nlc.hu
Baba

Magyar meddő párok külföldi klinikákon

Elárasztják a meddő párok a külföldi meddőségi klinikákat, mert itthon ellehetetlenítették őket

Csehországban és Szlovákiában a magyar páciensek özönére számítanak a meddőségi klinikákon.

Megsokszorozódtak a jelentkezések Magyarországról a csehországi és szlovákiai meddőségi klinikákon, mióta a kormány egy nyáron elfogadott törvénnyel betiltotta a hazai magánintézetek működését – írja a hvg.hu.

Elárasztják a meddő párok a külföldi meddőségi klinikákat, mert itthon ellehetetlenítették őket

Fotó: Getty Images

Mint azt mi is megírtuk, nyáron megszavazták az utolsó három magánkézben lévő meddőségi centrum államosítását, ami azt jelenti, az érintett klinikákon már idén szeptember 30-tól sem lehet belekezdeni új beavatkozásokba.

A Budapesten lefuttatott évi 2000 lombikciklus negyede ebben a három kórházban zajlott, így óriási beteganyag zúdul rá az agyonterhelt állami ellátásra. A meddő párok félnek, hogy a várólisták miatt lecsúsznak a gyerekvállalásról, pedig amiből nincs nekik, az éppen az idő.

A hvg.hu beszámolója szerint egyelőre nem tudni, az érintett intézetek számára lesz-e bármilyen kiskapu, hogy folytathassák tevékenységüket, még ha csak az állami rendszerben is. Nem véletlen tehát, hogy ma már a magánklinikák potenciális ügyfelei közül is egyre többen döntenek úgy, hogy nem kérnek a bizonytalan magyarországi viszonyokból, hanem inkább külföldön keresnek maguknak olyan helyet, ahol nemcsak kiszámíthatóbbak a törvényi keretek, hanem engedékenyebbek is. Ez persze nem újdonság, Magyarországról eddig is nagyon sokan kerestek fel külföldi klinikákat, az ő célállomásuk a leggyakrabban Csehország vagy Szlovákia.

A legtöbben közülük Csehország mellett teszik le a voksot, ahol azonos nemű párok és egyedülálló nők ugyan nem végeztethetnek mesterséges megtermékenyítést (ez utóbbira Magyarországon egyébként van lehetőség), de rengeteg olyan ellátás elérhető, amilyen Magyarországon nem: ilyen például a donor petesejt használata, az embrió genetikai vizsgálata, vagy akár a béranyaság.

A hvg.hu információi szerint a törvény nyári megszavazása óta megsokszorozódott azoknak a száma, akik a határon túl keresnek segítséget meddőségi problémáikra. Az érintett cseh és szlovák klinikák pedig az elmúlt hónapokban már igyekeztek is reagálni a megnövekedett keresletre.

Kapcsolódó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top