Család

Egy lépéssel közelebb a diplomához

A Csányi Alapítvány által felkarolt tehetséges, de hátrányos helyzetű gyerekek egyre közelebb jutnak ahhoz, hogy álmaik valóra váljanak. Szeptemberben kezdte meg tanulmányait az Alapítvány első egyetemista diákja, aki 13 évesen került a szervezet szárnyai alá, most pedig a többi csányis tanuló példaképévé válhat.
Egy lépéssel közelebb a diplomához

A Csányi Alapítvány immár hetedik éve segíti azokat a gyerekeket, akik valamiben tehetségesek, de családjuk anyagi helyzete nem teszi lehetővé, hogy ez a tehetség kibontakozhasson. Mindezt a szakemberekkel közösen kidolgozott, Európa-szerte egyedülálló Életút Program segítségével valósítják meg, amely során 10 éves koruktól egészen a diploma megszerzéséig támogatják a programban résztvevő gyerekeket.

Az egyedülálló Életút Tehetséggondozó Program eredményességét mutatja, hogy az idei tanévben sikeres egyetemi felvételit tett az Alapítványhoz elsők között csatlakozott diák, Bálint. A fiú 13 éves korában került az Alapítvány nagybajomi Közösségi Házába, majd gimnáziumi tanulmányai miatt átkerült a kaposváriba.

Egy lépéssel közelebb a diplomáhozBálint már ekkor tudta, hogy tanár szeretne lenni – „már sínen vagyok, hisz felvettek az egyetemre, és így egy lépéssel közelebb kerültem az álmomhoz”. Bálint jelenleg az ELTE-n tanul, és elmondása szerint a későbbiekben az Alapítványnál is szeretne tanítani, részt venni annak tehetségfejlesztő munkájában. „Nekem rengeteget segítettek a különórák, és mondhatni kötelességemnek érzem, hogy ebből valamit »visszaadjak« majd – mondta. Bálint egyike annak a 160 tanulónak, akiknek az Alapítvány segít, hogy álmaik valóra váljanak. Ez a szám pedig csak nő – az Alapítvány ugyanis február végén újabb pályázatot ír ki, hogy a kaposvári és jászberényi Közösségi Házakban 10-10 diákkal bővítse az Életút Programban részt vevő tehetséges gyermekek számát.

Egy lépéssel közelebb a diplomáhozAz Alapítvány a gyerekek érdekeinek figyelembevételével alakítja tehetséggondozó programját, és hozza meg az Alapítvány életével kapcsolatos döntéseket. Tavaly megalakult az Alapítvány Gyermekparlamentje, ahol a gyerekek megfogalmazhatják javaslataikat az őket érintő kérdésekkel kapcsolatban. A 2012-es 1%-os kampányfilmet pedig a gyerekek ötletei alapján, az ő közreműködésükkel készítették a Café Communications csapatával közösen. Az 1%-os kampányfilm ötletére kiírt belső pályázat során kiválasztott győztes kaposvári csapat a reklámfilm elkészítésének több fázisában részt vehetett, sőt a pécsi és szegedi diákokkal együtt ők maguk váltak a film főszereplőivé. A film februártól látható a televízióban, és remélhetőleg hozzájárul ahhoz, hogy az idén beérkezett felajánlásokból még több diák folytathassa Bálint példáját és juthasson el az egyetemig. A kampányfilmet ezen a linken is megnézheted.

Adója 1%-ának felajánlásával idén is bárki hozzájárulhat ahhoz, hogy a programban részt vevő gyermekek esélyt kapjanak képességeik kibontakoztatására. Kérjük, támogassa adója 1%-ával a Csányi Alapítvány Életút Programját, hogy a hátrányos helyzetű, tehetséges gyermekek ne kallódjanak el Magyarországon!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top