nlc.hu
Baba
Napról napra könnyebben

Napról napra könnyebben

Milyen furcsa érzés, ahogy a szülés után eltûnik a pocak! Testünk is megválik pár liternyi folyadéktól, nyomban sokkal könnyebbnek érezzük magunkat. De hol van még a versenysúlyunk?

Amikor hazamegyünk a kórházból, első dolgunk felpróbálni egy régi nadrágot, hogy pontosan felmérhessük a károkat.
Ha nem híztunk túl sokat az elmúlt hónapokban, még az is megtörténhet, hogy beleférünk. Egy kicsit ugyan szorít, de azt a három-négy kilót hamar ledobjuk. Persze, nem mindenki ilyen szerencsés. Többségünk hosszú menetelésre kénytelen berendezkedni, legalább is ami a diétát illeti.

Hogy fogjunk hozzá?




Jóakaróink (valóban jót akarnak, csak nem biztos, hogy jól), azzal bíztatnak, hogy mire a baba egyéves lesz, magától is lemegy az a pár kiló. Elmegy a tejed, ha diétázol, mondják, annyi dolgod lesz, szükséged van az energiára. Nekem így is tetszel, vigasztal párunk, és ha szeret, ebben nincs is okunk kételkedni.
A bökkenő csupán az, hogy nekünk nem tetszik a kép, ami a tükörből visszaköszön. És eszünk ágában sincs megbarátkozni vele! Éppen elég változást hozott az életünkbe a kisbaba. Minden percünket beosztja, meg kell tanulnunk, hogy ő az első, és csak utána gondolhatunk magunkra. Nem tesz jót a léleknek, ha új testképünket is, mint eleve elrendeltet kell mostantól elfogadnunk.

Főzőcske okosan
Ha a szoptatás időszaka nem is való vad fogyókúrára, azért máris elkezdhetünk valamivel tudatosabban táplálkozni. Ha valaki fogyni szeretne, csupán arra kell figyelnie, hogy a táplálékkal bevitt energiamennyiség ne haladja meg a napi fizikai teljesítmény során felhasznált energiát. Szervezetünk ugyanis folyvást attól retteg, hogy egyszer nem lesz miből feltölteni a kiürült készleteket. Ezért a felesleget zsírszövet formájában raktározza el. Ha viszont mérsékeljük a kalóriák bevitelét, a mérleg nyelve az ellenkező oldalra billen, testünk a zsírszövetek lebontásával jut energiához.
Jó, ha tudjuk, nincsenek bűnös tápanyagok, mindenre szükségünk van, bármit ehetünk, csupán az arányokra kell figyelnünk. Ha ezen sikerül csak egy gondolatnyit is változtatnunk, biztosak lehetünk benne, hogy az áhított fogyás beindul. S ha a mértéktartó evés és a napi rendszeres mozgás, legyen az torna a képernyő előtt vagy kiadós, tempós séta a babával, életvitellé válik, szép lassan csökkeni fog a súlyunk.
Persze, nem járhatunk folyton kalóriatáblázattal a piacra, idegölő lenne egész nap számolni. Erre nincs is szükség, ha tudjuk, melyek azok az ételek, amelyekben kevesebb az energia. Vagyis úgy tölthetjük tele a gyomrunkat, hogy nem marad raktározásra. Ezek a zöldségek, gyümölcsök, zsírszegény húsok és tejtermékek, teljes kiőrlésű gabonafélék, növényi zsiradékok, elsősorban az olívaolaj.

Fogyjunk örömmel!
Ennyi alapanyagból már csodákat lehet művelni. Mondhatják erre, hogy csodákra, legalább is ami a konyhatündérkedést illeti, mostanában nincs idő. Ezt az érvelést is elfogadhatjuk, de akkor meg legyünk találékonyak! Állítsuk öszsze a család étrendjét oly módon, hogy abban megtaláljuk a nekünk való finom falatokat anélkül, hogy külön pepecselnénk vele. Miért ne ehetnénk együtt a kisbabával az első zöldségekből? Ha levest, főzeléket főzünk, csípjünk le belőle, mielőtt berántanánk! És egyáltalán, biztosak vagyunk benne, hogy életünk párja nem szívesen enne inkább velünk együtt angolköretet? Meddig tart felaprítani a nyers hozzávalókat egy ízletes salátához, amit fél pohár fűszeres kefirrel öntünk nyakon? Ehetünk hozzá natúr csirkemellet, baromfisonkát, vékony szelet sovány sajtot, egy kemény tojást.
Az egészséges, kalóriaszegény táplálkozáshoz a fantázia mellett persze némi gyakorlat is szükségeltetik. De a gyakorlatot mindenki csak maga szerezheti meg. A kezdéshez dietetikus állított össze számunkra egyhetes mintaétrendet, ami semmi másra nem való, mint hogy lássuk, körülbelül mennyi az, ami elég a lassú fogyáshoz. Tanulmányozzuk és szabjuk a saját képünkre, hogy örömünk is teljen benne!

