Család

Baba-házipatika

Általában több gyógyszert tartunk otthon, mint amennyire szükségünk van, sőt képesek vagyunk a házi patikát összetéveszteni a gyógyszertárral. Elég, ha a legfontosabb készítmények állnak a rendelkezésünkre.

Legyen a gyerek akárhány éves, kiskamasz vagy nagykamasz, az a legbiztosabb, ha a gyógyszereket egy zárható szekrényben tároljuk. Alapvető szempont, hogy a gyerek ne férhessen hozzá. Ne higgyünk abban, hogy a keserű aroma miatt nem fogja meginni a folyadékot, vagy hogy a gyerekzáras csomagolást nem nyitja ki a kicsi könnyedén.

Évente nézzük át a gyógyszeres dobozunkat, és a lejárt szavatosságúakat, valamint azokat, amelyeket nem ismerünk, nem tudjuk, hogy mire való, dobjuk ki. A gyógyszereket sose tegyük a szemeteskosárba – ugyanolyan veszélyes, mintha a gyerek polcára raknánk az ampullát –, hanem vigyük el a patikába, ahol szakszerűen megsemmisítik.

Baba-házipatika

 

Ne tároljunk otthon maradék, fel nem használt antibiotikumot, és ezt soha ne adjuk be saját felelősségre! A tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy az antibiotikum orvosi javallat nélküli alkalmazása ronthat a helyzeten: a baktériumokat ellenállóvá teszi, mutánsai pedig a kezdeti fertőzésnél sokkal súlyosabb problémákat, még allergiás reakciókat is okozhatnak.

Láz- és fájdalomcsillapítóból két különböző hatóanyagú gyógyszer legyen otthon. Mielőtt bármit is beadnánk, olvassuk el a betegtájékoztatót, és csak akkora mennyiséget adjunk a gyerekeknek, amekkora elő van írva.

A felbontott kanalas orvosságot felbontás után 7-10 napig használhatjuk fel.

 

Mi legyen otthon?

Láz- és fájdalomcsillapítók

Fontos, hogy két különböző hatóanyagú gyógyszert tartsunk otthon. A különböző elnevezésű gyógyszerek gyakran ugyanolyan hatóanyagot tartalmaznak, és így túladagolhatjuk a gyógyszert. Kétéves korig kúpot érdemes használni, mert ez gyorsan és biztosan felszívódik. Ha már zavarja a gyereket, inkább szirupot, porrá tört tablettát adjunk neki. (A két legismertebb a paracetamoltartalmú Panadol és az ibuprofentartalmú Nurofen, ezek három hónapos kortól adhatók.)

Nyákoldók

Sűrű nyákképződéssel járó állapotokban használhatók. Mivel gyerekkorban ezek igen gyakori betegségek, ezért célszerű, ha mindig van otthon belőlük.

Orrcseppek

Fontos, hogy az orrnyílásokat váladékmentesítsük, és erre kiváló az orrszívó készülék. (Úgy használjuk a készüléket, hogy befogjuk a gyerek egyik orrát, a másikat szívjuk, aztán cserélünk. Ha ketten végezzük a műveletet, gyorsabban haladunk.) Az orrcseppek csökkentik az orrfolyást, csökkentik a középfülgyulladás kialakulásának esélyét.

Kalcium

Allergiás megbetegedéseknél használható, gyors, de korlátozott hatású gyógyszer. Darázscsípésnél adható. A pezsgőtabletta a legelterjedtebb, de ha gyerekünk nem issza meg a szénsavas italokat, akkor nem sok esélyünk lesz. Ilyenkor a legjobb az injekciós ampulla, amelyet ha feltörünk, beleönthetjük az innivalójába.

Bőrápolás

A kisbabáknak még nagyon érzékeny a bőrük, bármikor kiütéses lehet a popsijuk. Mindig legyen otthon egy hatékony popsikenőcs, amellyel tisztába tevéskor bekenjünk a babát.

Szájpenész

Szintén babáknál előforduló, igen gyakori fertőzés. A szájban apró fehér foltocskák jelennek meg, amelyek fájdalmasak, gyakran még az evést, a szopást is befolyásolják. A szopás után a szájban megmaradó tejmaradéktól úgy lehet megkülönböztetni, hogy nem lehet letörölni. Kezelni a vény nélkül kapható ecsetelővel, a bórax-glicerines oldattal (rózsaméz) lehet, de például a gyógynövényboltokban kapható grépfrútmagkivonat olaja is hatásos lehet.

Kötszerek

Sebtapasz, steril mull-lap, pólya, géz, sebfertőtlenítő, steril vatta, sebhintőpor.

Égési kötszer

Ez a speciális gél és kötszer formájában is hozzáférhető készítmény egyszerre hűt, csillapítja a fájdalmat, és véd a fertőzésekkel szemben. Használata csökkenti az égés, forrázás komplikációit, javítja a sebgyógyulást.

Olló, csipesz

A sebellátáshoz és a kullancskiszedéshez.

Lázmérő

A rugalmas végű, digitális lázmérő minden helyzetben jó.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top