Baba

Kismama márciusi elõzetes

MÁRCIUSI SZÁMUNK TARTALMÁBÓL:

Új sorozat: Karrier
Gyermekvállaló munkavállalók
Tony Blair és az ovis karácsony
Sorozatunkban keressük a jó példákat. Azokat az édesanyákat, akiknek gyerek mellett is sikerül képzettségükhöz méltó munkahelyen megállni a helyüket.

Párhuzamos naplók 5. hónap
Edit naplója – Az elsőt várjuk!
Orsi naplója – A másodikat várjuk
Enikő naplója – A harmadikat várjuk

Első 6 hetünk
Hányszor halljuk, hogy a várandósság nem kilenc, hanem legalább tíz hónap! Új sorozatunk a szülés utáni első hat izgalmas, fárasztó hét története egy-egy olvasónk naplója segítségével.
Kecses kislány ajándékba

Tanácsadó
Csecsemők: Újszülöttkori vérvétel, Hasznos ruhadarabok, Játék a papírral
Egyévesek: Fogcsikorgatás, Az első cipő, Pakolós játékok
Kétévesek: Herecsavarodás, Bevásárlókocsiban, Varázsképek
Három-négy évesek: Nyirokcsomó-duzzanat, Holdkóros? Akadályverseny a szabadban

Egészség
Pöttyös Pannik és Foltos Ferkók
Ijesztő látvány, amikor a kisgyerek hibátlan, puha bőrén hirtelen foltok jelennek meg. Ám nem mindegyik jelent komoly betegséget, és a legtöbb nem igényel semmiféle kezelést. Bár minden kiütést érdemes mielőbb megmutatni az orvosnak, mégis jó tudni, egyáltalán miről is lehet szó.

Lélektan
Lehet, hogy megőrültem?
Szorongások a várandósság alatt
Állandó aggódás kilenc hónapon át? Aki ezt érzi, nincs egyedül.

Apaszemmel
Sós perec szezámmaggal
Képzeljünk el egy harmadikos gimnazistát, aki családról álmodozik. Meglehetősen szokatlan kép, pedig Pap Ferenc már akkor gyakran maga elé képzelte leendő családját: feleséget, egy kisfiút és egy kislányt. Csaknem húsz évet várt álma teljesülésére.

Sztármama
Haumann Petra
Szerepre találva
Júliusban láthatták a nézők utoljára színpadon. Azóta kislánya született, és a régi leányéletből mára nem maradt semmi. Amikor néha el-elszökik egy-egy órára szinkronba, akkor a kicsi hiányzik neki, otthon pedig egy darabka színpad.

Körkép
Járókák
Belül tágasabb?
Eltérnek a vélemények a járóka használatát illetően, abban azonban egyetérthetünk, hogy kis időre nagy segítség lehet a kismamának.

A hónap témája
Pocakos számtan avagy mikor a legjobb szülni?
Ilona feleannyi idős, mint Judit, Katalin éppen középen helyezkedik el kettejük között, és mindhárman első kisbabájukat várják. A hamarosan megszülető gyerekek húsz év múlva éppen annyi idősek lesznek, mint Ilona most.

Gömbölyű dolgok
Az élet vize
Nem mindegy
Közel a szülés!

Hónapról hónapra
Sorozat a baba fejlődéséről
Anna két hónapos
Hasfájás menetrend szerint
Gyermekorvos szakértőnk harmadik gyereke olyan mohón szopizik, hogy kezdetét vette a bukások korszaka. Szerencse, hogy dundi formái tanúsítják: teljesen egészséges.

Szoptatás
Terítéken az apák
Az anyamell nem úgy működik, mint a cumisüveg: általában nem ömlik belőle a tej, ha lefelé fordítják. Ahhoz, hogy képes legyen ellátni a feladatát, finom, gyengéd érintések szükségesek.

Babakonyha
Lakjunk jól levessel!
A nagyobbacska csecsemő, kisgyerek biztosan jól jár, ha tartalmas, finom levest kap ebédre, de a család többi tagjának sincs szüksége mindennap három fogásra. Az egytálételnek is beillő laktató levesek üdítően változatosak!

A hónap szülinapi tortája
Pöttyös daratorta

Divat
Szabjuk a pocakra!





Babadivat


Nadrágtól kabátig a házi varrodából


 


 


 


Formában
Kilenc aktív hónap
Mozogni jó, ezt egyre többen tudjuk, és teszünk is annak érdekében, hogy kedvező élettani hatásait élvezhessük. Ám amikor babát várunk, sokan teljes tétlenségre ítéljük magunkat. Ne tegyük!

Szív a szívben
Hastánc várandósoknak
Számomra magától értetődik, hogy a hastánc szorosan kapcsolódik a nőiességhez, a szüléshez, az anyasághoz. Ezek metszéspontjában találtam meg azt, aki én vagyok.

Szülőszoba






Orvost váltottam!


Kellemetlen, ha a pocak gömbölyödésével egyidejűleg egyre inkább úgy érezzük, más orvost, más kórházat kellene keresnünk. Senki sem örül a bizonytalanságnak! Lehet-e váltani? Érdemes-e? Valóra válhatnak vágyaink, vagy úgyis a sors szabta úton haladunk?


 


Szépség
A kéz, amely a bölcsőt ringatja




5 tipp kismamáknak


A mai napig emlékszem azokra a simogató, meleg és puha kezekre; a szabályos, ovális körmökben végződő hosszú ujjakra, anyukám fiatalkori kezeire. Én is mindig ilyeneket szerettem volna.


 


 


Vitatkozzunk!
Kicsi vagy nagy korkülönbség?

Az Ajánlóban kismamáknak és kisgyermekeknek szóló aktuális kulturális összeállításunkat olvashatják minden hónapban.
Kismama Extra: a legszebb és legtanulságosabb szüléstörténetek és olvasóink hozzászólásai.
Továbbá: Gyerekszáj, Babafotó-pályázat, Klub hírek, A hónap kismamája

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top