Család

Természetes tanácsok kismamáknak

A várandósság folyamán a hormonális változás miatt megváltozik a szervek mûködése. Nagy terhelés hárul az anya szervezetére, melynek alapja egyértelmûen a méh növekedése. Ez természetesen hatást gyakorol az anya keringésére és a környezõ szervekre is.









Cikkünk szerzője 
szakértőnk: Kotroczó Anikó
kismama- és babajóga-oktató.

• Kérdezd Anikót! »
Ezek a változások a várandósság megtartása, a baba fejlődésének biztosítása, valamint a szülőcsatorna szülésre való felkészítése miatt szükségesek.
Sorozatunk első cikkében megismerkedhetsz a várandósság alatti változásokkal az idegrendszer, a csontrendszer és a bőr témakörében. Ezekről nemcsak a már várandós kismamáknak kell tudni, hanem mindenkinek, aki valamikor szeretne anyai örömök elé nézni. Emellett praktikus tanácsokat kapsz a természet patikájából néhány gyakori problémára.


Az idegrendszer változásai


Ebben az időszakban megfigyelhető az aluszékonyság, a fáradékonyság, a hangulatingadozások, néhanapján az ingerlékenység, valamint az első trimeszterben jelentkező hányinger és hányás.

Ahhoz, hogy megelőzzük a hányingert, esetleg a hányást, egy-két jó tanácsot érdemes megfogadni.


• Sose engedd teljesen kiürülni a gyomrot.
• Reggel éhgyomorra rágcsálj el néhány szem gyömbéres kekszet.
• Napjában többször egyél kevesebbet.
• Figyelj arra, hogy a megfelelő vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket juttasd be a szervezetedbe. Főként figyelj a B-vitaminokra.
• Ha mégis rád törne a hányinger, igyál gyógyteát (a fodormenta megfelelő erre) vagy vegyél be B6-vitamint. A homeopátiás készítmények közül is találhatsz számodra megfelelőt.






A második trimeszter nyugodt és kiegyensúlyozott időszak. Ilyenkor a legtöbb kismama, ha tehetné, megváltaná a világot. Szeretne mindent kipróbálni, amit eddig még nem, fizikailag strapabíróbb, ezért ilyenkor fantasztikus hatású lehet a nagy séta, a mozgás élménye.






További cikkeink a témában:
• Terhességi vizsgálatok »
• Kismamajóga » 
• Tudatos várandósság az ájurvédával »
• Aquanatal – kismamák a vízben »
Szülés felé segít a virágterápia

A várandósság utolsó szakaszában azonban gyakoribbá válik a szüléstől való félelem gondolata, esetleg a baba egészségéért való aggódás.
A komplementer medicina természetesen segítségünkre van ezen gondok orvoslásában, esetleg kiegészítésében. A lelki problémák kiváló gyógyítója lehet például a Bach-virágterápia.

Dr. Bach – angol orvos – szerint mindenkinek van egy típusgyógyszere, amely összhangban áll a természetével és a személyiségével. A készítmények alkalmazásának alapelve, hogy minden betegség – legyen az testi vagy lelki – a belső egyensúly megbomlásából ered, melyre a természet gyógynövények, napfény, forrásvíz és friss levegő formájában hatásos ellenszereket kínál.
A készítmény tömény törzsoldat (vízbe helyezett virágok alkohollal tartósított kivonata) formájában vásárolható meg.

• Használata: Vegyél egy 30 ml-es pipettás üveget, amit tölts fel forrásvízzel vagy szénsavmentes ásványvízzel. A használni kívánt törzsoldatból tegyél 3 cseppet az üvegbe, valamint 2 csepp tiszta alkoholt. A hígított orvosságból naponta 3 × 4 cseppet kell bevenni ugyanabban az időben.


