Baba

Segítség a gáton

A gátseb a magyar szülészeti gyakorlat (nagyon) gyakori, (nagyon) kellemetlen velejárója. Íme, néhány tanács, hogy gyorsabban gyógyulj.

Jól nézünk ki!

 

Mi az a gátmetszés, és minek kell?

A gát a hüvelybemenet és a végbélnyílás között található terület. A gátmetszést a szülés utolsó fázisában, a koponya kigördülése előtt végzik helyi érzéstelenítésben. Előfordul, hogy csak a bőrt érinti, de többnyire az izmot is átvágják. Leggyorsabban a középirányú, végbélnyílás felé végzett gátmetszés gyógyul, mert ott a kötőszövetben fut a vágás. Ezt a lehetőséget azonban a továbbrepedés veszélye miatt ritkábban választják.

Más kérdés, hogy valóban olyan gyakran szükséges-e, mint ahogy nálunk tartják! A kutatások már régóta azt sugallják, hogy a gátmetszéssel járó kockázatok (vérveszteség, fájdalom, duzzanat, fertőzés veszélye, következő szülésnél repedés a hegszövetnél) messze meghaladják e beavatkozás állítólagos előnyeit. Ráadásul ritka az olyan repedés, amelynél több varrásra lenne szükség, mint egy átlagos gátmetszésnél. A legtöbb kicsi, spontán repedést még varrni sem kell, magától gyógyul. A gátmetszés gyógyulás ideje nagyon eltérő: van, aki délcegen ül már pár nappal a szülés után, más még évek múlva is panaszkodik.

Arról, hogy mit tehetsz a gátmetszés elkerülésére, és hogy egyáltalán milyen körülmények teszik szükségessé ezt a beavatkozást, a Kismama magazin májusi számában olvashatsz.

– A kislányom születése után két nappal kölcsönkértem egy kis tükröt a szobatársamtól, hogy megnézzem, mégis mi történt „odalent” – meséli a három hónapos Jázmin anyukája. – A heg hatalmasnak tűnt, a varratcérna fekete volt, és ahogy ránéztem, olyan érzésem támadt, mintha a szülész becsukott szemmel öltögetett volna.
Első ránézésre a teljesen „normális” gátseb is elég riasztónak tűnhet, de nem kell aggódnod.
– A gát és környéke nagyon jó vérellátású terület – mondja Bottyán Emese szülésznő –, ettől olyan érzékeny és lüktető a seb az első pár napban, de ennek a vérbőségnek köszönhető, hogy a terület gyorsan képes gyógyulni, regenerálódni. A duzzanat pár nap alatt lelohad, lassanként a véraláfutások is felszívódnak.
A varratok mentén égő, feszítő érzés gyötörhet, amely általában megszűnik, ahogy eltávolítják a szálakat. A felszívódó cérna néhány nap alatt eltűnik, bár sokan éreznek kis göböt a cérna csomójának helyén még hónapokkal a szülés után is.

Kismama-tipp: Csomagolj jeget tiszta textilpelenkába, és 10–15 percre tedd a sebre! A jégre csepegtethetsz árnikás illóolajat is. Csillapítja a fájdalmat, ráadásul a duzzanat is hamarabb elmúlik. Többféle homeopátiás készítmény is segíthet a gyógyulásban, sőt ma már kapható kifejezetten gátsebgyógyító illóolaj. Használhatsz körömvirágolajat is, a lényeg, hogy 100 százalékos tisztaságú legyen.

Tartsd tisztán!

A szülést követő pár napban bőséges véres váladék, úgynevezett lochia ürül a szervezetből, gyakran olyan sok, hogy akár óránként kell cserélgetned a betétet.
– A fertőzés elkerülése érdekében naponta kétszer-háromszor zuhanyozz le langyos vízzel – javasolja a szülésznő. – Az első pár napban nem kell szappan, és mivel a seb puszta érintése is fájdalommal járhat, elég, ha csak finoman lelocsolod. Itasd szárazra puha törülközővel. Jót tesz a sebnek, ha szellőzik. Bugyi nélkül feküdj le, és így tedd magad alá a betétet, vagy valamivel kényelmesebb megoldás a gyógyszertárban kapható, eldobható hálós bugyi, amely meg is tartja a betétet és kellőképpen szellőzik is.

