Baba

Ilyenek az ötévesek

Sorozatunk utolsó részét ismét ketten írták: pszichológusunk a minden ötévesre jellemzõ vonásokat, fõszereplõnk, Panni édesanyja az óvodás nagylány képességeit, szokásait, kedvteléseit osztotta meg velünk.

Mészáros Anna Réka, Miskolc
súlya: 19 kiló
magassága: 118 centi
Testvére: Kata Sára, 16 hónapos
Kedvenc játéka: bármi, ami mozgással kapcsolatos





Mozgás
Mindig dolga van
Az ötévesek közt már nem ritka az olyan alkatú gyerek, aki elvesztette babás külsejét. Immunrendszere megerősödött, tüdejének és vérkeringésének teljesítőképessége megnőtt, ritkulnak a betegségei, így a szülők végre fellélegezhetnek. Már képes bonyolultabb mozgásformákat is elsajátítani, megjegyezni és megtanulni a mozgáselemek sorrendjét. Ebben az életkorban bátran lehet próbálkozni az úszótanfolyammal, élvezetet fog nyújtani a kicsinek, a síelésbe is boldogan veti bele magát. Panni folyamatos mozgásban van. Szeret rollerezni, biciklizni is, bár még nem megy két keréken. Nagyon szépen fut. Imád táncolni, énekelni, ritmusra mozog, újabb és újabb önálló koreográfiákat mutat be a család örömére.
Mivel képes akár húsz-huszonöt percig is tartósan figyelni egy dologra, és ki tudja szűrni, hogy számára mi fontos és mi lényegtelen, komolyabb teljesítményekre képes, mint valaha. Pannit, bár amúgy meg nem áll, mostanában sokat látni egy helyben tevékenykedni: elszántan gyakorolja a masnikötést, a cipőfűzést. Rajzol, fest, gyurmázik. Saját készítésű ajándékokat is gyárt sókerámiából. A legtöbb ötéves már előnyben részesíti az egyik kezét (vagyis kialakult, hogy jobb- vagy balkezes), az írószereket szabályosan tartva szívesen rajzol, művein a figurák felismerhetők, rajzainak címet ad.

Gondolkodás
Ha nagy leszek…
Memóriája viszonylag sok emléket képes tárolni, a múlt és a jövő is megjelenik a gondolkodásában, és el tudja különíteni a képzeletet a valóságtól. Képes feltételes módban beszélni: mi lenne, ha… Szívesen tervezget: ha iskolás leszek, ha nagy leszek… Panni váltig állítja, hogy ha nagy lesz, anyuka lesz vagy költő. Mindenki esküdne arra, hogy inkább akrobata vagy világhírű táncos válik belőle. Egyfolytában beszél, igazi cserfes kislány, hatalmas szókinccsel. Sok “felnőtt” szót használ, mindent azonnal megjegyez, amit hall. Saját meséket talál ki, ezek összefüggő történetek, amelyeket nemcsak elmond, hanem elő is ad. Verseket is költ, ezek rímelnek és összefüggő mondanivalójuk van! Fejlett a humorérzéke, sok viccet megért, ha viszont mégsem, rákérdez, hogy miért olyan vicces. Rengeteg kérdésével néha egészen zavarba hozza a felnőtteket, akik alig győznek válaszolni.





Érzelmek

Fontos lett a másik
Az ötéves már képes arra, hogy árnyaltan fejezze ki érzelmeit. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy mindig kimért és visszafogott. Panniban is megmaradt a bújós, cicás kislány, aki még szeret anya, apa ölébe bújni, ölelget, puszilgat, nyíltan kimutatja a szeretetét. Ugyanakkor rafinált is, igazi nő! Tudja, hogyan kell hatni a szüleire, főleg az apjára, aki ugyan szigorúbb, mint anya, Panni mégis szinte bármit el tud érni nála egy kis “szempilla-rebegtetéssel”, kérleléssel. Eljutott oda, hogy nemcsak kapni, hanem adni is szeret, már boldog, ha másoknak örömet szerezhet! A tesójának is vett a zsebpénzéből szülinapi ajándékot.

Mindennapok
Ötéves korra feltűnően tartalmassá válnak a gyerekek kapcsolatai. Mivel képesek tartósan figyelni, és megnőtt bennük a mások iránti érdeklődés, már egyenrangú félként vesznek részt a beszélgetésekben, képesek jobban megismerni a környezetükben élő embereket. Kialakulnak viszonylag meghittebb barátságok, kisebb összetartó csapatok az oviban. Panninak is megvannak a “legjobb barátnői”, de a családon belüli kapcsolatai még ezeknél is sokkal fontosabbak. Még mindig nagyon anyás. Ami új: egyik nap azt mondta, hogy ő apába szerelmes, és olyan férje lesz, mint apa, vagy apa lesz a férje. Itt a szakirodalomban sokat emlegetett Ödipusz-korszak, ami azt jelenti, hogy sikerült érzelmileg azonosulnia a szüleivel. Pannit szerencsére nem nevetik ki az ilyen megjegyzéseiért.
Nagyon önálló: rendet rak, megterít, utána elpakolja az edényeket a mosogatóba, a háztartási munkába is besegít, port töröl, tereget, mos anyával, különválogatja a színes és fehér ruhákat, felmos, sepreget. Szerencsére azért még nem “tökéletes nagylány”, a szerepjátékokat is nagyon szereti. Sminkel, mint anya, meggyógyítja a babákat, mint a doktor néni, de van, hogy ő Fanter Fanterszon (ő találta ki ezt a nevet), a hős lovag, íjjal, játék karddal rohangál a kertben.

Mit várhatunk el tőle?
Vigyázat, az ötéves még nem iskolaérett! Nem baj, ha képtelen nyugodtan ülni negyven-ötven percen keresztül. Próbálkozhatunk bábszínházzal, színházzal, mozival, de ne számítsunk sokra. Panni a ritka kivétel, aki teljes csendben üli végig az előadást, egyetlen szót sem akar elmulasztani. Inkább az a jellemző, amit a körülöttük ülő gyerekek produkálnak, akik unatkoznak, beszélgetnek, nyüzsögnek az előadás alatt. Elvárhatjuk viszont, hogy rövid időszakra „békén hagyjon” minket, ha szükségünk van egy kis nyugalomra. Természetesen erre akkor van alapunk, ha mi is vissza tudunk vonulni, amikor ő szeretne egyedül játszani vagy alkotni, vagyis tiszteletben tudjuk tartani a magánéletét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top