Család

A várandósság vége felé

Hosszú a várakozás kilenc hónapja, telis-tele bizonytalansággal, aggodalommal. Néha csak a közérzet rossz, néha valódi rossz jeleket éreznek a mamák. Tényleg így van? Emõke mostani válaszából kiderül.

Kedves Emőke!






34. hetes terhes vagyok. Az elmúlt két hétig kifejezetten gondtalan és boldog terhességem volt, minden leletem tökéletes, a baba is szépen fejlődik. Két hete egyik nap nagyon rossz volt a közérzetem, éjszaka elkezdtem görcsölni, bekeményedett a hasam. A kapott magnézium, kamillatea és a pihenés egy picit segített. Azóta megvizsgáltak, nincs fertőzésem és szerencsére a méhszájam is zárt, tehát úgy tűnik, fizikailag minden rendben. De valahogy az erőmet nem sikerült visszanyernem, és az alhasi fájdalom (nem túl erős) állandósult, nem elviselhetetlen, csak éppen mindig érzem. Ettől a kedélyállapotom is elég rossz, nehezen tudom magam bármire is rávenni, de félek, az se jó, ha folyton csak pihenek, ezt a nőgyógyász sem tanácsolta. A hasam is elég szép méretű, ezért nagyon lassan és macerásan megy minden. Azt érzem, hogy szeretném már átugrani ezt a másfél hónapot. Közben tudom, hogy a babámnak jó még odabent, és nekem is lenne még számos tenni-, elintéznivalóm. Mit tanácsolsz?

Várom válaszodat!


Üdv:


Dorka







Kérdéseiddel, problémáiddal fordulj Emőkéhez! Várja leveleidet a dula@nlcafe.hu címen. A hozzá érkező levelek közül hetente egyet itt, a Nők Lapja Cafe oldalain válaszol meg. 


• Emőke bemutatkozása »     


 
Kedves Dorka!
 




A leveled kapcsán arra a kérdésedre, hogy mit tanácsolok, elsőként az jutott eszembe, hogy egy jó beszélgetést.

A várandósság vége felé a megnövekedett súly viselése mellett előfordulhat az alhasban jelentkező húzó érzés. A 34. héten bizony már nem kis súlyt kell tartania a gerincoszlopnak, az alhasnak és a lábaknak. Ha a szervezet több pihenést kér, akkor érdemes ezt az üzenetet meghallani, lassítani a tempón, és a teendőidet úgy intézni, hogy a nap folyamán legyen időd megpihenni.
 
Ugyanakkor nagyon fontosnak tartom, hogy az idő előtti görcsök formájában jelentkező panaszaiddal felkerested az orvosodat. Amennyiben ő mindent rendben talált, megnyugtatóan figyel a tested állapotára és a javaslatai hatására enyhültek a tüneteid, akkor érdemes azon is elgondolkodni, hogy mi állhat még a panaszaid mögött.


Közeledik a szülés ideje. Vajon milyen érzések, gondolatok munkálkodnak most benned? Vannak-e olyan tisztázatlan kérdéseid a szüléssel, illetve az azt követő időszakkal kapcsolatosan, amelyekre még nem kaptál választ? Biztonságban érzed-e magad, ha arra gondolsz, hol, kiknek a jelenlétében fogsz szülni? Vannak-e elképzeléseid? Ismered-e a lehetőségeidet? Hogyan képzeled magadat és a párodat szülőként? Milyen mintát szeretnél/szeretnétek követni? Mik az elintéznivalóid?
 
A várandósság harmadik trimeszterében a testi változásokon kívül lélektani szempontból is intenzív változások mennek végbe. A várandós nő új szerepre készül, mindezt úgy, hogy lehetőleg a régi szerepei ne sérüljenek.
A szüleivel való státusza megváltozik, maga is szülővé válik. A párkapcsolat szintén izgalmas átalakulás előtt áll, optimális esetben elmélyül és gazdagodik, ugyanakkor ebben az időszakban felnagyítódhatnak az esetleg korábban meg nem oldott konfliktusok is.
Érdemes tehát a várandósság heteiben is megteremteni a lehetőségét az elmélyült, őszinte beszélgetéseknek. 






 
Az utolsó hat hét már a befelé fordulás időszaka. Sok kérdés foglalkoztatja ilyenkor a kismamákat, és a feszültség, esetleg görcs akkor tud kiengedni, ha mindezekre megnyugtató választ kapnak.
 
Ha úgy érzed, hogy vannak olyan kérdések, amelyek megválaszolásában dúlaként tudok segíteni, akkor írj, és örömmel várlak egy személyes találkozóra.

Üdvözlettel:


 


                                                                             Emőke 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top