nlc.hu
Baba

Így kezeld, ha azt mondják a gyerekednek, kövér

Így kezeld, ha azt mondják a gyerekednek, kövér

Segítünk abban, hogy a helyzetet a lehető legkönnyebben kezeld, méghozzá úgy, hogy három jó és három rossz szülői reakciót is mutatunk.

A testtudat kialakulása és az őszinte gyerekszáj a lehető legrosszabb kombináció. Egyetlen rossz jelző, némi csúfolódás olyan sebeket ejthet, amiket akár egy egész életen át is hordoz az ember. Épp ezért szülőként a legnagyobb felelősség ezeket a helyén kezelni, és megfelelően reagálni, ha a gyermekünk áldozatául esik a testszégyenítésnek. A következőkben megnézzük, hogy mit érdemes tenni, és mit nem, ha a lányunkat, fiunkat ledagizták.

Tedd: Vedd komolyan

A megszégyenítés szorongást okozhat, sőt, kockázati tényezőként is szerepet játszhat az étkezési zavarok kialakulásában. Épp ezért nagyon fontos, hogy kapcsolódj a gyerekhez és megkérdezd, hogy érzi magát a bőrében, milyen benyomásai vannak a saját testével kapcsolatban. A szülők nagyon erős szerepet játszanak az egészséges testtudat kialakulásában, ezért kell, hogy pozitív visszacsatolást adj a gyereknek. Ezt úgy teheted meg, hogy ügyelsz arra, hogy mindig elismerően beszélj minden testről, és soha ne mutass rossz példát azzal, hogy szégyelled az alkatodat. Legyél kedves magadhoz, és a gyereked is az lesz magához.

Ne tedd: Ösztönözd fogyásra

Soha, semmilyen körülmények között ne ösztönözd a gyereked fogyásra. Ez azt az üzenetet közvetíti felé, hogy valóban valamilyen gond van vele, például csúnya, egészségtelen, dagi, nem szerethető… Tilos akár egy pillanatnyi kételyt is kelteni benne, ehhez pedig neked kell jó példával elöl járni.

Túlsúlyos kisfiú

Fotó: Getty Images/nilimage

Tedd: Különböztesd meg az egészséget és a testsúlyt

A gyerekek folyamatos változásban vannak, nőnek, formálódnak, ráadásul befigyel a genetika is az alkatot illetően, így nem lehet pusztán a BMI-indexre hagyatkozni testsúly tekintetében. Sőt! A legjobb, ha az egészségtudatos életmódra ösztökéled csemetédet a kilók számolása helyett. Gyorskaja helyett főzz tápláló alapanyagokból, mindig kerüljön zöldség a tányérra, az ultrafeldolgozott élelmiszereket pedig amennyire lehet, kerüld el. Emellett bátorítsd a mozgásra, nagyon jó, ha te magad is sportolsz, de már az is sokat számít, ha kirándultok, bicikliztek akár családi szinten is. A sportfoglalkozás, amit szívesen végez csak a hab a tortán.

Ne tedd: Fogd fogyókúrára

A legrosszabb, amit tehetsz, ha diétára fogod a gyereket. Még egy felnőttben is törést okoz az állandó súlyméregetés, hát még egy gyerekben! És mivel fejlődésben lévő szervezetről van szó, pláne tilos ilyen eszközhöz folyamodni. Itt fontos megjegyezni, hogyha a gyerekeid alkata között éles különbség van, akkor sem szabad velük másképp bánni. A sovány nem kaphat több csokit, mert ez megint csak téves üzenetet közvetít a súlyosabb számára.

Tedd: Tanítsd meg kiállni magáért

A legkisebbek is tudják, hogy kövérnek, daginak csúfolni valakit kegyetlenség, mégis megteszik. Mivel nem lehetsz a gyerek mellett 0-24-ben ezért a legjobb, ha megtanítod őt, hogy kezelje a bántó megjegyzéseket. Mondhatja, hogy „ez nem oké”, hogy „ez bántó”, mert ezzel azt sugallja, hogy lepereg róla a kritika. Az önértékelés kialakításához fontos, hogy megtanítsd őt kiállni önmagáért, illetve az is, hogy a kritikus megjegyzéseket, szeretettel, ragaszkodással és pozitív megerősítéssel ellensúlyozd. Emlékeztesd őt arra, hogy csodálatos, szerethető, úgy ahogyan van, és azt is ismételd el, hogy olyan barátokkal töltse az idejét, akik mellett jól érzi magát.

Ne tedd: „Ne foglalkozz velük!”

Az ignorálás nem megoldás, mert csak implicit módon megerősíti a támadót abban, hogy a viselkedése nem jár következménnyel. Így újra és újra próbálkozni fog, egyre mélyebb sebeket okozva. Az egyik legnagyobb fegyver a gyerekek kezében a magabiztosság, ezért fontos, hogy megtanítsd kiállni csemetédet saját magáért.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top