Baba

Hátrább a sugarakkal!

Jóból is megárt a sok! Ez az õsrégi bölcsesség a napsugarakra is igaz. Amilyen éltetõ és egészséges, annyi kárt is okozhat a baba érzékeny bõrének.







Nemcsak a naptól, hanem a szúnyogoktól, bogaraktól is meg kell védenünk a babát. De gondoljunk rá, hogy a pillekönnyű háló alatt megreked a levegő, melegebb van.

 









A babáknak adjunk lehetőséget, hogy fokozatosan ismerkedjenek a vízzel. Eleinte ejtsünk néhány langyos cseppet a bőrükre, később már akár a kis öntözőkannájával is lelocsolhatjuk majd, csak türelem! Ne feledjük: egy baba sem szereti, ha az arcába spriccelünk!


 






 

A baba érzékeny szemét széles karimájú kalappal óvhatjuk az erős fénytől. Buksijára tegyünk szellős fejfedőt. Vállát és hátát jobban védi a leégéstől egy könnyű kis ing, mint bármilyen napvédő krém.


 


 






Hagyjuk levegőzni a bőrt! A nyári melegben a baba számára kellemesebb viselet a lenge, bő szabású, könnyű kelméből készült ing és nadrág, mint a testre simuló trikó. Ha a szabadban alszik a baba, ügyeljünk arra, hogy mindig árnyékban legyen! A forró déli órákban inkább húzódjunk be vele egy hűvösebb szobába!





A nyár a babák számára is sok-sok élvezetet tartogat. Élvezik a meztelenséget, hogy nem dörzsöli bőrüket, nem akadályozza mozgásukat vastag ruhadarab. A kipirosodott popsi egy-két nap alatt rendbe jön a szabad levegőn, enyhülnek az ekcémás, allergiás panaszok. Ha csak tehetjük, hagyjuk, hogy pelenka nélkül mászkáljanak, így hamarabb megbarátkoznak a bilivel is.

Ha tüsszög a kicsi, intő jel, hogy esetleg túlmelegedett, megizzadt. Az átnedvesedett ruhában a legenyhébb szellő is könnyen lehűtheti. A kisbaba tarkója a legjobb “hőmérő”: dugjuk be ujjunkat a nyak redői közé. Ha izzadt a bőr, túl sok ruha van rajta. A nedves alsó réteget cseréljük szárazra, de ne vegyünk le róla mindent egyszerre!






Nyáron kevesebbet kívánunk enni, de többször megszomjazunk. Így vannak ezzel a kisbabák is. Az anyatej tökéletes szomjoltó! A tápszeres babák szomjúságát édesítetlen gyümölcsteával, forralt és lehűtött vízzel, hígított gyümölcslével csillapíthatjuk (a hígítás aránya: egy rész gyümölcslé öt rész vízhez).


Honnan tudhatjuk, mikor szomjas a pici? Ha nem szoktatjuk édes levekhez, és pohárból itatjuk, többnyire csak akkor iszik majd, ha valóban szomjas. Tapogassuk meg a kutacsát: ha kissé befelé ível, az a folyadékhiány jele.







A napfürdő után általában jobban alszanak éjjel a babák. Ám az éjjeli nyugalomhoz elengedhetetlen, hogy hűvös legyen a szobában. Éjszaka és kora reggel szellőztessünk a gyerekszobában, a nappali felmelegedés ellen pedig elsötétítéssel, függönnyel, rolóval védekezzünk.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top