Család

Egy – két – há…Babaprojekt indul!

Gyors fogyókúra, folsav, fogtömés, méregtelenítés, dohányzásról leszoktató tapasz, és jaj, még egy utolsó tengerparti nyaralás. Aztán indulhat teljes gõzzel a babagyártás.

Amióta létezik biztonságos fogamzásgátlás a világon, megváltozott az élet rendje. Már nem potyognak véletlenszerűen a gyerekek, rengeteg szempont beleszól abba, hogy egy nő mikor szüljön. Az anyagiak, a karrier, a család… nem csoda, hogy egyre későbbre tolódik a babaprojekt. Aztán végre zöld utat kap a kisbaba, mindenki a csodát várja. A türelmetlenebbek egy hónapot adnak maguknak, a ráérősebbek egy fél évvel is megelégszenek. Addig viszont nincs más téma, nincs más gondolat, mint hogy miként is kellene a petesejtet egy életrevaló hímivarsejttel összehozni.








A tudatos babagyártó
Melyik vagyok?

• A tudatos babagyártó
Mindent kiolvas, amit a fogamzásról, terhességről, szülésről tudni kell. Gondosan készül, már hónapokkal, akár évekkel is a nagy projekt előtt. Követi a legújabb trendeket, képes vagyonokat is beleölni egy méregtelenítő kúrába. Elszántabbak a párjukat sem kímélik, nekik is előírják az étrendet, mozgásformát, és a szerelmi légyottokat. Mindenben százszázalékos akar lenni.

Előnye: Szuperkondiban várja a babát, így nagymértékben csökkentheti bizonyos betegségek kialakulását.
Hátránya: Túlságosan becsavarodik a témába, görcsössé válik. Ha netalán késik a baba, nehezen uralja a helyzetet. A férfik ki nem állhatják, ha folyton a fogamzás a téma.


• A hanyag babagyártó
A terhességről csupán annyi sejtése van, hogy kilenc hónapig tart. Jó, ha az első harmadban eljut az orvoshoz, közben azt hangoztatja, hogy az indián asszony a sátra mellett is megszüli a gyerekét. Nagy kanállal élvezi az életet, úgy gondolja, ebben egy növekvő kisbaba sem akadályozhatja meg.

Előnye: Nem görcsöl folyton az ovuláción, így legtöbbször könnyedén teherbe is esik. A várandósság alatt sem aggódik mindenen.
Hátránya: Ha a terhesség nem problémamentes, bármennyire nehezére is esik, be kell tartani néhány szabályt. Hanyagságával nem a saját, hanem a kisbabája egészségét veszélyezteti.






Szólj hozzá a fórumokhoz!
• Felkészültem, babát várok »
• Tervben van a baba »
• Babavárás előtt »
• Vágyok egy kisbabára »
• Babaprojektre készülve »
• Az aggódó
Szívesen bújja az orvosi könyveket, és közben saját magát – és leendő gyerekét – tekinti az állatorvosi lónak. Azonnal tapasztalja a terhesség összes tünetét, később pedig minden létező problémát észlel magán. Legszívesebben folyton az orvosnál ülne, és a kérdéseivel bombázná, képtelen a munkájára, párjára, egyáltalán bármi másra, mint a terhességre koncentrálni.

Előnye: Garantáltan nem marad le egyetlen ajánlott vagy kötelező orvosi vizsgálatról, szűrésről, a kilenc hónap alatt pedig felkészül egészen a gyerek kamaszkoráig jelentkező mindenféle betegségből, problémából… így később sem érhetik nagy meglepetések.
Hátránya. Nemcsak a saját, hanem párja, sőt kisbabája életét is megnehezíti a folytonos aggódással. A stressz pedig nemcsak neki, hanem a magzatnak is árt. 
 





Hogyan készüljünk a gyerekáldásra?


– Szokjunk le a dohányzásról!
A dohányzás már a születés előtt is károsítja a magzatot, mivel csökkenti a hozzá jutó oxigén és tápanyag mennyiségét. A babára nézve is súlyos következményei lehetnek: kis születési súly, nő a spontán vetélés és halvaszülés esélye, nő a bölcsőhalál, légzőszervi megbetegedés, asztma esélye.

• Tipp: Segít a nikotin tapasz, nikotinos rágógumi, de ezek a terhesség alatt már nem ajánlatosak.


– Csökkentsük az alkoholfogyasztást!
A véráramlatba kerülő alkohol áthalad a méhlepényen és bejut a magzat vérkeringésébe. Nagymértékű fogyasztás vetéléshez vagy a magzat súlyos károsodásához vezethet.

• Tipp: Csapjuk be magunkat! Készítsünk alkoholmentes koktélt, hígítsuk az alkoholt! (Egyes orvosok szerint azonban a mértékkel fogyasztott alkohol jó hatással van a terhességre.)


