nlc.hu
Család kedvencei
A legfinomabb karácsonyi pite

Itt a legtutibb karácsonyi pite receptje!

Nyűgözd le a családot ezzel a különleges ünnepi pitével idén karácsonykor!

A pite elsősorban az angolszász országokban része a hagyományos ünnepi menüsornak. Olyan finomságról van azonban szó, melyet érdemes nekünk is elkészíteni karácsonykor. Többféle változata is létezik, a most következő recept a legnépszerűbb variációk ízeit egyesíti.  

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 30 dkg sima liszt
  • 1 mokkáskanálnyi só
  • 1 evőkanál porcukor
  • 15 dkg sótlan vaj
  • 1 közepes méretű tojás

A töltelékhez:

  • ½ bögre barna cukor
  • ⅓ bögre fehér cukor
  • ¼ bögre kukoricakeményítő
  • 1 ½ teáskanál őrölt gyömbér
  • ½ teáskanál őrölt fahéj
  • ¼ teáskanál őrölt szerecsendió
  • ¼ teáskanál őrölt szegfűszeg
  • ¼ teáskanál só
  • ⅛ teáskanál őrölt szegfűbors
  • 1 bögre kávétejszín
  • ¼ bögre kénmentes melasz
  • 4 tojássárgája
  • 2 evőkanál vaj
  • ½ bögre habtejszín
Karácsonyi pite

Karácsonyi pite (Fotó: Getty Images)

Így készül:

  1. A tészta elkészítéséhez keverd össze az átszitált lisztet, a cukrot és a sót egy nagy keverőtálban, majd morzsold bele a vajat, amíg a keverék zsemlemorzsára nem hasonlít.
  2. Add hozzá a tojást és 1 evőkanál hideg vizet, majd borítsd enyhén lisztezett munkalapra és gyúrd simára! Ezután formázz belőle gömböt, fedd le és pihentesd egy órát a hűtőben!
  3. A töltelék elkészítéséhez először keverd össze a barna cukrot, a fehér cukrot, a kukoricakeményítőt, a gyömbért, a fahéjat, a szerecsendiót, a szegfűszeget, a sót és az összes fűszert egy serpenyőben, majd fokozatosan keverd hozzá a kávétejszínt és a melaszt, végül pedig add hozzá a tojássárgáját is! 
  4. A keveréket folyamatosan kevergetve főzd körülbelül 7 percig, amíg nagy buborékok nem jelennek meg benne. Ekkor alacsony fokozaton főzd még további 1 percig! Miután levetted a serpenyőt a tűzről, a tölteléket öntsd át egy szitán! Add hozzá a töltelékhez a vajat és keverd habosra!
  5. A sütőt melegítsd elő 180°C-ra! 
  6. A tésztát vedd ki a hűtőből, kissé gyúrd át, majd nyújtsd ki és simítsd bele a piteformába! Villával szurkáld meg az alját és az oldalát, majd tedd az előmelegített sütőbe és 10-12 percig süsd, míg aranybarna nem lesz!
  7. A tölteléket öntsd a pitehéjba, majd helyezz egy műanyag fóliát közvetlenül a töltelék felületére, és tedd a hűtőbe dermedni körülbelül 3 órára!
  8. A tejszínt verd fel elektromos habverővel! Tálaláskor minden piteszeletet kenj meg egy púpozott evőkanál tejszínhabbal!

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top