A kacsahús igazi ünnepi étel, éppen ezért megmutatjuk a legjobb, legízletesebb kacsás recepteket, és azt is eláruljuk, mire figyelj a sütéskor.
Karácsonyi omlós kacsamell
Ha úgy szeretnél ünnepi ételt az asztalra tenni, hogy közben nem akarod a fél napot a konyhában tölteni, ezt a kacsamellet készítsd el.
Hozzávalók:
- 2 nagyobb kacsamell
- 4 gerezd fokhagyma
- só, őrölt fekete bors
Elkészítés:
- A kacsamell bőrét vágd be haránt irányban, majd a másik oldalról is tedd ezt meg úgy, hogy négyzet formát kapj a vágásokból, de arra ügyelj, hogy a húsba már ne vágj bele. Ezután sózd, borsozd a húst.
- Fogj egy serpenyőt, és pirítsd elő a kacsamelleket úgy, hogy a bőrös réteg legyen alul. Így szépen ki tud olvadni a zsírja, amitől még finomabb lesz. Ha pirosra sült az alsó része, fordítsd meg, és pirítsd le a másik oldalát is. Ha ezzel megvagy, tedd tepsibe a combokat, locsold rájuk a zsírt, és tűzködd a bevágásokba a szeletekre vágott fokhagymagerezdeket. Takard le fóliával a tepsit, majd 190 fokon süsd, amíg a hús teljesen meg nem puhul, ami rendszerint 30-35 percet vesz igénybe. Az utolsó 5 percben vedd le a tepsiről a fóliát.
Narancsos kacsacomb
A kacsa mellé nagyon jól illik a narancs, így természetesen, a legfinomabb narancsos kacsacomb receptjét mutatjuk meg, ami az ünnepi asztal sztárja lehet.
Hozzávalók:
- 4 db kacsacomb
- 1 nagyobb vöröshagyma
- 8 gerezd fokhagyma
- 1 mokkáskanál kakukkfű
- 1 mokkáskanél csombor
- ½ mokkáskanál rozmaring
- 1 narancs leve
- 2 evőkanál méz
- só, bors
Elkészítés:
- Első lépésként készítsd el a páclevet: egy tálban keverd el az olajat, a mézet és a fűszereket. A kacsacombokon a bőrt vagdosd be átlósan mindkét irányból úgy, hogy a húst ne sértsd fel, majd öntsd rá a páclevet, és forgasd meg benne alaposan. Ha megvagy, tedd a hűtőbe 2 órára.
- Ha letelt a 2 óra, sózd meg a kacsacombokat, locsold meg narancslével, majd előmelegített sütőben 200 fokon süsd 50 percig fólia alatt – először a bőrös résszel lefelé. Ezután fordítsd meg a kacsacombokat, locsold meg a zsírjával, és süsd újabb 50 percig. Ha letelt a második 50 perc is, akkor vedd le a fóliát, és süsd további 10 percig.
A kacsasütés fortélyai
A kacsamell és a kacsacomb mellett a kacsamáj is sokunk kedvence, de a rajongásunk mellett a félelmünk is legalább akkora, ha az elkészítéséről van szó. Pedig a kacsamáj készítése egyszerűbb, mint gondolnád. Amire figyelned kell, hogy ne spórolj a zsírral, és szánd rá az időt a sütésre, hiszen kis lángon kell készíteni.
A séfektől tanult alapszabály, hogy amíg „(…) a négylábúak máját nem sózzuk, a kétlábúakét viszont a munka közben is lehet sózni.” Tehát, használhatsz sót, borsot, sőt, kardamommal és szegfűszeggel is fűszerezhetsz sütés közben, ugyanis nagyon jól mennek a kacsamájhoz.
Arra is figyelj, hogy amikor a kacsaháj kiolvad, és egyet buggyan, akkor kell beletenni a kacsamájat a zsírba úgy, hogy egy ujjnyira ellepje a májat. Ha zsír nélkül szeretnéd sütni a májadat, akkor pedig elő a teflonserpenyővel, és mindenféle zsiradék nélkül percek alatt elkészítheted a legfinomabb kacsamájat.