nlc.hu
Baba

Egy alvó baba zajai

Hörög, zörög, sípol: nem kell megijedni, ha az alvó újszülött egy metálbandához hasonlít

A szülőket meglepheti az alvó csecsemő kiságyából hallatszó zaj: jöhet onnan morgás, nyögés, gurgulázás vagy épp horkolás, de egyiktől sem kell megijedni.

Friss szülőként a baba alvása körül forog az életünk, vagyis leginkább a nemalvás körül, úgyhogy nem csoda, ha nem akarjuk felébreszteni a babát feleslegesen. Azt gondoljuk, hogy az a jó, ha csend van a kiságyban, és megijeszthetnek a zörejek, hangok, amiket a baba kiad, ugyanis egyáltalán nem biztos, hogy csendben alszik, mint a nagyok.

Zajos alvás

Dr. Andrew Celandine gyermekorvos szerint a csecsemők és kisgyermekek bármely életkorban lehetnek zajos alvók, de az éjszakai zajok általában az élet első néhány hónapjában erőteljesebbek, részben azért, mert a baba emésztő- és légzőrendszere még fejlődik.

Ami miatt zajos lehet az alvás:

  • A csecsemők még tanulják szabályozni a légzésüket, ami furcsa hangokhoz vezethet.
  • Az újszülöttek az orrukon keresztül lélegeznek, és apró orrjárataik könnyen eldugulnak.
  • Az emésztőrendszerük is fejlődésben van, ezért a babák hajlamosak hangokat kiadni, ha éhesek, kínozzák őket a szelek, vagy kakilnak.
  • A csecsemők alvási ciklusai rövidek, így folyamatosan váltogatják az ébrenléti szakaszokat.

A jó hír, hogy alvással járó zajok körülbelül a baba 4-6 hónapos korában már elhalkulnak, köszönhetően a fejlődésnek és az érlelődő alvási ciklusoknak. A legtöbb baba az első év végére már képes teljesen csendben aludni.

Képünk illusztráció (Forrás: Getty Images)

Képünk illusztráció (Forrás: Getty Images)

Nyögés, morgás, gurgulázás

Nehéz elhinni, hogy ezek a hörgések és morgások egy apró kis újszülöttből jönnek, de sok kisbaba zajos tud lenni szunyókálás és éjszakai alvás közben is. Íme néhány gyakori babahang, amelyek fogadhatnak a kiságyból.

Nyögés

A csecsemők nyöghetnek az alvás különböző szakaszai közötti átmenet során. Ez a babák alvási ritmusának kialakulásával járó természetes folyamatokra fogható, és nem ad okot aggodalomra. Valójában ezekre a kisebb alvászavarokra azért van szükség, hogy a baba megtanulja, hogyan nyugtassa meg magát, miután felébredt az éjszaka folyamán.

Gurgulázás

Míg a nyögés és a sóhajtozás aranyos alvási hangok, a gurgulázás talán riasztó lehet a szülők számára. De nyugalom, hiába hangzik úgy, valójában nem fulladozik a baba. A szakember szerint: „A nyelési reflexük még nem teljesen kifejlett, ezért előfordulhat, hogy alvás közben feljön egy kis tej, vagy akár a saját nyálukkal is gurgulázhatnak.”

Zörgés és sípolás

A felesleges nyálka az orrlégzéssel és a szűk légutakkal kombinálva zörgő vagy sípoló hangokhoz vezethet. A csecsemők általában 6 hónapos korukra kinövik ezeket a hangokat, de addig is érdemes a szakember szerint a légutakat szabaddá tenni, és használni az orrszívót sóoldatos spray-vel kombinálva.

Hörgés

A hörgés segít a csecsemőknek szabályozni a légzésüket és fenntartani a folyamatos oxigénellátást az éjszaka során. Ez a fajta zaj alvás közben a bélmozgással is összefügg.

Horkantás

A horkantás a baba torkának hátsó részén keletkező hang. A csecsemők többnyire az orrukon keresztül lélegeznek, ezért a szuszogás gyakori, amikor megtanulják, hogyan hangolják össze a légzést és a nyelést. A szűk orrjáratok is szerepet játszanak ebben.

„Néhány horkantást (különösen, ha nappal és éjszaka, ébren és alvás közben is észleljük) más tényezők is okozhatnak, mint például a torok éretlen izmai, a megnagyobbodott mandulák, az allergia vagy megfázás” – írja dr. Celandine.

Csuklás

A felnőttekhez hasonlóan a csecsemők is csuklanak az önkéntelen rekeszizom-összehúzódások miatt. Ez gyakran akkor fordul elő, ha túl gyorsan eszik vagy iszik, mielőtt lefektetjük a babát. A csuklás általában perceken belül elmúlik, és nem kell aggódni miatta, kivéve, ha tartósan fennáll vagy kellemetlenséget okoz a babának.

Gyomorkorgás

A baba emésztőrendszere még éretlen, ami alvás közben korgó vagy gurgulázó hangokat okozhat. Általában ez annak a jele, hogy a baba pukizik, kakil, vagy az utolsó étkezését emészti.

Bajt jelez a zaj?

Dr. Celandine megnyugtat minden friss szülőt, hogy ezek a hangok természetesek és általában nem kell aggódni amiatt, hogy a babák alvás közben zajt csapnak. De ha újszülöttekről van szó, akkor minden aggodalmat meg kell beszélni a gyerekorvossal. Az alvás közben kiadott hangok a babánál utalhatnak légúti problémára is, ezért ha úgy érzed, nem stimmel a baba légzése, akkor mindenképpen hívd az orvost.

Via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top