Tudjuk, hogy mostanában hódít a kacsa, a lazac és egyéb finomságok karácsonykor, de mégis mi került az ünnepi asztalra a 70-es években? Egy igazán különleges régi reklámfotót találtunk a Fortepanon. A képet elnézve mindenkinek bevillan egy-egy kedves emlék arról, hogyan is karácsonyoztunk 40-45 évvel ezelőtt.
1977-ben például még nem válogathattunk az IKEA karácsonyi felhozatalából, cserébe bajlódhattunk a gyertyatartóra felszúrt, törékeny gyertyákkal. Hogy ez mennyire nem biztonságos, ha gyerek van a háznál, arra én vagyok a példa, aki a 80-as évek közepén egy ilyet felborítva borította lángba az ünnepi asztalt. Nagyon örültek is miatta a szüleim…
Természetesen nem hiányozhatott az asztalról a többnyire fagyasztott zöldségből készült franciasaláta, ami a majonéz mellett némi pirospaprikát is kapott, mert az, ugye mindenbe is kell. Viszont milyen finom is volt ez a töltött csirkecombbal, amit persze az előtte órákig áztatott pataki tálban készítettünk el! A rutinosabbak nemcsak a csirkét sütötték a cserépedényben, hanem bizony a töltött káposztát is ebben rotyogtatták! De sült libacombok és nagymama-féle gyümölcs, vagy meggymártás is készült az ünnepi asztalra!
Ami a desszertet illeti, azon nem sokat változtattunk. Akkor is, most is mákos nudlit, vagy mákos gubát tálaltunk december 24-én a családnak. Igaz az is, hogy akkoriban szó sem lehetett arról, hogy bolti kiflivel oldjuk meg ezt az egyszerű ételt, a nagymamák és az anyukák szorgosan sütötték a bobajkát, és azt öntöttük nyakon mákkal, tejjel és mézzel. Aztán az egész lakomát megkoronáztuk zserbóval vagy vaníliás kiflivel!