Család

Így éri meg igazán a Babakötvény

Bár a Babakötvény már majdnem egy éve elnyerte mai formáját, még most is sok a bizonytalanság és kérdés körülötte. Azoknak, akik eddig még nem mertek belevágni, de valamilyen hosszabb távú befektetési formával szeretnének egy kis pluszforrást összegyűjteni gyermeküknek, megmutatjuk, mire is jó Start számla.
Mire jó a babakötvény?

Eljön a baba megszületése után az az idő, amikor a felhőtlen boldogság és a csecsemőgondozás örömekkel és fáradsággal teli napi rutinja mellett felvetődnek majd a távlatokkal foglalkozó kérdések is: mi lesz, ha felnő a gyermek, hogyan tegyünk félre pénzt a jövőjére, milyen formában érdemes takarékoskodni, hogy anyagilag is megalapozzuk az újszülött első, felnőtt éveit? A számos kínálkozó lehetőség közül a Babakötvény az a befektetési forma, amely kifejezetten a születéstől a nagykorúvá válásig tartó időszakra koncentrál, és garantált, infláció feletti hozamot biztosít.

Ennyit hoz a Babakötvény

2013 december eleje óta vásárolható már az új Babakötvény, amely igazán használható megtakarítási formának mutatkozik. Sokan azt gondolják még ma is, hogy Babakötvény alatt azt az egyszeri (idén 42 500 forintra rúgó) összeget kell érteni, amit a magyar állam az újszülött megérkezésekor alanyi jogon járó támogatásként nyújt a szülőknek. Azonban a Babakötvény nem egyszeri anyagi segítség az állam részéről, hanem egy olyan hosszú távú befektetés, amelyet a szülők havonta gyarapítanak úgy, hogy egy saját maguk által meghatározott összeget fizetnek be a kifejezetten erre a célra nyitott bankszámlára (ezt nevezik Start számlának).

Mire jó a babakötvény?

Az állam a befizetett összeg 10 százalékával toldja meg a szülők által félretett pénzt (maximum 6 ezer forinttal évente, ezért aki maximálisan ki akarja használni a támogatást, akkor havi 5 ezer Ft-ot érdemes befizetnie a start-számlára), és ezen kívül garantálja, hogy a számlán található összeg csinos kamatot fial, melynek mértéke az infláció plusz három százalék. Így abban az esetben, ha valaki a gyermeke születésétől kezdve havonta ötezer forinttal hizlalja a számlát az egyszeri, 42 500 forintos támogatást mellett, akkor 18 év múlva (évente 3 százalékos inflációval számolva) közel két és fél millió forintot vehet fel gyermeke nagykorúvá válásakor adómenetesen. Indításnak nem is rossz.

Mire használható fel?

A Babakötvény megtakarítását nem a szülők, hanem a gyermek jogosult felvenni a 18. életévének betöltése után. A felhalmozott összeg és annak hozama adó-, járulék- és illetékmentes, beleértve a kamatadót is. Az összeg meghatározott célokra – tanulmányokra, otthonteremtésre, pályakezdésre, gyermekvállalásra, vállalkozás indítására – fordítható.

Így éri meg igazán a babakötvény

Jó tudni!

• Start számlát nem csak gyermek születésekor nyithatunk, hanem később is, bármikor.
• Életkezdési támogatásra (jelenleg 42.500 forint) a 2005. december 31. után született gyerekek jogosultak.
• Az állami támogatást és vele a Babakötvény teljes összegét a gyermek a 18. életéve betöltése után veheti fel.
• A befizetésnek nem kell rendszeresnek lennie. Ha nem tudnak havonta a számlára elhelyezni pénzt a szülők, akkor ritkábban, rendszertelen időközönként is megtehetik.
• A Babakötvény 19 éves futamidejű állampapír, amelynek névértéke 1 forint, és bármekkora összegben vásárolható a Magyar Államkincstár 55 értékesítési pontján.
• Az új befektetés kizárólag a Kincstárban nyitott Start számlán vezethető.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top