Dekor

A 25 legkülönlegesebb szalvéta

Körbejártunk jó néhány boltot, és felmértük az idei karácsonyiszalvéta-kínálatot. Találtunk elegánsat, dizájnosat és nagyon sok cukit. Nehezen választottunk, de elhoztuk a 25 legkülönlegesebbet.

1. Az egész udvar csupa-csupa porcukor

 

Tipikus süteményesszalvéta. Nemcsak azért, mert a kisebbfajta szalvéták családjába tartozik, hanem azért is, mert szinte hívogatja a hókiflit és a mákos bejglit. Természetesen sok-sok porcukorral, amely úgy ül meg a süteményen, mint háztetőkön a hótakaró.

A 25 legkülönlegesebb szalvéta

A sokféle hópehellyel akár kaotikus is lehetne ez a szalvéta, de visszafogott fehér és ezüstösszürke színeivel kivívta a legelegánsabb szalvéta címet.

 

2. Egy kis nyelvlecke

 

Ha engedném előtörni gonoszabbik énem, akkor főként férfiaknak ajánlanám ezt a szalvétát, akik az unalmas karácsonyi összejöveteleket feldobhatnák egy kis nyelvtanulással. Még szerencse, hogy nem vagyok gonosz, mert ez a szalvéta ennél többet érdemel.

 

Elegáns és modern. Színei inkább divatosak, mint karácsonyiak, viszont éppen a betűk és a karácsonyi jókívánságok teszik ünnepivé. Bármelyik teríték mellett megállná a helyét, de mi ebből is csak kisméretűt találtunk, így inkább sütemény mellé ajánljuk.

 

3. Kincsek a dobozból

 

Zöld alapszínével, piros szegélyével, az arany csillagokkal és képeslapszerű képeivel tipikus karácsonyi szalvéta, amelyből egyszer nagyi vett egy nagy csomaggal, és azóta minden karácsonykor ezzel terítünk. Az adventi időszak elején eljátszunk a gondolattal, hogy ideje lenne lecserélni, de az évek folyamán összeforrt a karácsonnyal, akárcsak a halászlé, a töltött káposzta és a bejgli.
Nagy, rusztikus családi vacsorához illik. A dekupázs szerelmeseinek is ajánlott darab, mert a kis képekkel könnyen és látványosan lehet díszíteni ajándékokat és karácsonyfadíszeket.

A 25 legkülönlegesebb szalvéta

 

4. Bent ropog a tűz, kint ropog a hideg

 

Az ember lányának belevacog a foga, annyi hidegség árad erről a szalvétáról. Szinte látni a leheletünk, elgémberedik a kezünk, mégsem lehet otthagyni. A ropogós hideggel együtt a fehér karácsonyok hangulata lengi körül.

 

 

 

Olyan tökéletes karácsonyoké, amelyeket filmeken látni: kint térdig járunk a hóban, zúzmara ül az örökzöldeken, odabent viszont melegétel-illat keveredik a kandallóban ropogó füstös fa meg a fenyőgyanta illatával. Porcukros sütemények – úgy látszik, idén ez a fejlövésem, de ígérem, többet ezzel nem hozakodom elő – és fehér tányérok mellé kitűnő választás.

5. Meseszalvéta

 

Igazi meseszalvéta, de nem úgy, ahogy megszoktuk. Nem cukiságos meseszereplők mosolyognak ránk róla, hanem amint ránézünk, kedvünk támad mesélni. Olyan történeteket, mint például A kis gyufaárus lány.

A 25 legkülönlegesebb szalvéta

Ha nem volt idő vagy kedv nagy karácsonyi előkészületekre, ennek a szalvétának a hangulata azonnal kirobbant a stresszből, a rohanásból és a „to do” listák árnyékából. Hatására hóembert kell építeni és legalább még egy lámpafüzért a karácsonyfára aggatni.

 

6. Rajzoltam egy karácsonyi világot

 

Tojásfehérjét jó sok porcukorral habosra kell keverni, majd zacskóba tölteni, a zacskó csücskéből egy picit levágni, éppen csak annyit, hogy a krém utat találjon magának, és már lehet is mintát rajzolni a mézeskalácsra. Vagy bárhová a világon. Pöttyök, masnik, szívek, csillagok, ágak apró levelekkel. Hagyományos karácsonyi motívumok keverednek népies mintákkal, és az eredmény egy naivan bájos szalvéta, csücskében cuki rénszarvasokkal.