– Növeljük a folsav mennyiségét!
Tanulmányok kimutatták, hogy ha a fogamzás előtti és az utáni 12 hétben növeljük a folsav szintjét a szervezetben, csökken az esélye, hogy a gyerek nyitott gerinccel, farkastorokkal vagy nyúlszájjal jöjjön a világra!

• Tipp: Erre a célra a legalkalmasabbak a terhesvitaminok. Folsav megtalálható még a zöld levelű zöldségekben, korpás búzakenyérben, vitaminokkal dúsított gabonapelyhekben, narancsban, banánban, tejben, joghurtban és a sajtban, hüvelyesekben (bab, sárgaborsó, lencse), élesztőben.




– Ügyeljünk a testsúlyunkra!
Túlsúly esetén a magas vérnyomás veszélye áll fenn, valamint kialakulhat a terhességi cukorbetegség. A többletkilók jobban igénybe veszik az izületeket.
Ha túl vékonyak vagyunk az állandó diétázástól létfontosságú tápanyagok mennyisége is alacsony a szervezetünkben, ami kihat a saját és a magzatunk egészségére.

• Tipp: Fogyókúrát, hízókúrát mindenféleképpen a terhességet megelőzően időzítsük. Fokozatosan térjünk át az egészséges, napi ötszöri táplálkozásra, csökkentsük a cukor, zsír bevitelét.






Ajánlatos elkerülni:

– nagy stresszel járó munka, folytonos idegeskedés a határidők, feladatok miatt
– ártalmas vegyi anyagok (ne most végezzünk rovarirtást, és kerüljük a mérgező tisztítószerek használatát)
– ne sétálgassunk az ötsávos sztráda mellett  

Amit az orvosnak feltétlen tudnia kell

Van-e, volt-e:
-asztma, cukorbetegség, magas vérnyomás, epilepszia saját magunknál vagy a családunkban?
– vetélésünk?
– szexuálisan terjedő betegségünk?
– rendelkezünk-e fertőző betegségek elleni védettséggel (rubeola, kanyaró)?
– családi kórtörténet (genetikai vagy születési rendellenesség)


Genetikai rendellenesség szűrése
A szűrés és tanácsadás során társunkkal együtt kivizsgálnak minket, és megállapítják, hogy mennyi az esély a felmerülő fejlődési rendellenesség öröklésére. A speciális vérvizsgálat kimutatja, hogy hordozók vagyunk-e. (Ha társunk is, mi is hordozók vagyunk, a rendellenesség öröklésének aránya 25%.)






A nagy projekt, azaz mikor van peteérés?

Kb. 14 nappal a menstruáció előtt egy petesejt megérik, és a petevezetékbe vándorol. 24 órán keresztül életképes, míg a nő szervezetébe jutó hímivarsejt 72 óráig is életben marad. Mivel a női ciklusok nem egyformák, más problémák is felmerülhetnek, érdemes pontosan megállapítani a peteérés idejét.


– Hőmérős módszer
Egy hónapon át minden reggel jegyezzük fel testhőmérsékletünket. (Ahogy az orvosok mondják, üregi hőmérsékletre van szükség, tehát mérjük a fülben vagy a popsiban.) Peteérés előtt ingadozik a hőmérséklet, és 37 C alatt van, peteérés napján hirtelen leesik a hőmérséklet, majd 0,5 C-kal megemelkedik. Ebben az időszakban kell az aktusnak bekövetkezni. Ha sikerül a megtermékenyítés, a hőmérséklet magasan, 37 fok felett marad.


– Méhnyaki nyálka változása
A ciklus elején és végén a nyálka ragadós, sűrű és mennyisége minimális. Közvetlenül az ovuláció előtt megnő az ösztrogén szintje, a nyálka síkos és átlátszó lesz.


– Peteérés-előrejelző, házilag alkalmazható teszt
A sárgatestképző (LH) hormon szintjét mutatja ki a vizeletben, mely az ovulációt megelőzően hirtelen megemelkedik. Jobbak a fogamzás esélyei, ha az aktusra az LH szint növekedését követő két-három napban kerül sor.






Sikerült? A terhesség jelei

– Kimarad menstruáció
Szabályos ciklus esetén már az elmaradt menstruáció első napján is végezhetünk tesztet, mert kimutatja a terhességet.
– Reggeli émelygés
A HCG hormon magas szintje miatt fokozódik a gyomorsav-termelődés, szagok iránti érzékenység, így émelygés, hányás léphet fel. (Akár egész nap)
– Érzékeny szaglás
– Mell változásai
A progeszteron szint növekedése miatt nehezebbé, érzékenyebbé válik. A mellbimbók sötétebbek lesznek.
– Gyakori vizelési inger
– Fáradtságérzet
– Az ízlelés megváltozása
Hormonális hatások változására bizonyos életek elfogyasztása után fémes ízt érezhetünk a szánkban. Kívánósak és nem kívánósak lehetünk.
– Megnövekedett hüvelyváladék
– Hangulatváltozások 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top