Sztárok

Zaklatási ügy: több fórumon is bejelentést tehetnek a kollégák és a hallgatók

Gothár Péter szerdán kiállt a nyilvánosság elé, és elnézést kért mindenkitől. A rendező a Színház- és Filmművészeti Egyetemen is etikai vizsgálatot kért önmaga ellen.

Komolyan veszi a Színház- és Filmművészeti Egyetem Gothár Péter zaklatási ügyét. A budapesti Katona József Színház kedden közleményben tudatta, hogy kitiltottak egy zaklató munkatársat az intézményből. A üggyel kapcsolatban nem adtak bővebb tájékoztatást, de alig 24 óra elteltével a zaklatással vádolt rendező kiállt a nyilvánosság elé. 

Gothár Péter szerdán kiadott közleményében kért elnézést azért, amiért „egy évvel ezelőtt erkölcsileg elfogadhatatlan módon közeledett színházukban egy munkatársnőjéhez”. Mint kiderült, a rendező önmaga ellen kért etikai vizsgálatot a Katona József Színházban, és ezt megtette másik munkahelyén, a Színház- és Filmművészeti Egyetemen is, ahol 2002 óta tanít.

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A Blikk információi szerint Gothárral az egyetemen is lehettek problémák, ezért alaposan kivizsgálják az ügyét. „Az egyetem vezetősége haladéktalanul kezdeményezte eseti etikai bizottság felállítását. A vizsgálat lezárultával az eredményről tájékoztatjuk az egyetem polgárait és a közvéleményt” – írták a lapnak az egyetemtől, ahol a kollégák és a hallgatók több fórumon jelezhetik, ha ők is félreérthetetlen helyzetbe kerültek.

„Korábban is beszédtémát jelentett a Katonából kedden kitiltott rendező ügye, de nem hallottam róla, hogy nálunk bárki feljelentette volna. Kedd délután azonban a kommunikációs vezető küldött egy kör-e-mailt, részletezve annak lehetőségeit, miként lehet akár név nélkül egy erre a célra létrehozott e-mail-címre vagy egy központi helyen elhelyezett ládába bedobott levéllel, esetleg a vezetőséget megkeresve bejelentést tenni” – mondta a lapnak az egyetem egyik hallgatója.

A Blikk megkérdezett egy ügyvédet is a zaklatási ügy kapcsán. Dr. Tran Dániel ügyvéd a lapnak elmondta, bárki tehet feljelentést zaklatás miatt, és ha bebizonyosodik az elkövető bűnössége, akkor komoly büntetéssel kell számolnia. A zaklatás legsúlyosabb esetben három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető, szexuális kényszerítéssel vagy erőszakkal, ennek a kísérletével együtt hatalmi helyzetben elkövetve akár 13 év börtönt is jelenthet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top