 

 

 

7. Játék fenyők cserépben

 

Gyerekzsúrok hangulatát idéző, rózsaszín alapú, csupa cukor és édes báj szalvéta. Szerencsére mégsem giccses, inkább gyermekien bohókás. Vidám, nyoma sincs rajta a komor télnek és a sötét, ropogós karácsonyi éjszakának.

 

Filozófiája, ha egy szalvétának lehet filozófiája, hogy az élet édes és derűs, mint egy habcsók. Ide nekem a habcsókot! És a játék fenyőkön az apró gömbök biztos, hogy franciadrazsészemek.

 

8. Melyik az enyém?

 

Királykisasszonyok szoktak ilyen dobozokban ajándékot kapni. Két tucat ajándékdoboz a rózsaszín és a zöld számtalan árnyalatában, apró mintával, vicces masnikkal. Mondanám, hogy nincs két egyforma, de jó alaposan végignéztem az összes dobozt, és ismétlődéseket fedeztem fel. Már csak azt kellene tudni, melyik dobozban mi lapul, és melyik az enyém. Persze ha a sok doboz önmagában nem lenne elég karácsonyi – talán valakinek a dobozraktár jut eszébe, vagy a dobozolás –, akkor az apró kiegészítők: gömb, kampós cukorka, apró zokni, magyalág egyértelmű utalás. Ebben az évben ez az egyik kedvenc szalvétám. Semmit sem változtatnék rajta.

A 25 legkülönlegesebb szalvéta

9. Csitt!

 

Hazudnék, ha azt mondanám, szerelem volt első látásra. Sőt, először nem is vettem meg, de két napig még álmomban is kísértett ez a fekete-fehér, alig színes szalvéta, így végül visszamentem. Igen, kicsit mereven közeledem a nagyon dizájnos cuccokhoz. Azóta viszont csak szuperlatívuszokban tudok beszélni erről a mintáról. Elegáns, szép, játékos és felkavaró. Az idei év második kedvenc szalvétája. Nem hagyományos karácsonyi terítékhez illik, de könnyű egy modern és fiatalos terítéket kitalálni mellé.

A 25 legkülönlegesebb szalvéta

 

10. Fácán a fán

 

Nem tudom, melyik mondavilágból merített a szalvéta dizájnere, de én még nem hallottam a magyalfán üldögélő fácánokról. Habár az égig érő magyalfa is csak a mesében létezik. Mindegy! Valahogy mégis karácsonyi hangulatot áraszt, és fontosabb a szalvéta színvilága. Fehér, fekete, arany. Tökéletes egy jól megkomponált, precízen megtervezett, elegáns karácsonyhoz. A fekete idén karácsonykor is divat, érdemes vele bátran kísérletezni.

 

 

11. Gyerekrajz, nem csak gyerekes családoknak

 

A megritkított tundrán egy hóember árválkodik, de nem kell sajnálni őt, mert a gyerekek, akik építették, és akik a hógolyójukat a fenyő alatt hagyták, még visszajönnek. Egyszerű fenyőivel és hóemberével, valamint szürkés alapszínével ez a szalvéta nem üti ki a cukiságmércét, mégis elbűvölően kedves. Ha másként nem, akkor ezzel a szalvétával a fehér karácsony garantált.

 

 

12. Télapók és a manók

 

Mindenféle nagy kunsztokat felvonultató karácsonyi teríték híján pont egy Télapó és két manó kell, hogy garantált legyen az ünnepi hangulat. Bájos, egyszerű, mégis százszázalékosan karácsonyi. Azonban nem tudok szabadulni attól a gondolattól, hogy apa beöltözött Télapónak, a gyerekek meg manóknak, és elmentek karácsonyfát választani. A szalvéta meghatározó színei, a piros és a zöld, tovább növelik a karácsonyi hangulatot.

 

 

13. Karácsony első napjára

 

Ha nem lenne egyértelmű, elárulom: a megfáradt Télapó alszik ott mélyen. Bizony-bizony, elfáradt az ajándékok kiszállításában, és amint hazaért, ledobta magáról a ruháit, és beesett az ágyba. A lezseren széthagyott ruhák és csizma láttán bennem felötlött, hogy a Télapó kapatosan ért haza, de minden efféle gondolatot messzire űz a szalvéta másik fele, amelyen a rénszarvas alszik. Ajándékosztás előtt semmiképpen se rukkoljunk elő a gyerekeknek ezzel a szalvétával, mert nálunk hiába hozza a Jézuska a karácsonyi meglepetéseket, nem szül jó vért, ha a gyerek azt gondolhatja, meló helyett horpaszt a Télapó.

