Család

Tünetek és gyógyulás

Figyelni kell a vizeletürítés gyakoriságát, a testhõmérséklet alakulását, esetleges változásokat, visszaesést a nappali, éjszakai szobatisztaságban. A hólyaghurut önmagában nem jár lázzal, legfeljebb hõemelkedéssel, ezért magas láz esetén feltételezhetõ, hogy vesegyulladás vagy más, társult fertõzés áll a háttérben.




Ha hasi fájdalomra panaszkodik a gyerek, vagy rossz szagú a vizelete, húgyúti fertőzésre is gyanakodhatunk. Az biztos, hogy a betegséget nem szabad elhanyagolni, mert szövődményei súlyosak lehetnek. Különösen visszatérő hólyaghurutnál fordul elő, hogy a fertőzés a vesére is átterjed, ahol szöveti hegesedést okozhat. Ez idővel rontja a veseműködést, annak ellenére, hogy a vese kapacitása alapvetően igen nagy. Szélsőséges esetben a krónikus vesegyulladásnak az egész szervezetre kiterjedő szepszis, “vérmérgezés” lehet a következménye.

Fontos, hogy az anyuka rendszeresen nézze meg a gyerek nemi szerveit, s ha bőrpirosdást, viszketést észlel, végezzen híg hipermangános oldattal lemosást. Híg, világoslila, kézmeleg hőmérsékletű oldatot kell készíteni a gyógyszertárban kapható hipermangánból, majd 4-5 tiszta, az oldattal átitatott vattacsomóval fentről lefelé törlést végezni. Minden egyes törléshez új, tiszta vattacsomót használjunk. 


Fájdalomcsillapítás és gyógyulás





A jellegzetes fájdalmat a húgyhólyag egy kicsiny, háromszög alakú területe okozza. Amikor a gyulladt hólyagnyálkahártya összehúzódik, ez a kicsi rész is érintett, ez fáj annyira. Meleg vízbe nem szabad ültetni a beteget, mert ez csak fokozza a bajt. A meleg víztől elernyed a hólyag záróizma, és a bacilusok könnyebben feljutnak. A helyi, száraz meleg a csípőn, deréktájon ettől függetlenül jót tesz, enyhíti a fájdalmat.

Egyébként Germiciddel, Amidazophennel, Algopyrinnel csillapítható a vizeletürítéssel járó fájdalom. Erre azonban általában csak rövid ideig van szükség, mert a megfelelő antibiotikum adásától gyors javulást várhatunk. Fontos, hogy a beteg nagyon sokat igyon, ez alaposan átmossa a húgyutakat, csökken a baktériumkoncentráció a vizeletben. Vizelethajtó teákra nincs szükség, de a vizeletet fertőtlenítő teakeverékek jó szolgálatot tehetnek.

Tanácsadó: Dr. Halász Gabriella csecsemő- és gyermekgyógyász nephrológust, a Heim Pál Gyermekkórház főorvosa

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top