„A kenyérhez három dolog kell: liszt, víz és só” – Vajda Józseffel, a Pékműhely alapító-tulajdonosával beszélgettünk
Augusztus 20-án az aratást és a jó magyar kenyeret is ünnepeljük. De vajon mitől lesz jó a kenyér, és milyen helyet foglal el ma a magyarországi gasztrokultúrában? Interjú.
Milyen étel van a fotón? Fine dining menü, kvízzel
Az átlag magyar ha teheti, vendéglőbe megy, előkelő bisztróban ritkán fordul meg. Nemhogy az adagok, az ízek is megzavarnák – persze nem azért, mert rosszak, hanem mert a szokásostól eltérőek.
Mozognak a séfek, a szója meg belemászik a töltött káposztába
Budapest gasztronómiai élete éppen átformálódik, a séfek költözködnek.
A nyugat ópiuma 3. rész: A rántottcsirkés sör
Új sorozatunkban a világ legfeleslegesebb, legértelmetlenebb, leghülyébb gasztronómiai újításait vesszük sorra. Ezúttal a rántottcsirke ízesítésű sörrel fogunk foglalkozni.
Magyar pizza a Las Vegas-i pizzavébén
A 34. PizzaExpót múlt héten rendezték Las Vegasban, több mint 500 kiállítóval és 1400 standdal. A kiállítás az International Pizza Challenge, ezen indult Szabadfi Szabolcs pék és pizzamester, vagy ahogy jobban ismerik: Szabi, a pék.
A nyugat ópiuma – 2. rész: Amerika kedvenc sült krumplijától tényleg kinő a haja?
Új sorozatunkban a világ legfeleslegesebb, legértelmetlenebb, leghülyébb gasztronómiai újításait vesszük sorra: mint a cronut, a szivárványszínű szendvics vagy az ízesített sör. Ezúttal egy friss és sokakat lázban tartó pletykával foglalkozunk: a McDonald’s sültkrumplija tényleg gyógyítja a kopaszodást?
A nyugat ópiuma – 1. rész: A rántott túrórudi
Új sorozatunkban a világ legfeleslegesebb, legértelmetlenebb, leghülyébb gasztronómiai újításait vesszük sorra: mint a cronut, a szivárványszínű szendvics vagy az ízesített sör. Mint tudjuk, a magyar konyha világhírű, nem véletlen, hogy lesz köztük jó pár hazai újítás is.
Végre, nem csak itthon világhírű a magyar konyha
Attól ugyan még messze vagyunk, hogy gulyáséttermek, főzelékfalók és lángosozók árasszák el a világ nagyvárosait, de azért külföldön is egyre népszerűbb a magyar koszt. Összeszedtünk néhány nem csak itthon világhírű magyar ételt és éttermet.
Süssünk, süssünk, krive kuchát!
Gyerekkorom meghatározó íze, nagypapám kedvence, csak néhány alapanyag, kelesztés és dagasztás, pofonegyszerű fortélyok. Ha nekem ment, akkor nektek is sikerülni fog, a végeredmény pedig mesés! Amolyan népmesés.
Extrém fogások között adják át az idei Gundel-díjat
A Balaton egyik gasztronómiai gyöngyszeme, a szemesi Kistücsök tulaja kapja az idén a vendéglátósok rangos díját, amelyet Gundel Károlyról neveztek el. Természetesen nem lesz átlagos, amit a gálán elfogyasztanak a vendégek.
Szerzőnk kenyeret sütött a kenyér világnapján. Életében először.
Hajnali 5-kor ébredtem, hogy nagymamám receptje alapján megsüssem életem első kenyerét. Nem is sikerülhetett volna jobban október 16-án, a kenyér világnapján.
5 érdekesség a kürtőskalácsról
Persze, hogy szereted a kürtőskalács, de ettől még kétes, hogy megvan-e az eredettörténete. Elmondjuk.
Európai elsőséggel világversenyre jutottak ki a magyar cukrászok
Európai versenyfordulókon nyert két magyar cukrászcsapat is: így hamarosan a világbajnokságnak megfelelő malajziai döntőn mutathatják meg tudásukat.
Nemzetközi Sajtünnep lesz Budapesten
„365 különleges sajt a világ minden tájáról - Kóstolj meg annyi sajtot, hogy az év minden napján meleg szívvel gondolhass vissza egyre!” - ezzel a mottóval rendezik meg idén első alkalommal hazánk legjelentősebb sajtfesztiválját október 28-án. A sajtkiállítás mellett idén 2. alkalommal mérettetnek meg a legfinomabb hazai sajtok a Magyar Sajtok Versenyén, valamint ünnepélyes keretek között megalapítják a Sajtmesterek Nemzetközi Céhének magyar páholyát a világ leghíresebb sajtmesterének vezetésével.
Ömlött a könny a chilievés magyar bajnokából
Először mérhették össze fájdalomtűrő képességüket az erős paprika hazai rajongói, az eredmény: szenvedés, könnyek, sok-sok endorfin és egy új rekord.
Sütemény- és tortafesztivált rendeznek Budapesten
Október 7-én és 8-án rendezik a IV. Sütnicake, Sütemény- és Tortafesztivált, ahol kóstolhattok és tanulhattok is.
Az új hazai gasztroőrület neve: lángosburger
Új trend kombinálja a magyaros gyorsételeket a nemzetközi trendekkel: a budapesti belvárosban zajos sikert arat a lángosburger.
Hétköznapi egységet nyit az ország egyik legjobb étterme
Szeptember 28-án, azaz ma megnyílik az Anyukám Mondta vendéglő tulajdonosainak miskolci pizzabárja, a Pizza, Kávé, Világbéke.
Gasztro-világsikert ért el egy magyar csapat
Egy a szegyben megnyerték a szlovéniai BBQ-versenyt a magyarok.
Érdekességek a palacsintáról
A palacsinta finom, és egy sornyi érdekesség kapcsolódik hozzá. Szeptember 23-án Palacsinta Fesztivál lesz.
Mákos guba gyümölcsökkel? Simán!
Mákos gubát legalább olyan könnyű jól csinálni, mint amennyire könnyen elronthatjuk. Száraz, fojtós guba helyett itt egy igazán szaftos, amit most, hogy még szezonja van, egy kis nektarinnal dobtunk fel.
A szilvás lepény sem atomfizika
Egy jó szilvás lepényhez még csak különösebb kézügyesség sem kell, csak egyszerűen két dolog: egy jó kelt tészta és rengeteg szilva. A piacokon,
Szavazás: szerinted melyik a legfinomabb Az ország tortái közül?
Népszavazással döntünk, hogy eddig melyik volt a legfinomabb az elmúlt időkben Az ország tortája nyertesei közül.