Almás-karamellás muffin fahéjas joghurttal
Hozzávalók 12 darabhoz:
- 20 dkg liszt
- 9 dkg (savanykás, hámozott, felaprított) alma
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 teáskanál sütőpor
- 2 teáskanál fahéj
- 5 dkg (olvasztott) vaj
- 2,5 dl tej
- 1 db tojás
- 1 db só
- 15 dkg cukor
- 15 db (tejkaramella, felaprított) karamell
Teteje:
- 1 kávéskanál fahéj
- 1 db citrom reszelt héja
- 3 teáskanál méz
- 2 dl görög joghurt
- 1 db narancs reszelt héja
Elkészítés
A száraz hozzávalókat összekeverjük, közben egy másik edényben összedolgozzuk a nedves alapanyagokat (tej, vaj, alma, tojás). Majd ehhez jöhet a lisztes keverék, és végül a tejkaramella. Előmelegített sütőben, 180 fokon 20-25 perc alatt készre sütjük.
Közben a joghurtot kikeverjük a fahéjjal, a mézzel és a narancs reszelt héjával, és amikor a muffin kihűlt, a tetejére kanalazzuk.
Narancsos muffin mascarponéval
Hozzávalók 12 darabhoz::
- 25 dkg liszt
- 1 dl narancs leve
- fél teáskanál szódabikarbóna
- 1 db narancs reszelt héja
- 2 teáskanál sütőpor
- 7,5 dkg (olvasztott) vaj
- 1 dl tej
- 1 db tojás
- 7,5 dkg cukor
- 2,5 dkg darált mandula
Teteje:
- 1 zacskó vaníliás cukor
- 25 dkg mascarpone
- 0,5 dl narancs leve
Elkészítés
A lisztet elkeverjük a sütőporral, a cukorral, a mandulával és a szódabikarbónával. Az olvasztott vajhoz hozzáadjuk a narancs levét és reszelt héját, a tejet és a tojást, majd jól elkeverjük, és egy-két könnyed mozdulattal hozzáadjuk a száraz összetevőkhöz. Papírformákkal kibélelt muffinformákba kanalazzuk a tésztát, majd 180 fokra előmelegített sütőbe téve 20 perc alatt készre sütjük.
Közben a mascarponét kikeverjük a narancslével (vagy narancslikőrrel) és a vaníliás cukorral, majd habzsákba töltjük és a kihűlt muffinok tetejére nyomjuk őket. Extra díszítésként tehetünk rá karácsonyi nyalókát is.
Ha csak felnőtteknek készül, akkor narancslikőr is mehet bele
Dupla csokis muffin mogyoróval
Hozzávalók 12 darabhoz:
- 12 dkg liszt
- 8 dkg cukor
- 4 db tojás
- 10 dkg (olvasztott) vaj
- 15 dkg étcsokoládé
- 1 dl tejszín
- 2 teáskanák sütőpor
- 2 evőkanál kakaópor
- 15 dkg sótlan mogyoró
Teteje:
- 1 db tojásfehérje
- negyed citrom leve
- 15 dkg porcukor
Elkészítés
7 dkg csokit a vajjal együtt felolvasztunk, majd hozzáadjuk a tejszínt és a 4 tojást. Közben a kakaóport a liszttel, a cukorral és a sütőporral kikeverjük, majd hozzáadjuk a vajas elegyhez. Ezek után jöhet bele a többi apróra vágott étcsoki és mogyoró. Ha nagyjából elkevertük, akkor papírral kibélelt muffinformába kanalazzuk, és 180 fokos sütőben 30 perc alatt készre sütjük. Mivel elég sűrű a tészta, így lehet, hogy további 4-5 percre is szükség lesz, ezt tűpróbával ellenőrizhetjük.
A tojásfehérjét a porcukorral és a citrom levével keményre és fényesre verjük, majd óvatosan a kihűlt muffinok tetejére kanalazzuk.