Család

Tejtermékek gyerekkorban

A tej- és tejtermékek fogyasztását sosem lehet elég korán elkezdeni, hiszen már a várandós édesanyák pocakjában fontos, hogy a magzat akár 20%-kal megnövekedett kalciumigényét fedezzük. Emellett elengedhetetlen feladat, hogy a kismama fehérjében, foszforban, és B-vitaminban gazdagon étkezzen. Erre szintén kiválóak a tejtermékek.

Ezekből nyugodtan választható zsírszegény változat, mert alacsonyabb energiaértékük ellenére változatlan mennyiségben tartalmazzák a szükséges tápanyagokat. Így a mama vonalaira és a pici egészségére egyaránt ügyelni lehet. Ha a kicsi megszületett, a kalcium pótlása ugyanolyan fontos, hiszen szoptatásnál megnövekszik a szervezet kalciumigénye is.

Korunk népbetegsége az elhízás, amely már az 5-6 éves gyermekek körében is komoly probléma. Az okokat kutatva kisgyermek-korban alapvető táplálkozási hibákra – például helytelen étkezési ritmusra, rossz tápanyag-összetételre – bukkanunk. A szülőktől, nagyszülőktől látott egészségtelen táplálkozási szokásokat a gyerekek általában követendő példának tekintik, ezért fontos a szülők részéről, hogy nemcsak saját, hanem gyermekeik érdekében is figyeljenek oda az étkezésükre. További gond a gyerekek mértéktelen cukor-csoki-chips, üdítő fogyasztása, amelynek rendszerint a szülő nem szab határt, pedig egyszerű lenne a megoldás: egészséges nassolnivalókra kell szoktatni a gyereket.

 

Viszonylag egyszerű ügyelni rá, hogy mi kerüljön az asztalra egy közösen eltöltött hétvégi napon, de a hétköznapokban már nehezebb feladat kontrollálni az egész nap az iskolában ülő gyerek táplálkozását. Mert például a büfé csordultig van csábító, de az egészségre nézve nem túl kecsegtető szendvicsekkel és sütikkel, és gyakran az iskolai menzakoszt sem bővelkedik tápláló fogásokban. Ezeket a „veszélyforrásokat” kiiktathatjuk, ha tízórait csomagolunk a kicsiknek. Itt fontos, hogy gondoljunk az alapvető vitaminokra és ásványi anyagokra, amelyek a gyerek fejlődéséhez, az órai koncentrációhoz szükségesek.

 

A gyermekeknek átlagosan naponta 5 dl tej (vagy annak megfelelő tejtermék (kalcium, D-vitamin, vitaminok, ásványi anyagok fontossága – lásd a többi dokumentumban) elfogyasztása elengedhetetlen. Éppen ezért a már évtizedekkel ezelőtt megjelent iskolatej és iskolakakaó sem véletlenül került bevezetésre: ez a poharas tej vagy kakaó mennyiség ugyanis naponta biztosította a szükséges tápanyagok legalább egy részét.

 

A tej és kakaó mellett persze sok más tejtermék közül választhatunk egészségeset: a ma már szinte mindenütt kapható zsírszegény túró például rengeteg lehetőséget rejt: készülhet belőle körözött, snidlinges krém. Jók lehetnek az alacsony zsírtartalmú vajkrémek és a vaj is, mely nemcsak vitaminokban, hanem egészséges, telítetlen zsírsavakban is gazdag. Emellett egy-egy szelet sajttal készített szendvics is szerepelhet a gyerek napi menüjében, ha a változatosságra törekszünk. Ha pedig szeretnénk úgy igazán a gyerekek kedvében járni, tartsunk otthon a hűtőben valami tejes finomságot: gyümölcsjoghurtot, túró rudit, tejberizst vagy pudingot, amely a nehéz sulis nap egészséges lezárása lehet.

Még többet olvashatsz a tejről!

Társadalmi célú reklám

 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top