nlc.hu
Ünnepi menü

Hibák a kacsa sütésekor

6 dolog, amit elronthatsz a kacsa sütésekor

A kacsa igazi különlegesség a karácsonyi asztalon. Ezeket a hibákat kerüld el annak érdekében, hogy tökéletes végeredményt kapj.

Az ünnepi menüre pedig ráteheti az i-re a pontot a finom kacsasült. Van azonban egy-két dolog, amit elronthatsz az elkészítése közben. Mondjuk, mik ezek a hibák, hogy te már véletlenül se kövesd el.

Kacsa sütésekor a hibák

Fotó: Getty Images

A kacsa nem csirke!

Bizonyos szempontból a kacsa és a csirke hasonló húsfajta. Végül is mindkettő baromfi, és mindegyiket meg lehet sütni. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a kacsát pontosan ugyanúgy lehet főzni, mint a csirkét. A kacsa- és a csirkehús közötti legnagyobb különbség, hogy nem lehet őket ugyanannyi ideig főzni. A csirkének viszonylag alacsony zsírtartalma van, ami azt jelenti, hogy ha hosszabb ideig a sütőben hagyjuk, kiszárad. A kacsahús viszont annyira zsíros, hogy nehéz túlfőzni, de pár órát sütni kell, alacsony hőmérsékleten, hogy aztán a kacsánk puha és zamatos legyen.

A kacsa sütésének titka a lassú és hosszú ideig, összesen 3 órán át tartó sütés, így kívül ropogós, belül omlós lesz a hús.

Nem sózzuk meg

Mielőtt betesszük a kacsát sülni, fűszerezzük sóval és borssal, így jobban fog érvényesülni a kacsa íze, tehát ezt az apró folyamatot semmiképp sem szabad kihagyni.

Erős pácot kap

Nagy hiba, ha a kacsa húsát valamilyen erős, csípős pácba vagy akár barbecue pácba tesszük. A Ducks Unlimited Magazine szerint a jó pác nem nyomja el a hús természetesen gazdag ízét. Az erős markáns pácok helyett olyan pácra kell törekedni, ami lágyabbá és lédúsabbá teszi a  kacsahúst.

Megmosod a kacsát

Ételmérgezést is okozhat, ha főzés előtt megmossuk a kacsát. Egyes tanulmányok szerint a baromfi mosása nem sokat segít a hús baktériumainak csökkentésében, de beszennyezheti a mosogatót és a körülötte lévő területet.

Magas hőfokon főzöd

A kacsák bőrük alatt egy extra zsírréteggel születnek. A természetben ez az összetétel az, ami lehetővé teszi számukra, hogy a hideg vízben is lendületben életben maradjanak. A konyhában ez a zsír igazi kuriózum, amit nem szabad magas hőfokon sütni, csak lassan, közepes hőmérsékleten, körülbelül 165 fokon. Szakemberek azt tanácsolják, hogy az utolsó 30 percben növelhető a sütő hőmérséklete, hogy a kacsa megbarnuljon, ropogóssá váljon a bőre.

Elmarad a köret

A kacsa tálalásának egyik leghagyományosabb módja, hogy valamilyen szószos körettel van tálalva. A Pepe’s Ducks szerint számos ízletes köret létezik, amelyek fokozhatják a kacsa ízét. A Hoisin szósz és az almaszósz a két legnagyobb klasszikus, bár minden gyümölcsös öntet nagyon jól passzolhat hozzá. A szósz kiválasztásakor egy dolgot szem előtt kell tartani: nagyjából ugyanazokat az alapvető szabályokat kell követnie, mint a pácnál. Azaz kellően édesnek kell lennie ahhoz, hogy ellensúlyozza a kacsa vadhús ízét, de nem annyira erősnek, hogy elnyomja teljesen a kacsahúst.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top