A pite elsősorban az angolszász országokban része a hagyományos ünnepi menüsornak. Olyan finomságról van azonban szó, melyet érdemes nekünk is elkészíteni karácsonykor. Többféle változata is létezik, a most következő recept a legnépszerűbb variációk ízeit egyesíti.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 30 dkg sima liszt
- 1 mokkáskanálnyi só
- 1 evőkanál porcukor
- 15 dkg sótlan vaj
- 1 közepes méretű tojás
A töltelékhez:
- ½ bögre barna cukor
- ⅓ bögre fehér cukor
- ¼ bögre kukoricakeményítő
- 1 ½ teáskanál őrölt gyömbér
- ½ teáskanál őrölt fahéj
- ¼ teáskanál őrölt szerecsendió
- ¼ teáskanál őrölt szegfűszeg
- ¼ teáskanál só
- ⅛ teáskanál őrölt szegfűbors
- 1 bögre kávétejszín
- ¼ bögre kénmentes melasz
- 4 tojássárgája
- 2 evőkanál vaj
- ½ bögre habtejszín
Így készül:
- A tészta elkészítéséhez keverd össze az átszitált lisztet, a cukrot és a sót egy nagy keverőtálban, majd morzsold bele a vajat, amíg a keverék zsemlemorzsára nem hasonlít.
- Add hozzá a tojást és 1 evőkanál hideg vizet, majd borítsd enyhén lisztezett munkalapra és gyúrd simára! Ezután formázz belőle gömböt, fedd le és pihentesd egy órát a hűtőben!
- A töltelék elkészítéséhez először keverd össze a barna cukrot, a fehér cukrot, a kukoricakeményítőt, a gyömbért, a fahéjat, a szerecsendiót, a szegfűszeget, a sót és az összes fűszert egy serpenyőben, majd fokozatosan keverd hozzá a kávétejszínt és a melaszt, végül pedig add hozzá a tojássárgáját is!
- A keveréket folyamatosan kevergetve főzd körülbelül 7 percig, amíg nagy buborékok nem jelennek meg benne. Ekkor alacsony fokozaton főzd még további 1 percig! Miután levetted a serpenyőt a tűzről, a tölteléket öntsd át egy szitán! Add hozzá a töltelékhez a vajat és keverd habosra!
- A sütőt melegítsd elő 180°C-ra!
- A tésztát vedd ki a hűtőből, kissé gyúrd át, majd nyújtsd ki és simítsd bele a piteformába! Villával szurkáld meg az alját és az oldalát, majd tedd az előmelegített sütőbe és 10-12 percig süsd, míg aranybarna nem lesz!
- A tölteléket öntsd a pitehéjba, majd helyezz egy műanyag fóliát közvetlenül a töltelék felületére, és tedd a hűtőbe dermedni körülbelül 3 órára!
- A tejszínt verd fel elektromos habverővel! Tálaláskor minden piteszeletet kenj meg egy púpozott evőkanál tejszínhabbal!