nlc.hu
Tuti Tippek

Mikulás csomag 1000 forintból

Mi kerüljön 1000 forintból a Mikulás csomagba?

Itt az idő, hogy felkészüljünk a Mikulásra és kitaláljuk, mi kerüljön a kis csizmákba december 6-án. Az árak miatt viszont, nem lesz könnyű dolgunk.

A Mikulás december 6-án reggel érkezik – ezt szögezzük le a legelején, mert minden évben olvasható a fellángoló vita, hogy mikor jön igazából a Mikulás. A válasz az, hogy december 5-én éjjel jön, a csizmákba rejti a csomagot, amit december 6-án reggel találnak meg a gyerekek. A Mikulás-ünnepet Szent Miklós püspöknek köszönhetjük, aki nagylelkű és bőkezű felebaráti szeretetéről vált híressé, tettei miatt már életében is szentnek tartották.

Tudtad?

Mikulás napja a magyar népi hagyományban asszonyi dologtiltó nap volt, emellett termőnap a malacok születésére és a bérletek megfizetésének napja.

A mi gyerekkorunkban a Mikulás-csomagban mindig földimogyoró, mandarin és egy csokimikulás volt, esetleg belefért még a dunakavics és a francia drazsé is, de az biztos, hogy nem volt ekkora választék kifejezetten Mikulásra készült csokikból. A mai gyerekek ebből a szempontból sokkal inkább dúskálhatnak a jóban, nekik már rengeteg formájú, fajtájú, ízesítésű csokoládé áll rendelkezésükre, hogy örüljenek neki a Mikulás-csomagban. Az elmúlt években pedig az a szokás is szárnyra kapott, hogy valamilyen ajándékot kapnak a csokik mellé a gyerekek Mikulásra, de a következő Mikulás-csomagos ötletelésben  csak a finomságokra koncentrálunk, mert az ajándékok, játékok inkább a karácsonyfa alá valók szerintünk.

1000 forintért Mikulás-csomag?

A mai inflációs helyzetben 1000 forint alig elég lassan bármire, de azért egy Mikulás-csomagot még meg tudunk tölteni belőle, igaz, nem a legdrágább csokival lesz tele, de nem maradhat ki a gyerek az élményből. A 250 grammos földimogyoró csomag 600 forint körül van, ennek a felével számolunk egy gyerek Mikulás csomagjába. Erre kerülhet két szem mandarin, majd a csokimikulás, amiből egy középkategóriás figurát választottuk, ami 300 forint körül van, így már majdnem el is értük az 1000 forintos határt. Persze a saját márkás csokoládékból talán több is kerülhet a csomagba, de az is jó költséghatékony megoldás lehet, ha olyan csomagot veszünk, amiben sok kis darab csoki van – például csokipénzek, szaloncukor -, hogy ezzel is tömeget képezzünk a Mikulás-csomagban.

Bolt polcán sorakozó Mikulás csokik

Mikulások a boltban (Kép: Getty Images)

Az 1000 forint mindenesetre nagyon kevés, persze el lehet hagyni a több csoki kedvéért a földimogyorót és a mandarint a csomagból, hogy beleférjünk a keretbe, de valahogy ez a kettő annyira összefonódik a Mikulással, hogy személy szerint én nehezen mondanék le róluk. Minden csomagra igaz, hogy segít a spórolásban, ha mi magunk készítünk finom – esetleg Mikulásos mintájú – kekszeket, amiket berakhatunk a csoki mellé még a csizmákba. Illetve még mindig ott vannak az előre összekészített Mikulás-csomagok: egy középkategóriás termékekből álló csomagot már elcsíphetünk 1000 forint környékén – ez leveszi a csomag összekészítésének terhét a vállunkról, cserébe valószínűleg lesz benne olyan édesség is, amit nem kedvel annyira a gyerek.

A felső határ nyilván a csillagos ég a Mikulás-csomagok esetében, így a saját összeállítású csomagoknál is egyre feljebb kerül a csomag összeghatára, ahogy lépkedünk a csokimárkák és csokiméretek között felfelé. Ha pedig az édesség mellé még valamilyen apróságot, esetleg könyvet is be akarnánk csempészni, akkor nem marad a csomagunk 3000 forint alatt. Az az egy biztos, hogy a virgács teljesen felesleges kiadás, egy gyereknek se kerüljön inkább a csomagjába.

Egészséges Mikulás

Egy Mikulás-csomagban – mindegy, hogy mi rakjuk össze, vagy készen, előrecsomagoltan vesszük – iszonyatosan sok cukor és kalória van, és persze tudjuk, hogy nem pont egy ünnepen fogjuk megvonni a gyerektől a kedvenc csokiját, de azért egy kis egészséges nasit is csempészhetünk a csomagba. Bár az is igaz, hogy az egészséget nem adják olcsón, így sajnos 1000 forintból kicsit nehezebben jön ki egy nem annyira sok cukrot tartalmazó csomag. A földimogyoró és mandarin ebben az esetben is jó kiindulási alap, ahogy jöhet a saját sütésű, egészséges alapanyagokból készült keksz is, de ezek mellé inkább gyümölcsszeletet csomagoljunk a csoki helyett. Már ha egyáltalán szereti a gyümölcsszeletet a gyerek, mert nyilván nem megríkatni akarjuk Mikuláskor, hanem mosolyt szeretnénk csalni az arcára.

Vigyázat, mert becsapós a gyümölcsszeletek és aszalt gyümölcsök világa, mert ugyan kétségtelenül egészségesebbek, mint a tejcsoki, de gyümölcscukorban ezek is gazdag ételek, úgyhogy érdemes olajos magvakkal társítani őket, amik segítenek abban, hogy ne kapjon cukorsokkot a gyerek. Kerüljön tehát pár marék mandula vagy dió is a Mikulás-csomagba. Mindez nem olcsó mulatság, de ha csak egy csokit lecserélünk almachipsre, gyümölcspürére, vagy netán otthon készítünk étcsokiba mártott mazsolát, sütünk müzliszeletet, és azt rakjuk a gyerek Mikulás-csomagjába, máris sokat tettünk az egészségéért.

Ahogy Antal Emese dietetikus is javasolta tavaly, amikor arról kérdezték, hogy mi kerüljön az egészséges Mikulás-csomagba: „Minél több gyümölcs legyen benne, de lehetőleg olyan gyümölcs, amit nem hétköznap eszik a gyerek, például áfonya, és magokat is beletehetünk, mivel azok nagyon egészségesek. Természetesen csokoládé is való a Mikulás-tasakba, de ne azzal tömjük bele! Inkább kicsi mikuláscsoki legyen, amit egy alkalommal el tud fogyasztani. Ne XXL-es kiszerelésűt vegyünk, mert utána még ebédelni, sőt vacsorázni sem fog a gyerek.” 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top