Tuti Tippek

Ha megtudod, mit rejt a fenyőfád, nem biztos, hogy beviszed a lakásba karácsonykor

Egy szépen feldíszített fenyőfával nemcsak a karácsonyi hangulatot lehet a lakásba bevinni, de számos apró élőlényt is.

Karácsonykor szépen feldíszítjük a fenyőfát, fényeket teszünk rá, vannak, akik a családi hagyományok, mások a legutóbbi trendek szerint öltöztetik fel. Ám a ráaggatott csecsebecsék nélkül is sokkal több mindent rejt a fenyőfánk, mint azt elsőre gondolnánk.

Nagyjából 25 ezer kis élőlény otthona a te fenyőfád is. Egy kutatás szerint a fenyőkön atkák, tetvek, lepkék és pókok csapatai tanyáznak. A rovarok a hidegben hibernált állapotban vannak, egészen addig, amíg a fát be nem viszed a lakásba.

Bjarte Jordal, a Bergeni Egyetemi Múzeum professzora azt mondja, a benti meleg és fény hatására az apróságok azt hiszik, hogy tavasz van, és felébrednek téli álmukból. Ezt könnyen leellenőrizheted te is: ha egy fehér textilbe csavarod a fenyőfát, mielőtt kidobnád karácsony után, számos apró rovart találhatsz rajta.

Bár mindez nem hangzik túl kellemesen, amíg nem vagy allergiás rájuk, a hívatlan vendégek nem sok problémát okoznak. Ráadásul a tanulmány azt is megállapította, hogy az atkák zöme a fán marad, és rövid idő után elpusztul, mert nem talál magának élelmet a lakásban.

A szakértő szerint azonban semmi esetre se próbáljuk meg kiirtani ezeket az élőlényeket, mert azzal a fát is elpusztítjuk.

(Mirror)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top