Tuti Tippek

Csillagszóró, gyertya, díszek? – Tippek a gyerekbiztos karácsonyért

A szeretet ünnepének meghitt csillogását hivatottak növelni a csillagszórók, a gyertyák, a gyönyörű üveggömbök. A kisgyerekes családokban ezek a fényes díszek igazi veszélyforrássá válhatnak, ha nem vagy elég elővigyázatos. Hogy a nevetés ne forduljon sírásba, érdemes betartani néhány otthoni biztonsági előírást.

A karácsonyfa

Nem az igazi az ünnep a fényárban úszó karácsonyfa nélkül, amely szintén veszélyforrássá válhat, ha nem teszel meg előre néhány óvintézkedést.

• Ha kisgyerek van a családban, érdemesebb az igazi gyertyák helyett égősorral díszíteni a fát. Ha mégsem szeretnél lemondani a gyertyákról, legyen egy vízzel teli vödör a közelben – de ne láb alatt.

• Fontos, hogy semmiképp se hagyd a gyerkőcöket egyedül a fa mellett, amíg égnek a gyertyák. Elég egy óvatlan pillanat, és máris bekövetkezik a baj.

• A felállást gyakorló vagy már totyogó gyerkőcök gondolkodás nélkül bármibe belekapaszkodnak, hogy felemelkedhessenek. Érdemes ezért a fát rögzíteni, hogy ne dőlhessen el. Megoldás lehet a plafonig érő helyett a kicsi fa, amelyet az asztalra lehet állítani.

• Pont az előbb leírtak miatt figyelj arra is, hogy a díszek ne kerüljenek túl alacsonyra, nehogy a kicsi abba kapaszkodva magára rántsa a fát. Az alacsonyra helyezett díszek másképp is veszélyesek lehetnek: a gyerekek a szájukba vehetik és akár le is nyelhetik őket.

• A karácsonyfadísz legyen tabu, legyen akár üvegből, fából, szalmából készült. Kivételt a szaloncukor se jelentsen, a gyerekek csakis felnőtt jelenlétében ehessék le őket a fáról.

A csillagszóró

A csillagszórók állítólag nem jelentenek semmiféle veszélyforrást, de azért jobb elővigyázatosnak lenni.

• A gyertyákhoz hasonlóan a csillagszórókat se hagyd elöl olyan helyen, ahol a gyerekek elérhetik őket.

Csillagszóró, gyertya, díszek? - Tippek  a gyerekbiztos karácsonyért

• Amennyiben nem cserepes fát vásároltál, és a fenyő levelei már szárazak, ne gyújtsd meg mellette a csillagszórót, mert elég egy szikra, és már lángra kap. Ne felejtsd el, hogy a csillagszórók olyan magas hőfokon izzanak, hogy akár a víz alatt is képesek égni.

A gyertyák 

Kés, villa, olló – gyerek kezébe nem való, ahogy a tűzgyújtó eszközök – a gyufa és az öngyújtó – sem.

• Mindenképp frissen kivágott vagy cserepes fát érdemes beszerezni. Mivel a fenyő nedvességtartalma még magas, kevesebb az esélye annak, hogy lángra kap.

• Úgy érdemes feltenni a fára a gyertyákat, hogy a láng fölött ne nyújtózzanak a vékony ágak keresztül-kasul.

Csillagszóró, gyertya, díszek? - Tippek  a gyerekbiztos karácsonyért

• A fán lévő gyertyák közül mindig a magasabban lévőket gyújtsd meg először, és így haladj lefelé, illetve a fa fal felőli részéről előrefelé. A gyertyák elfújását pedig pont fordított sorrendben végezd.

• Ne várd meg, míg a fán lévő gyertyák csonkig égnek, inkább cseréld le őket hamarabb. Nem érdemes néhány viaszcentiméteren spórolni, az első mindig a biztonság legyen!

• Megoldás lehet az is, ha biztonsági gyertyát vásárolsz, amelynek a belsejében a kanóc nincs végigvezetve. A gyertya így magától elalszik körülbelül egy centiméterrel azelőtt, hogy teljesen leég.

És ha mégis kigyullad valami?

 

Csak semmi pánik! Hiába gyullad ki a fa vagy a koszorú, a legfontosabb, hogy őrizd meg a hidegvéred, és azonnal értesítsd a tűzoltóságot!

• A tűzoltóság elsődleges feladata az életmentés, tehát az életveszélyre vonatkozó információt minden esetben közölni kell, egyébként mindig csak a kérdező tűzoltó kérdéseire válaszolj!

• Minden nagy tűz kis tűzzel kezdődik. Egy kis terjedelmű, kezdődő tüzecskét ne hagyjunk ott. Viszont ha a helyiségben lángtengerrel vagy sűrű, maró füsttel találod szembe magad, nem érdemes a tűzoltással bíbelődni.

• Kis tűz esetén a legkézenfekvőbb tűzoltási megoldás a víz. Ennél drágább, de céltudatosabb a tűzoltó készülék. Ötezer forinttól már kaphatók 1-2-3 kg-os töltetű oltókészülékek. A durva, vastag pokróccal való letakarás is megoldás lehet. Ezután áramtalanítsd a készüléket a konnektorból való kihúzással vagy a villanyóra lekapcsolásával, és ha kell, csak azután locsold le!

A tűzoltóság segélykérő száma: 105, de hívható a központi segélykérő szám is: 112. Ha egyik sem jut eszedbe, hívhatod a mentőket (104) vagy a rendőrséget (107) is, ők továbbítják a segélykérést.


Karácsony.lap.hu »

Gyerek.lap.hu »
Gyermekbiztonság.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top