Segítség a gátonLehet, hogy minden igyekezeted ellenére begyullad a seb. A hipermangán nagyon jó fertőtlenítő: ezzel mosd le naponta többször, és használj Betadin kenőcsöt, körömvirágkrémet vagy feketenadálytő-kenőcsöt, amelyre nők ezrei esküsznek. Kamillás oldatot szülés után egy-két héttel használj csak, mert szárít. Mély sebre a rózsa-teafa olajkeveréket ajánlom. Bár több fórumon is tiltják, vehetsz ülőfürdőt a szülés után 24 órával. Egy kis meleg víz olajjal vagy gyógyteával nagyon jól tud esni! Itt is a körömvirágot, illetve a tölgyfakérget részesítsd előnyben!

Kismama-tipp: Mivel a kórházak nagy többségében nincsen bidé, és körülményes minden pisilés után letusolni, szerezz be pumpás intimzuhanyt. Természetesen hüvelyöblítésre nem használhatod, de a gátsebet és környékét könnyedén le tudod zuhanyozni vele.

Ülni, állni, mozogni

– Ez a talán a legnehezebb, mert a gát folyton mozog, és valami mindig hozzáér – mondja Emese. – Kerülj minden hirtelen mozdulatot, az első felállásnál ne próbálkozz egyedül! A gátseb miatt nem tudsz csúszni az ágyon, ezért a párod vagy a szülésznő nyakába kapaszkodva finoman emeld meg a csípőd, úgy szállj le az ágyról. Az elkövetkező pár napban nem fogsz gyorsasági rekordokat dönteni. Feküdj, amennyit csak bírsz, és csak akkor mozogj, kelj fel, ha feltétlenül muszáj. A sebed akkor gyógyul hamar, ha sokat pihensz. A picit nem kell feltétlenül ülve szoptatnod, ha oldalra fordulsz, a fejed alá párnát teszel, a babát a karoddal megtámasztod és az oldalára fordítod, könnyen és kényelmesen eléri a melled, és te sem szenvedsz.

Kismama-tipp: Elsőre talán furcsának tűnhet, de ne felejts el úszógumit vinni magaddal. Fújd fel, és ha le kell ülnöd, arra csücsülj. Így a gátsebet nem nyomja alulról semmi.

Intő jelek

Szakértő: Bottyán Emese szülésznő
Bottyán Emese
szülésznő

– Vannak bizonyos tünetek, amelyekre érdemes figyelni – int szülésznőnk. – A gátseb körüli terület az első napokban vizenyős lehet, amely tapintásra olyan, mintha petyhüdt tésztát nyomkodna az ember. Esetleg véraláfutásos, amitől a seb környéke feszes és kemény. Akármi is okozza a duzzanatot, két-három nap alatt le kell lohadnia. Ha ennél tovább tart, mindenképpen menj orvoshoz. Ugyanígy kell tenni akkor is, ha a varratok kivétele vagy felszívódása után is égő, feszítő fájdalmat érzel, ha a seb nedvezik, látszik a hús, és nem lesz szebb az idő előrehaladtával. A tejbelövellés néha hőemelkedéssel, lázzal is járhat. Ám ha megmarad a láz, az fertőzésre utalhat.  
 
Egy kis torna

Sokan aggódnak, mi lesz a gyermekágy után a hüvelyükkel, gátjukkal. Szerencsére a gát és hüvely jól regenerálódik. Így a gyermekágy végére a hüvely érzékenysége visszanyeri természetes állapotát.
A gátizomtornát már második–harmadik naptól érdemes elkezdeni. A gyakorlatokat intimtorna-könyvekben találhatod, nem megerőltetők, fokozatosak, és nem okoznak fájdalmat – segítségükkel izmaid hamarabb visszanyerik rugalmasságukat, s ez a házasélet szempontjából sem utolsó szempont.

 

Segítség a gátonCikkünk a Kismama áprilisi számában jelent meg.

A magazin tartalmából:

  • Hogy szokik le az ujjszopásról?
  • Ideális nagymama
  • Válaszd a legjobb ovit!
  • 18 autós babaülés

Ha előfizetnél a magazinra, kattints ide

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top