nlc.hu
Baba
Hastánc várandósoknak

Hastánc várandósoknak

Számomra magától értetõdik, hogy a hastánc szorosan kapcsolódik a nõiességhez, a szüléshez, az anyasághoz. Ezek metszéspontjában találtam meg azt, aki én vagyok.





Névjegy
Guttmann Orsolya (30)
Foglakozás: szülész-nőgyógyász (szakvizsga előtt)
Munkahely: Szent Imre Kórház
Kedvenc időtöltés: túrázás, festés


A családi fáma szerint nyolcéves koromban, amikor feltették a kérdést: mi leszel, ha nagy leszel – habozás nélkül válaszoltam, hogy balerina, vagy olyan néni, aki segít megszületni a babáknak.
Hastánccal másodéves egyetemista koromban kezdtem el foglalkozni. Tanáromnál, Németh Krisztinánál (Amira) – fellépő csoportunk tagjaként – néhány év után már tanítottam a kezdőket.
A csoportjaimba járó fiatal nők között mindig akadtak várandósak, és mivel tudták, hogy szülész-nőgyógyásznak készülök, sokszor fordultak hozzám kérdéseikkel. Rájöttem, hogy a két dolog, a hastánc és a szülészet szoros kapcsolatban áll egymással.

Kismamákhoz igazítva
Egy idő után izgatni kezdett a gondolat: jó lenne egy kifejezetten várandósoknak való hastánccsoportot indítani. Bár akkor már elég nagy tapasztalatot szereztem, kórházi szakmai gyakorlat nélkül nem akartam belefogni a tanításba. Komoly felkészülés után saját rendszert dolgoztam ki.
Forrásként minden fellelhető, terhes nőknek ajánlott mozgásformát tanulmányoztam. Kismamatornát oktató gyógytornász, kismamajógát tanító szakember tapasztalatait és tanácsait is felhasználtam, babát váró táncos tanítványokkal beszélgettem, és kialakítottam a hastáncon belül egy különleges mozgáskészletet. Mellőztem az erőteljes „medenceejtéseket” és rázásokat, helyette főleg lassú csípőmozdulatokat teszünk.
Azokat a táncelemeket hagytam meg, amelyek alkalmazkodnak a várandósság alatti változó terhelhetőséghez, a súlyponteltolódáshoz, az ízületek lazábbá válásához. A hastánc kiváló eszköz a gyermekvárás során a fizikai és lelki felkészüléshez. Azokat az izomcsoportokat segít átmozgatni, amelyekre kifejezetten szükség van a terhesség alatt, a szülésnél, az újszülött és a kicsi gyerek gondozásakor. Az alsó hasizmok, a medencefenéki izmok, a hát- és vállizmok, a combok megerősödése után az édesanyák jobban bírják a terhelést. A fizikai felkészülés mellett fontos a mamára és a babára ható lelki élmény. A tánc segítségével a magzathoz eljutó hangok, a zene, a mozgás, az anya nyugalma olyan megerősítő ingereket jelentenek a pici számára, melyeknek jelentős szerepük van a fejlődésben.

Összehangolódunk
Az órákat rövid teaszertartással kezdjük, hogy a mindennapi rohanásból egy nyugodtabb, befelé forduló világba lépjünk. Ezalatt a hastáncról és a szülésről, a várandóssághoz kapcsolódó témákról beszélek. Szó esik a lelki és testi változásokról, a szülési testhelyzetekről.
Ezt követően zenére bemelegítést végzünk, majd tanulunk néhány új elemet, végül a tánc következik. Az órák rövid relaxációval (lazítással) érnek véget. Minden alkalom kihívás számomra. Az órák felépítése rugalmasan követi a csoport összetételét. Van, aki várandóssága közepén csatlakozik hozzánk, mások már elmaradnak, mert közel állnak a szüléshez, újak és újak jönnek. Van, aki már táncolt régebben, másoknak ez az első találkozásuk a hastánccal. Igyekszem tehát a különböző felkészültséggel, fizikai terhelhetőséggel, tapasztalattal érkező csoport tagjaihoz igazítani az órát, hogy mindenkinek élményt jelentsen.
Nem az a cél, hogy az összes „táncos” hibátlanul tanulja meg a mozdulatokat, hanem hogy átéljék a babával való együtt mozgást, a befelé figyelést. Hogy átvegyék ezt a sajátos hangulatot, megtapasztalják a nőiesség és a várandósság összeolvadását.

Lejegyezte: Maros Eszter

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top