 

 

14. Semmi különös, mégis szép

 

Nagy esztétikai értekezést nem érdemes erről a szalvétáról folytatni. Éppen annyira romantikus, éppen annyira cuki és éppen annyira piros, hogy praktikus választás legyen a karácsonyi családi összejövetelekhez. A dekupázsolás szerelmeseinek azonban kötelező darab. Könnyen kivágható, kevés apró, pepecselős mintarészt tartalmaz, mégis látványos dísz lehet cserépen, fadobozon, gyertyán.

 

 

15. Cukiság a köbön

 

Szeretném látni annak a tervezőnek a lelkivilágát, aki szalvétára álmodta ezt a kompozíciót. A szürke macsek Mikulás-sapkában alapból cuki, de hogy ilyen édesen aludjon egy nagy piros párnán – ez már übercuki. Annyira giccses, hogy már különleges. Tízéves macskarajongó kislányoknál és gyermeklelkű nagylányoknál biztosan sikert arat, de egyik sem fogja a száját a szalvétába törölni. Viszont nincs az a pasi, aki a látványt ne akarná egy felessel enyhíteni.

 

 

16. Pökhendi szarvas?

 

Hiába pózol a szarvas gyertyákkal és karácsonyfadíszekkel, mint artista a pörgő tányérokkal, a cukiság a nyuszik személyében jelentkezik. Nehéz értelmezni a szalvéta üzenetét, de nekünk mégis tetszik. Bájos az alternatív karácsonyfa, azaz karácsonyagancs, amely körül a téli erdő lakói megünneplik a szentestét. És még havazik is…

 

 

17. Hintáznék a Holdon

 

A giccs határán inog a Télapó hintája, viszont a csillagos ég már-már annyira puritán, hogy az összhatás nagyon szerethető. Gyerekkori álmokat idéz, és felveti a kínzó kérdést: idén karácsonykor az eleganciára vagy a cukiságra hajtsunk?

 

 

 

18. Hogyan egyek, ha ennyien néznek?

 

És akkor a végén álljunk össze egy közös csoportképre. Ismerős ez nagyobb projektek és workshopok után. Mikuláséknál se tudták kihagyni. Addig-addig tuszakolták egymást a szarvasok, amíg mindenki ráfért a szalvétára. Nem nehéz elképzelni, hogy mi jön ezután. Pezsgőt bontanak, és megünneplik a jól elvégzett munkát. Csak azok tegyék az asztalra, akik szabadulni tudnak az italozó állatok vicces összhatásától, és nem zavarja őket, hogy egy fél állatkert figyeli őket vacsora közben.

A 25 legkülönlegesebb szalvéta

19. Kisgyereknek ajánlott

 

Hajlamosak lennénk kisgyereknek valami édes-kedves micimackós szalvétát beszerezni, hogy kedvükben járjunk, pedig egy-két éves gyerekeknek ez a szalvéta a tökéletes. Négy oldalán négy-négy kép, azaz összesen tizenhat. Remek! A képekről legalább tíz percig el lehet beszélgetni egy kisgyerekkel. Mi ez? Hóember! Ez mi? Nem tudom! Muffin. És ez? Maci! Igen, ügyes vagy… És amikor kifogyunk a képekből, érkezik a következő fogás. Nincs nyafogás!

 

 

20. Táncoló rénszarvasok

 

Nincs olyan gyerek, aki ne kacagna a csíkos sálas, kézen álló rénszarvas gondolatára. Ezen a szalvétán ráadásul táncolnak is. Bohóckodnak. Általában felvilágosult nagynénik kincsesládájában lapulnak ilyen és hasonló kincsek.

 

 

 

A táncoló négylábúakkal nemcsak a gyerekeknél, hanem régi, gyereklelkű barátnőknél is sikert lehet elérni, ráadásul nemcsak teríték, hanem dekupázsolt ajándék formájában is.