A hagyományos képlet szerint az ideális testsúlyt úgy számíthatjuk ki, ha a centiméterekben kifejezett testmagasságból levonunk százat. Az így kapott értéktől való tíz százalékos eltérést még szabályosnak tekinthetjük, azt ugyanis alkati sajátosságok indokolhatják.

Hétfő
Reggeli: 2 dl 1,5 százalékos tej, egy lágy tojás, 5 dkg Tenkes sajt, egy kis zöldpaprika, 5 dkg barna kenyér
Tízórai: 2 dl tejes gyümölcsturmix cukor nélkül
Ebéd: egy pohár frissen facsart narancslé, zöldfűszeres csirkemellfilé alufóliában, párolt karfiol (kefirrel), kivi
Uzsonna: egy pohár aludttej
Vacsora: fejes saláta feta sajttal, két szelet „Hamlet” puffasztott rizskenyér, almahéjtea (meghámozzuk az almát, és a héját főzzük)

Kedd
Reggeli: gyümölcstea, 5 dkg csirkemellsonka, 5 dkg sovány túró, snidling, 5 dkg korpás kenyér
Tízórai: 15 dkg friss májusi cseresznye
Ebéd: friss tavaszi zöldségleves, gombával töltött burgonya sajtmártással, alma
Uzsonna: egy jól megtermett karalábé nyersen
Vacsora: hideg sült csirkecomb, savanyú káposzta, egy szelet levegőkenyér, eperlevéltea

Szerda
Reggeli: 5 dkg pulykamellsonka, hónapos retek, 5 dkg rozskenyér, tejeskávé cukor nélkül
Tízórai: Egy pohár joghurt
Ebéd: spárgakrémleves (kevés tejjel, étkezési keményítővel sűrítve), egy szelet citromos párolt tonhal, párolt idényzöldségekkel
Uzsonna: vegyes gyümölcssaláta
Vacsora: egy lágy tojás, kefir, hónapos retek, egy vajas zsemle, limonádé

Csütörtök
Reggeli: 5 dkg fűszeres szendvicstúró,két szelet pirítós
Tízórai: 15 dkg friss földieper
Ebéd: gombaleves, húsgombóc pulykahúsból, egy közepes burgonya, sóskamártás,narancs
Uzsonna: 15 dkg friss idei sárgarépa nyersen
Vacsora: 5 dkg zsúrsonka, egy darab juhtúróval töltött zöldpaprika, 5 dkg teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér, ásványvíz

Péntek
Reggeli: eperturmix, 5 dkg vajas tökmagos kenyér
Tízórai: egy kefir egy evőkanál müzlivel
Ebéd: vegyes zöldségleves, zsírszegény tükörtojás, friss parajfőzelék
Uzsonna: egy pohár otthon készült gyümölcsjoghurt
Vacsora: makrélakonzerv, citrom, két szelet sokmagvas kenyér, málnalevéltea

Szombat
Reggeli: 5 dkg körözött, kígyóuborka, 5 dkg félbarna kenyér
Tízórai: 2-3 dl író, két szelet Abonett keksz
Ebéd: brokkolileves, marhaszelet párolt káposztával, alma
Uzsonna: gyümölcsrizs (sovány tejjel, idénygyümölcsökkel)
Vacsora: 2 dl tejföl (semmi más!), majd egy óra elteltével meggyfalevéltea

Vasárnap
Reggeli: 5 dkg óvári sajt, zöldhagyma, 5 dkg bajor rozskenyér, 2 dl sovány tej
Tízórai: egy pohár joghurt egy evőkanál olajos maggal (lenmag, napraforgómag, szezámmag, mogyoró, dióbél, mandulabél, satöbbi)
Ebéd: paradicsomleves rizzsel, pulykaérmék párolt zöldségekkel, grapefruit
Uzsonna: reszelt alma citromlével és őrölt fahéjjal ízesítve
Vacsora: két darab melegszendvics (egy-egy szelet sonkával, mozzarella sajttal), újhagyma, jázminos zöld tea
Az étrendet összeállította: Bakonyi László dietetikus, Reiki-mester, mentálhigiénés szakember

Hajnal Éva

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top