egy interjúban.

A megtévesztés

Meijer hazudott a szülőknek, és megtévesztette őket, hogy spermadonációjával világszerte gyerekei szülessenek – lecsupaszítva ennyi történt a férfi 17 évig tartó sorozatdonorsága alatt, ezt hívják termékenységi csalásnak. A történetből kiderült, hogy Meijer több nevet is használt, például Jacob, Ruud, Walter és Maarten néven is felrakta magát a donoros honlapokra, hogy kommunikáljon a szülőkkel, akiknek szüksége volt spermára a megtermékenyítéshez.

És hogy mi ezzel a baj? Egy mesterséges megtermékenyítéssel foglalkozó szakember kifejtette a sorozatban, hogy a Meijerhez hasonló donorok jelentős kockázatot jelentenek, mivel előfordulhat, hogy több száz gyerek osztozik ugyanazokon a géneken. Az egyik legsúlyosabb következmény akár vérfertőzés is lehet, amely egyenesági rokonok, testvérek szexuális kapcsolatát, házasságát jelenti. Ez a veszély különösen aggasztó Hollandiában, ahol Meijer rengeteg adományozást végzett egy kis földrajzi területen belül. Három utódja még ugyanabba az óvodába is került teljesen random módon.

Azok a féltestvérek, akik nem együtt nevelkedtek, nagyobb valószínűséggel vonzódnak egymáshoz, mert a féltestvér arcát ismerősnek látják

 – mondta egy Natalie nevű anya a dokumentumsorozatban. Ezt a romantikus szerelem érzését a Luke és Leia komplexusnak is nevezik, amely a Star Wars karakterekről kapta a nevét.

Suzanne és Natalie

Suzanne és Natalie, csak két anyuka a sok közül, akik érintettek a spermadonor ügyben (Fotó: Netflix)

A családok

Meijer spermaadományai családok százaira voltak hatással, amelyek közül sokan szerepelnek a sorozatban. A történetükön keresztül megérthetjük azt a mély kétségbeesést, amelyen átmentek, amikor kiderült számukra, hogy a gyereküknek több száz féltestvére lehet a világban.

Hogyan lehet ezt elmondani egy gyereknek? Mire készítse fel a szülő azt a gyereket, aki lépten-nyomon a saját féltestvérével találkozhat a tudta nélkül.

A szülők ezért is igyekeztek felvenni egymással a kapcsolatot, hogy visszanyerjenek valamennyit az elvesztett biztonságérzetükből: több mint 150 Meijer-gyerek szülei online kapcsolódtak össze, és segítségért fordultak a Donorkind Alapítványhoz. A szervezet, amely segít a spermadonációból származó gyerekeknek a gyökereik felkutatásában, egyetlen hét alatt több mint 30 hívást kapott olyan anyáktól, akik aggódtak amiatt, hogy gyermekeiknek ugyanaz az apjuk.

A holland orvosi irányelvek szerint egy donor csak 25 gyermeket nemzhet, hogy elkerüljék az esetleges vérfertőzést és a pszichológiai problémákat. Ennek a számnak a túllépése azonban nem számít bűncselekménynek. Meijert 2017-ben a Holland Szülészeti és Nőgyógyászati Társaság (NVOG) eltiltotta a sperma-adományozástól. Hat évvel később, 2023 áprilisában elvesztette a Donorkind Alapítvány polgári perét, és a holland bíróság arra kötelezte Meijert, hogy hagyjon fel a spermaadományozással, és 100 ezer eurós bírsággal sújtotta minden egyes jövőbeni jogsértésért.

Jonathan Jacob Meijer és ügyvédje Richard van der Zwan

Jonathan Jacob Meijer és ügyvédje Richard van der Zwan a bíróságon (Fotó: Profimedia)

Az ezernyi gyerek

Nem tudni, hogy pontosan hány gyerek fogantatásához járult hozzá Jonathan Meijer a spermadonációjával, Eve Wiley, a sorozatban megszólaló termékenységi csalásokkal foglalkozó aktivista szerint akár 3 ezer gyermeke is lehet. „Jonathan a Cryos International segítségével négy éven keresztül havonta egyszer négy napra Koppenhágába utazik. Ez nagyjából 200 adományozást jelent, és magömlésenként körülbelül 15 szem spermát kaphat. Ha minden egyes spermából baba születik, az 3 ezer potenciális gyermeket jelenthet – magyarázta. – Ez csak egyetlen spermabank. És tudjuk, hogy legalább 11 spermabankban volt”.

