A klasszikus karácsonyi sütikről nem mondunk le idén sem, lesz az asztalon zserbó, gyümölcskenyér, sok-sok karácsonyi aprósütemény és sós falat. Az ünnepi menü azonban minden évben tartogat egy-két meglepetést: van, amikor egy új leves kerül a menübe, néha a főétellel is variálunk, de leggyakrabban a desszert az, amiben új ízekkel próbálkozunk. Idén például a sztárszakácsok karácsonyi sütireceptjei között keresgéltünk, és találtunk is három isteni finomságot, amit érdemes kipróbálni.
Karácsonyi gyümölcsös-csokis trifle Jamie Olivertől
Hozzávalók:
- 1 db mangó
- 1 db ananász
- fél gránátalma
- 1 dl rum
- 4 evőkanál szeletelt mandula
- fél evőkanál cukor
- 25 dkg maradék süti (brownie, csokis keksz, mézeskalács, gyümölcskenyér)
- 2,5 dl vaníliapuding
- 12 dkg meggy / narancslekvár
- 2 mandarin
- 2,3 dl tejszín
- 3-4 dkg étcsokoládé
- ízlés szerint karamellszósz a tetejére
1. A mangót és az ananászt meghámozzuk, és feldaraboljuk. Egy tálba tesszük őket, hozzáadjuk a gránátalmamagokat, meglocsoljuk kb. 20 ml rummal, és félretesszük.
2. Egy serpenyőt felhevítünk, beleszórjuk a mandulát és a cukrot, és néhány percig pirítjuk, majd hozzáadunk egy löttyintésnyi rumot, kb. 5-8 percig kevergetve “főzzük”, majd lehúzzuk a tűzhelyről, és hűlni hagyjuk.
3. A süteményt feldaraboljuk, meglocsoljuk a maradék rummal, és poharakba, vagy egy nagy tálba tesszük, a gerezdekre szedett mandarinnal együtt.
4. A tejszínt felverjük, és a felét összeforgatjuk a vaníliapudinggal. A pudingos habot a poharakba adagoljuk, rákanalazunk egy kis lekvárt, erre adagoljuk a mangós keveréket, majd következik a maradék tejszínhab, és a tetejére ízlés szerint szeletelt mandula, étcsoki vagy karamellszósz.
Karácsonyi kuglóf Nigellától
Hozzávalók:
- 12 dkg vaj
- 2 dl tej
- 15 dkg cukor
- 20 dkg liszt
- 20 dkg méz
- 1 db tojás
- 2 teáskanál sütőpor
- 1 evőkanál mézeskalács-fűszerkeverék
A tetejére:
- 1 tojásfehérje
- kevés porcukor
- citromhéj
1. A vajat megolvasztjuk egy lábasban, hozzáadjuk a mézet, a cukrot, a mézeskalács-fűszert és a tejet, és néhány percig kevergetjük, míg a cukor és a méz is teljesen feloldódik.
2. A sütőport összekeverjük a liszttel, hozzáadjuk a mézes-fűszeres keveréket és a tojást, és alaposan összekeverjük.
3. A masszát kivajazott-kilisztezett kuglófformába öntjük, és 180 fokos sütőben kb. 40-45 percig sütjük. Ha szükséges, félidőben lazán letakarjuk egy alufóliával, hogy a teteje ne égjen meg, míg a közepe is teljesen átsül. Ha kész, hűlni hagyjuk.
4. A kihűlt kuglófot feldíszítjük: a tojásfehérjét összekeverjük annyi porcukorral, hogy sűrű masszát kapjunk, és a kihűlt kuglófra csorgatjuk, majd hagyjuk megszáradni. Csorgathatunk rá étcsokoládét, vagy díszíthetjük akár citrom- vagy narancshéjdarabkákkal is.
A legjobb csokis süti Gordon Ramsay-től
Hozzávalók 2 főre:
- 50 g vaj + a formák kivajazásához
- 2 teáskanál cukrozatlan kakaópor
- 50 g jó minőségű (minimum 70%-os) étcsokoládé
- 1 nagy tojás
- 1 nagy tojássárgája
- 60 g cukor
- 45 g finomliszt
- 1 teáskanál mézeskalács-fűszerkeverék
1. Kivajazzuk és a kakaóporral alaposan körbeszórjuk a kb. 7,5 cm átmérőjű szufléformákat.
2. Vízgőz felett megolvasztjuk a vajat és az étcsokoládét, simára keverjük, majd 10 percig hűlni hagyjuk.
3. Elektromos habverővel fehéredésig verjük a tojást, a tojássárgáját és a cukrot, majd hozzáadjuk a csokis-vajas keveréket is.
4. Átszitálva hozzáadjuk a mézeskalácsfűszerrel elkevert lisztet, és óvatosan összeforgatjuk, majd az így kapott masszát a szufléformákba öntjük. 12 percig sütjük, majd meleg tányérra borítjuk, és azonnal tálaljuk.
Fagyival, savanykás lekvárokkal és gyümölcsökkel a legfinomabb.