nlc.hu
Baba

Módszerek az oltásellenes szülők meggyőzésére

Így lehet legjobban meggyőzni az oltásellenes szülőket

Egy új tanulmány szerint ha a gyerekek oltásáról van szó, nem az orvosok és az egészségügyi szakemberek tudnak leginkább a szülőkre hatni.

Miközben az orvosok és az egészségügyi vezetők minden fórumon hangsúlyozzák, milyen fontos a gyerekek beoltása a leggyakoribb betegségek ellen, ezek az érvek nem minden szülőt győznek meg a vakcinák jelentőségéről. Bár Magyarország általánosságban jól áll az oltások terén, több vakcina pedig kötelező a gyerekek számára, időről időre felerősödnek az oltásellenes hangok. Erre legutóbb a Covid-oltások kapcsán került sor, sokan hallani sem akartak a vakcinák felvételéről, így nem annyira meglepő, hogy mostanáig a 18 év alatti magyar gyerekeknek csupán mintegy 24 százaléka kapott legalább egy oltást.

Lehet, hogy nem is annyira hatékony, ha az orvosok és a szakemberek próbálják meggyőzni a szülőket az oltásról? Úgy néz ki, van jobb megoldás, legalábbis erre jutott egy amerikai kutatás. A Pediatrics folyóiratban megjelent tanulmány szerint

a szülőket nem az egészségügyi dolgozók vagy az oltási kampányok tudják leginkább meggyőzni arról, hogy oltassák be a gyereküket, hanem más szülők.

A kutatásban 898 chicagói – fehér, fekete, latin-amerikai – szülő vett részt, olyanok, akiknek a gyerekei még nem kaptak Covid-vakcinát. A szülőket négy csoportba osztották, majd mindegyik csoport más-más üzenetet kapott a koronavírus-oltással kapcsolatban. 

  1. A „jól tolerálhatónak” nevezett üzenetben arra kérték a szülőket, hogy képzeljék el, amint egy orvos vagy nővér felkeresi és arra biztatja őket, hogy oltassák be gyermeküket. Megtudják, hogy előfordulhatnak mellékhatások, például testi fájdalom és láz, de ezek nem minden gyereknél jelentkeznek, és csak egy-két napig tartanak.
  2. A „biztonságos és tesztelt” elnevezésű üzenet arra kérte a szülőket, hogy képzeljék el ugyanezt a forgatókönyvet, de ezúttal az orvos vagy a nővér hangsúlyozza, hogy a Covid-19 vakcinát az Egyesült Államokban mindenütt tesztelték, az oltás hatékony és ugyanolyan biztonságos, mint a többi vakcina, amelyeket a gyerekeknek adnak.
  3. A harmadik, „megbízható szülőnek” nevezett üzenet így szólt: képzeljék el, hogy más, általuk megbízhatónak tartott szülők elmesélik, hogy beoltatták a gyerekeiket a Covid-19 ellen. Néhányan közülük azt mondják, hogy eleinte nem voltak biztosak abban, hogy a vakcina biztonságos-e, de végül úgy döntöttek, hogy ez a legjobb módja a koronavírus elleni küzdelemnek, szeretnék megvédeni a gyerekeiket, és az oltás problémamentesen zajlott.
  4. A negyedik csoport egy kontrollüzenetet kapott, amely egyszerűen arról tájékoztatta a szülőket, hogy a koronavírus elleni vakcina elérhető és ajánlott a gyermekek számára.
A kisfiú kap oltást egy orvostól

Nem csak az orvosok szava alapján döntenek a szülők, beoltatják-e a gyereküket (Fotó: Getty Images)

Ezután a szülőktől megkérdezték, beoltatnák-e a gyereküket: „nem valószínű”, „inkább valószínű” vagy „nagyon valószínű” – ezek voltak a lehetséges válaszok, és csoportok közötti különbségek igen jelentősek voltak.

  • A kontrollüzenetet olvasók 37,5 százaléka azt mondta, nagy valószínűséggel beoltatja gyermekét.
  • A „jól tolerálható” üzenet valamivel jobban, 41,5 százalékkal teljesített.
  • Azok a szülők, akik azt olvasták, hogy a vakcina biztonságos és tesztelt, 48,9 százalékban mondták, hogy nagy valószínűséggel kérik az oltást a gyereküknek.
  • Amikor egy „megbízható szülő” adta át az üzenetet, a szülők 53,3 százaléka „nagyon valószínűnek” gondolta, hogy beoltatja a gyerekét. Meg kell jegyezni, hogy ez az üzenet volt az egyetlen, amikor az oltóanyagról szóló információ nem egészségügyi szakembertől származott.

„Ez a tanulmány azt mutatja, hogy a szülők fontosnak tartják és figyelembe veszik, amit más, általuk megbízhatónak tartott szülőktől hallanak, ha a gyerekeik oltásáról kell dönteniük” – mondta Marie Heffernan, a tanulmány vezető szerzője, a Northwestern University Feinberg School of Medicine gyermekgyógyászati tanszékének adjunktusa. Hozzátette, hogy a jelenlegi tanulmány a Covid-oltással összefüggésben készült, de az eredmények más vakcinák esetében is helytállóak lehetnek.

A mostani megállapítások nem jelentik azt, hogy az oltási kampányok vagy az egészségügyi szakemberek üzenetei teljesen hatástalanok lennének, hiszen a „biztonságos és tesztelt” forgatókönyv is viszonylag sok szülőt állított az oltás mellé. Ez alapján akár a két módszer kombinálása is elképzelhető, hiszen bizonyos esetekben egy orvos vagy egy ápoló nemcsak egészségügyi szakember, hanem szülő is, és mindkét szerep segíthet az oltásszkeptikusok meggyőzésében.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top