Család

Rossz példaképek a szuperhősök

A mai szuperhősök két kategóriája – az erőszakos macsó és az ügyeskedő, felelőtlen szélhámos – a kisfiúk számára nem a legmegfelelőbb viselkedési minta – állítják amerikai kutatók.

„A modern szuperhősök sokban különböznek múltbeli elődeiktől, akik sokkal sebezhetőbbek voltak – hangzott el egy előadáson az Amerikai Pszichológusok Egyesületének gyűlésén. – A mai férfimodellek kerülik a felelősségvállalást.”

Sharon Lamb professzor és csapata összesen 674, 4 és 18 év közötti fiút kérdezett ki, hogy megtudja, miről is olvastak, és milyen filmeket néztek. Ezek után pedig elemezni kezdték a férfi szereplők viselkedését, és azt találták, hogy két férfitípus rajzolódott ki a filmek alapján: az agresszív szuperhős és az ügyeskedő, aki viszont meg sem próbál hősködni.

Rossz példaképek a szuperhősök„Nagyon különböznek a mostani mozihősök és a régi képregényhősök. A mai szuperhősök inkább csak akcióban jeleskednek, és abban, hogy meg sem kottyan nekik a nonstop erőszak. Agresszívak, szarkasztikusak, és ritkán beszélnek arról, hogy tetteik miért is jók az emberiségnek. Ha ezek az alakok nem szuperhősjelmezben vannak, akkor kihasználják a nőket, hatalmas arany ékszerekkel és fegyverekkel fitogtatják férfiasságukat – állapította meg Lamb professzor. – A fiúk a régi képregényhősökről még példát tudtak venni, mert azok civilben sebezhető hétköznapi emberek voltak, valódi problémákkal.”

Az agresszív macsó hős mellett a másik minta az ügyeskedő, lábát lógató, felelőtlen férfimodell volt. „Ezek az alakok viccesek ugyan, de a fiatal srácoknak pont ilyenné nem szabad válniuk, ugyanis ezek a felelőtlen figurák nem járnak iskolába, és nem vállalják a felelősséget semmiért. Nem hiszem, hogy jó hatással van a fiúkra, ha látják a szélhámos üdvözült mosolyát egy nagy átverés után” – tette hozzá Lamb.

Dr. Carlos Santos 426 középiskolás fiú ellenálló képességét vizsgálta meg a sztoikus, önálló és fizikailag kemény jellemvonásokkal – a férfiasság sztereotípiáival – szemben. Az eredmény azt mutatta, hogy a fiúk ellenálló képessége különösen az agresszióval és az önrendelkezéssel szemben egyre inkább csökken, ahogy serdülőkorba lépnek. Ezáltal viszont mentálisan komoly veszélynek vannak kitéve.

„Nagyon fontos a megfelelő segítségnyújtás, hogy ellen tudjanak állni ezeknek a viselkedésformáknak, és hogy ezáltal egészséges szociális kapcsolataik lehessenek” – mondta dr. Santos.

Forrás: Medipress

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top