 

21. Karácsonyi sorminta

 

Ez a rénszarvasos szalvéta kakukktojás a többi között. Ugyanis nem a „nemes” háromrétegű szalvéták közé tartozik, hanem az egyszerűbbek és olcsók közé. Régen anyu ilyen szalvétába csomagolta a tízórait, csak azon hülye, nagymamás virágok voltak, nem ilyen helyes rénszarvasos-fenyős sorminta.

A 25 legkülönlegesebb szalvéta

Ezt a szalvétát feltehetjük szenteste is, de sokkal jobb ötlet az egész adventi időszak alatt használni. Csomagolhatunk bele tízórait vagy uzsonnát, teríthetünk vele vasárnapi ebédhez, tehetjük sütemény alá, és ha szalvétatartóban az asztalra helyezzük, jókedvet és karácsonyi hangulatot garantál.

 

 

22. Ikonná vált puttók

 

Valószínűleg Raffaello Sanzio nem is sejtette, amikor a Sixtusi Madonna című festményét készítette, hogy a kép aljára festett két szárnyas puttó a 20. századtól karácsonyi jelképpé válik. A két kisangyal hol együtt, hol külön-külön tűnik fel, csak az biztos, hogy nincs nélkülük karácsony, sőt karácsonyi szalvéta sincsen nélkülük. Eredendően igen kedves figurák, viszont a sok használattól talán kissé már elcsépeltté váltak. Nem meglepetés, amikor feltűnnek a karácsonyi dekorációban, viszont még a legszerethetőbb megjelenési formájuk, amikor a szalvéta szélén könyökölnek. Aki viszont szereti, a szalvétát kiegészítheti tálcával, tányérral, gyertyával is.

A 25 legkülönlegesebb szalvéta

 

23. Karácsony vidéken

Régi idők vidéki teleit eleveníti fel ez a szalvéta. Csupa romantikus báj. Fiúk korcsolyáznak a befagyott tavon, a nők nagy szoknyát és kalapot viselnek, egy lovas kocsi közeledik, a dombon gyerekek szánkáznak. Tulajdonképpen semmi sem utal közvetlenül a karácsonyra, de mégis minden azt sugallja, karácsony másnapja van, amikor mindenki ráér, a családok összejönnek, a gyerekek együtt játszanak. Éppen ezért karácsony másnapjára, családi összejövetelekhez ajánljuk ezt a szalvétát.

 

24. Kell egy jó recept?

A szaloncukor mellett karácsonykor az ehető karácsonyfadíszek a legjobbak, de igazságtalan lenne, ha nem zengnénk egy rövid ódát a karácsonyi aprósüteményekről. A szalvétán nemcsak recepteket találunk, hanem a sok élethű aprósütemény még az étvágyat is meghozza. Főfogás mellé nem illik ez a szalvéta, viszont sütemények mellé tökéletes. Sőt, ha igazi ropogós karácsony lesz, akkor stílusosan ebbe a szalvétába csomagolhatjuk a mézeskalácsot, amelyet a zsebünkben a szánkózáshoz viszünk.

 

 

25. Macik mindig és örökké

 

Macik nélkül nincs élet, és karácsony sem. Létezik a macimikulás, és láttunk már maciangyalkát is, de piros-zöld sálban és sapkában a macik igazán karácsonyiak. Maciimádó felnőttek és mackós korszakukat élő gyerekek számára kötelező darab a mackós szalvéta, de nagymamáknak is jó választás, bár nehéz elképzelni, hogy egy gyerek ebbe a szalvétába törli majd a száját. Ez a szalvéta biztos, hogy a szalvétagyűjteménybe kerül.

 

 

 

20 haszontalan tudnivaló, amit garantáltan megjegyzel a karácsonyról »
Ehető karácsonyfadíszek ínyenceknek »

Saját készítésű karácsonyi üdvözlőlapok 5 perc alatt »

5 csodás karácsonyi dísz a kertben »
Szépségcsomagot a fa alá! 10 szuper tipp »

Élményajándékot karácsonyra! »

6 szuper budapesti koripálya »
Ünnepi készülődés az Állatkertben »
6 szuper kreatív tanfolyam a karácsonyi készülődéshez »
Törhetetlen karácsonyfadíszek »
Mibe hozza a Mikulás az ajándékot? »
Karácsonyi kifestő gyerekeknek »

Kreativ.lap.hu »

Karácsony.lap.hu »

Advent.lap.hu »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top