A következő eszenciák használata segíthet:

• A stressz- és sokkállapotok feloldására használatos Elsősegély cseppek (Rescue Remedy), ami öt alkotóelemből áll, és általánosan javítja a közérzetet és csökkenti a félelmet, másrészt kiegészítésként erősíteni lehet a hatást:
• Bohócvirág (Mimulus: a szüléstől, eszközöktől stb. való félelem ellen).
• Rezgőnyár (Aspen: nem világos eredetű félelem, rémálmok ellen).
• Tárnics (Gentian: pesszimista, „minden balul üthet ki” alapállás kezelésére).
• Jerikói lonc (Honeysuckle: amikor a kismama inkább szeretne várandós maradni, és ez késlelteti a szülést).
• Vadrózsa (Wild Rose: apátia, érdektelenség kezelésére).
• Szikárka (Scleranthus: erős érzelmi hullámzások enyhítésére).


A készítmények sorából kiemelném a bohócvirágot (Mimulus), ugyanis bizonyítottan jó hatású konkrét félelmek oldásában, mint például a baba egészsége, a szülés kimenetele. A várandósság első pillanatától érdemes szedni, mert használatával ritkábban alakulnak ki a 9 hónap alatt az előzőekben említett problémák.






A csontrendszer változásai


Mivel a csontok mésztartalma csökken ebben az időszakban, az ízületek fellazulnak. Ez leginkább a szeméremcsonti, valamint a csípő- és keresztcsonti ízületre jellemző. A gerinc ágyéki szakaszára most igazán nagy terhelés kerül, mivel eltolódik a súlypont, emellett az egyensúly is labilis lesz.
Ha ilyen problémával küzdesz éppen, akkor javaslom a kismamajógát. Egy rövid gyakorlat ízelítőül:






Macskapóz (Mardzsari ászana)


Helyezkedj el kényelmesen térdelőtámaszba. Lélegezz mélyet, és közben készülj fel a gyakorlatra. Kilégzéskor a keresztcsonttól indulva kezdd el domborítani a hátad, végül a fejedet is hajtsd le. Érezd, ahogyan megnyúlik a gerinc alsó szakasza. Belégzéskor szintén a keresztcsonttól indulva egyenesítsd a gerinced. Végezd el a gyakorlatot ötször. Figyelj a hullámzás ritmusára.
Hatása: növeli a gerinc mozgékonyságát, erősíti a gerinc melletti izmokat, átmasszírozza a babát és az alhas területét.  


A bőr változásai


A várandósság alatt észrevehetően gyorsabban nő a köröm és a szőrzet, valamint fokozottabb lesz az izzadás is. Átmenetileg a hajhullás is fokozódhat. A leggyakoribb probléma azonban mégis az úgynevezett striák (terhességi csíkok) megjelenése. Ezek főként a hason, a farpofákon, a mellek és a csípő területén alakulnak ki. A bőr alatti kötőszövet hosszirányú repedései okozzák, de szerepet játszanak a hormonális változások is.

Fantasztikus hatásúak ilyenkor a magas E-vitamin-tartalmú illóolajok, például:

• Jojobaolaj: gyorsan felszívódik és sok értékes tápanyagot tartalmaz. Száraz bőrre használják, mert lágyítja és nedvesíti azt.

• Avokádóolaj: táplálja a száraz, vízhiányos bőrt. Magas A-vitamin- és E-vitamin-tartalma miatt kiválóan alkalmas a striák kezelésére.

• Búzacsíraolaj: magas E-vitamin-tartalommal bír. Szintén száraz, repedezett bőrre ajánlott a használata. Megelőzhető vele a bőr ráncosodása.

• Napraforgóolaj: szintén magas E-vitamin-tartalmú olaj.

• Lenmagolaj: jelentős E-vitamin-tartalma miatt hasznosnak bizonyul hegek, terhességi vagy fogyási csíkok kezelésekor, azonban gyorsan megromlik.

• Ligetszépeolaj: magas gamma-linolinsav-tartalma miatt biztosítja a bőr egészségét. Enyhíti valamennyi bőrbetegség tüneteit. Gyorsan avasodik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top