nlc.hu
Gasztro

Ezért melegítsd meg a rendelt ételt, ha langyosan érkezik – Csúnya következménye lehet, ha nem teszed

Nem csupán bosszantó, ha a rendelt étel langyosan érkezik, de akár egészségügyi kockázatot is jelenthet.

Az ételrendelés kétségkívül az egyik leghasznosabb kényelmi szolgáltatás. Azonban az olykor kifejezetten borsos szállítási díjak mellett is előfordulhat, hogy az étel kihűl, mire a futár eljut vele a kapunkig. A szakemberek pedig arra figyelmeztetnek, hogy ez bizony élelmiszerbiztonsági kockázatot is jelent. A „veszélyzóna” a 4°C és 60°C közötti hőmérsékleti tartományba esik. 

„Ebben a tartományban a mikroorganizmusok gyorsan szaporodnak, és egyesek akár 20 percenként megduplázódhatnak – magyarázta Bryan Quoc Le élelmiszertudományi tanácsadó a Huffpost riportjában. – Ha az élelmiszerek mégis bekerülnek ebbe a veszélyzónába, fontos, hogy ne maradjanak két óránál tovább ebben a hőmérsékleti tartományban.”

„Egy olyan brutálisan forró nyáron, mint amilyeneket az utóbbi években tapasztalunk, ez a zóna tovább szűkül – figyelmeztetett Matt Taylor, az NSF élelmiszer-tanácsadásért felelős globális vezetője. – Melegebb hőmérsékleten, például egy 32 fokos forró napon a biztonságos időszak két óráról egy órára csökken. Minél tovább van az élelmiszer a veszélyzónában, annál nagyobb az egészségügyi kockázat. 

Rendelt étel egy nő kezében

Illusztráció: Getty Images

A szakértők azt javasolják, hogy szerezzünk be egy konyhai hőmérőt, amivel ellenőrizhetjük a kiszállított étel hőmérsékletét.

„Valóban nem lehet megmondani, hogy egy élelmiszer mennyi ideig volt adott hőmérsékleten, de ha már a veszélyzónán belül van, akkor a legjobb közelítő becslés az, hogy a szállítási idő alapján megnézzük, mennyi ideig lehetett esetleg a tartományon belül” – magyarázta Le. A szakember hozzátette: „Nem gyakran veszek igénybe ételfutár-szolgáltatást, de amikor igen, igyekszem elkerülni a legnagyobb kockázatot jelentő ételek, például a rizs, a sült rizs és a saláták rendelését.”

Taylor arra is figyelmeztetett: „Győződj meg arról, hogy az élelmiszer csomagolása sértetlen, és nincs nyoma hamisításnak vagy sérülésnek. Ha az étel nem úgy néz ki vagy szaga van, dobd ki, és vedd fel a kapcsolatot az étteremmel!”

„Mindig a lehető leghamarabb elfogyasztom az ételt, mivel nem tudom, mennyi idő telt el azóta, hogy elhagyta az éttermet” – tette hozzá Le.  

Dennis D’Amico, a Connecticuti Egyetem docense azt javasolja, ha teljesen biztosra mennénk, inkább mindig melegítsük meg a rendelt ételeket, mielőtt elfogyasztanánk. „A hús- és baromfihúsételeket 74°C belső hőmérsékletűre melegítem. Ha folyékony mártást vagy levest melegítünk, akkor forraljuk fel őket. Ha sütőben melegíted, akkor azt 160°C-ra kell beállítani. A mikrohullámú sütőben történő újramelegítés az egyenetlen melegítés miatt trükkös lehet, ezért az ételeket le kell fedni, meg kell forgatni, és hagyni kell állni egy percig, mielőtt ellenőriznéd a belső hőmérsékletet.”

ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top