A The Man With 1000 Kids producere, Natalie Hill elmondta, hogy bár a gyerekek – és a gyerekek gyerekei – érintettek lesznek, a hatások sokkal mélyebbek is lehetnek. 

Minden unokatestvér érintett. Mindenki, aki ezeknek a gyerekeknek a partnere lesz, érintetté válik. Jonathan testvéreit, nővéreit, unokahugait, unokaöccseit, mindenkit, aki kapcsolódik azáltal, hogy új családot alapít, Jonathan tettei is érintik majd.

Jonathan Meijer továbbra is járja a világot, és YouTube-videókat tesz közzé utazásairól. Legutóbb Zanzibárban, a Kelet-Afrika partjainál fekvő tanzániai szigetcsoporton járt. 2024 májusában Meijer beismerte, hogy 550 gyermeket nemzett, annak ellenére, hogy korábban azt mondta, hogy ez a szám 2021-ben körülbelül 250.

A lelkiismeret

Bár a film készítői többször is megkeresték Jonathant, hogy nyilatkozzon, mondja el az ő részét a sorozatban, a férfi visszautasította ezt, de a sorozat megjelenése óta előlállt a sajtóban azzal, hogy be fogja perelni a Netflixet, mert szerinte nem igaz, amit állítanak róla. Ez pedig nagyon hasonló lépés a Baby Reindeerben megjelenített Martha ámokfutásához az újságokban, aki a film készítőitől kezdve a Netflixig mindenkit be akart már perelni.

2024. július 5-én Meijer feltöltött egy YouTube-videót, amelyben elismerte, hogy megnézte a Netflix dokusorozatának első részét. A videót azzal kezdte, hogy feljelentést tett rágalmazás miatt, ugyanis az az állítás hazugság szerinte, hogy spermát cserélt vagy kevert egy másik donorral, Leonnal. „Soha nem tettem ilyet, ez egy égbekiáltó hazugság, és a Netflixnek el kell távolítania, különben jogi lépéseket teszek” – mondja a videóban Meijer.

Meijer szerint a beltenyésztés aggodalomra ad okot, de kritikusai „eltúlozzák” ennek valószínűségét. „A kérdés az, hogy a donorgyermekeim összefutnak-e olyan féltestvérrel, akit nem ismernek – mondta a férfi az Independentnek. – Minden gyerek tudja, hogy donortól származik, és ismerik a nevemet.

Ez egy apróság, amivel tisztában kell lenniük és feltenni egymásnak a kérdést: »Te donortól származol, és a donorod Jonathan?«

A férfi tehát egy pillanatig sem érzi magát felelősnek, és nem látja, milyen óriási problémát okozhat az egója.

A hiányos szabályok

„Semmi sem tartja vissza a spermadonorokat attól, hogy bárhol adományozzanak. Ha egy donort betiltanak a hazájában, akkor egyszerűen elmegy máshová” – mondta el Wendy Kramer, a Donor Sibling Registry igazgatója a Forbesnak. Az oldal arra specializálódott, hogy összekösse a donortestvéreket egymással, és eddig több mint 26 ezer féltestvért és donort kapcsolt össze világszerte. Kramer szerint egyes donoroknál több mint 200 gyereket találtak.

„Nincs rendes szabályozás. Nincs felügyelet” – tette hozzá Kramer. Mindenféle globális nyomonkövetési rendszer nélkül az egyik országban kitiltott donorok könnyen folytathatják az adományozást más országokban – mondta Jody Madeira, az Indiana University Maurer School of Law professzora, aki könyvet ír az orvosok és a donorok által elkövetett termékenységi csalásokról. A professzor szerint a sorozatdonorokat nem állítja meg semmi, mert nincs nemzetközi nyilvántartás.

Az országoknak vannak szabályai arra vonatkozóan, hogy a spermadonorok hány utódot hozhatnak világra, bár sok esetben ezek inkább ajánlások, mint törvények.

Hollandiában a nem kötelező érvényű irányelvek 25 gyermekre korlátozzák a spermadonorokat. Az Egyesült Államokban az Amerikai Reprodukciós Orvosi Társaság iránymutatásai szerint 800 ezer fős lakosság esetén donoronként 25 gyerek a felső határ. Norvégia nyolc gyerekre, Spanyolország hat gyerekre, Svédország pedig 12 gyerekre korlátozza a donorokat hat családban. Magyarországon egy donor ivarsejtjeit mindössze négy eredményes kezeléshez használhatják fel.

Források: 1, 2, 3, 4

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top