Család

Hogyan neveljünk boldog gyerekeket?

Hogyan neveljünk BOLDOG gyermekeket? címmel érdeklődő és felelős szülők számára indított előadás-sorozatot a Tudatos Szülők Iskolája az IBS-en.

Ranschburg tanár úr korai gyermek-szülő kapcsolatot tárgyaló telt házas előadása után az őszi sorozatban többek között a felelősségteljes családtervezésről, a kezdő szülők megpróbáltatásairól és azok megoldásáról hallhatunk neves pszichológusok, orvosok és tanárok tolmácsolásában.
A novemberben dr. Mohás Lívia író-pszichológus és dr. Czeizel Endre orvosgenetikus is vendégelőadói a programsorozatnak.

Dr. Mohás Lívia József Attila-díjas írónő, számtalan népszerű családregény, pszichológiai és pedagógiai ismeretterjesztő könyv szerzője, a kezdő szülők megpróbáltatásait veszi górcső alá: „A nevelés nem létezik frusztráció nélkül. Minden frusztráció nyomában agresszió támad. Az a kérdés, hogy hogyan bánunk ezzel az összefüggéssel? Hogyan tanítjuk meg gyerekeinket, hogy tudjanak bánni saját frusztrációjukkal, ebből következően saját agressziójukkal – vall dr. Mohás Lívia a november 12-i előadás témájáról. – Amennyiben sikerül ezt a tudást átadni, az biztonságot ad a gyermeknek, és a kezdő szülőknek ez egy kiemelten fontos feladatuk.”

Hogyan neveljünk boldog gyerekeket?

A gyermekvállalás útvesztőiről, a felelősségteljes (optimális) családtervezésről pedig dr. Czeizel Endre előadásában kaphatnak választ a leendő kispapák és kismamák, nemcsak tudományos, de hétköznapi kérdéseikre is november 21-én este 19 órakor. „Megdöbbentő tény, hogy a korábbi évszázadokban az anyák által világra hozott, átlagosan 11 gyermek a nemi élet természetes velejárója volt. Ezzel szemben a
20. században a születéskorlátozás és a nők társadalmi helyzetének megváltozása miatt a családonkénti gyermekszám drasztikusan lecsökkent (jelenleg hazánkban 1,3), éppen ezért tudatosan kell felkészülni a gyermekek egészségesen születésének a biztosítására. Ezt a célt szolgálja a felelősségteljes, optimális (minőségi) családtervezés” – foglalja össze dr. Czeizel a kérdéskört.

Az IBS Színpad és a Tudatos Szülők Iskolája őszi szemeszterében három-négy hetente hétvégenként rendezik meg az előadásokat. A referátumok témái a fogantatástól egészen a kamaszkorig tartó időszakot felölelik.
A gyermek testi, lelki, szellemi fejlődését szeretnénk nyomon kísérni, és az adott szakértőkkel útmutatást adni a résztvevőknek. Az idei sorozat folytatásaként a közoktatás problémáira is kitérnek majd a sorozat előadói, így többek között előtérbe kerül a zenepedagógia, művészetterápia, de a gyermekek egyéb kompetenciáinak fejlesztésével is foglalkoznak majd.

További információt itt olvashatsz!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top